Studiu de caz privind BNR

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
1. Scurt istoric 4
2. Atributii ale BNR 5
3. Conducere 8
4. Principii ale functionarii Bancii Nationale a Romaniei 10
5. Politica monetara a BNR 12
Concluzii 23
Bibliografie 24


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Banca Nationala a Romaniei reprezinta banca centrala a tarii noastre, avand personalitate juridica. Aceasta este o institutie publica, independenta, cu sediul principal in capitala tarii (Bucuresti), dar are sucursale atat in Bucuresti cat si in alte orase din tara.
Banca Nationala a Romaniei a fost infiintata in anul 1880, fiind o institutie publica independenta. Momentul infiintarii Bancii Nationale a Romaniei avand o importanta deosebita deoarece acest moment a dus la intregirea sistemului monetar national. Banca centrala este o banca cu capital de stat, organul de emisiune ce stabileste reglementarile in domeniul monetar, valutar si de credit.
In acest studiu de caz vreau sa evidentiez aspecte din activitatea Bancii Nationale a Romaniei, dar si cu privire la organizarea si conducerea acesteia. 
1. Scurt istoric
Banca Nationala a Romaniei este o institutie publica independenta, infiintata in 17 aprilie 1880, prin Legea pentru infiintarea unei banci de scont si circulatiune, conform careia, bancii ii este conferit dreptul de a emite insemne monetare, sub forma de bancnote si monede, ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei. Inspirata dupa modelul belgian, aceasta lege, a autorizat Banca Nationala de a emite bancnote convertibile in aur si argint si de a realiza operatiuni caracteristice unei banci centrale (credite guvernamentale, rescontare, lombardare). Capitalul bancii era in totalitate romanesc si apartinea statului roman in proportie de o treime si doua treimi entitatilor private. Banca Nationala a Romaniei a fost cea de-a 16-a banca centrala din intreaga lume. Adevaratul ctitor al Bancii Nationale a Romaniei a fost Eugeniu Carada, iar Ion I. Campineanu a fost primul guvernator al acesteia
Momentul infiintarii Bancii Nationale a Romaniei are o importanta deosebita deoarece acest moment a dus la intregirea sistemului monetar national. Daca Legea din 1867 a fixat normele emisiunii si circulatiei monedelor nationale de aur si de argint si a monedelor divizionare, iar Legea biletelor ipotecare a cuprins temporar banii de hartie, Legea din 1880 a completat sistemul banesc adaugand in structura sa banii de credit si a infiintat premisele stabilizarii unei piete a creditului autohton la nivelul intregii economii.
Banca Nationala a Romaniei a luat parte la sustinerea dezvoltarii economiei nationale, pana la declansarea Primului Razboi Mondial (1914-1918), prin volumul mare de credite acordate si nivelul redus al taxei scontului. Insa guvernul roman s-a retras dintre actionarii bancii, intre anii 1900-1925 si astfel Banca Nationala a Romaniei a devenit o institutie particulara privilegiata, dar cu aceleasi responsabilitati nationale.
Imediat dupa anul 1918, Banca Nationala a Romaniei a fost nevoita sa raspunda altor provocari:
- criza economica postbelica;
- restabilirea convertibilitatii leului;
- unificarea monetara;
- extinderea propriei retele de sucursale si agentii la nivelul intregii tari.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial (1939-1945), BNR a sprijinit guvernul in cheltuielile provocate de actiunile militare, iar in acelasi timp luat masuri pentru a impiedica inflatia si a-si salva tezaurul propriu.
Potrivit noilor imperative politice, in anul 1946, regimul comunist a ordonat Bancii Nationale a Romaniei, trecerea in proprietatea statului, iar apoi reorganizarea sa. Dupa 2 ani, in 1948, BNR a devenit Banca RPR, Banca de Stat, initial in subordinea Ministerului de Finante, iar in 1957, Consiliului de Ministri. In anul 1965, denumirea Bancii de emisiune s-a schimbat in Banca Nationala a Republicii Socialiste Romania. In toti acesti ani, Banca de emisiune a indeplinit un rol important in evolutia sistemului monetar si de credit prin implicarea sa in realizarea reformelor monetare din 1947 si 1952, in supravegherea asupra utilizarii creditelor acordate, in planificarea circulatiei monetare si nu numai.
Din anul 1990, Banca Nationala a Romaniei si-a reluat denumirea initiala si asumandu-si functiile normale ale unei banci centrale, similare celor ale unor banci centrale din lume si din Europa, s-a implicat in tranzitia de la economia centralizata la economia de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de caz privind BNR.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Vasile Turliuc, Vasile Cocris si altii, ,,Moneda. Credit. Banci", Editura Universitatii ,,Al. I. Cuza" din Iasi, 2015;
2. Legea nr. 312 din 2004 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei;
3. Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 14 din 2012 pentru modificarea Regulamentului BNR nr. 1 din 2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de BNR si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili;
4. Tratatul privind functionarea Uniunii Europene;
5. http://www.bnr.ro , siteul oficial al Bancii Nationale a Romaniei.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!