Studiu Privind Perspective ale Evoluției Pieței de Capital din România după Integrarea în Uniunea Europeană

Extras din proiect Cum descarc?

În ultimii ani, pe piaţa de capital românească s-a înregistrat un progres continuu, progres care facilitează alinierea României la cerinţele Uniunii Europene şi capacitatea pieţei noastre de capital de a concura cu celelalte pieţe comunitare.
Evoluţiile înregistrate în 2004 şi 2005 la Bursa de Valori Bucureşti au accentuat şi confirmat tendinţa pozitivă pe care s-au înscris indicatorii pieţei bursiere, tendinţă începută în anul 2000. În acest moment, principalul obiectiv este urcarea capitalizarii bursiere la 100 miliarde euro în 2010. Bursa a resimtit din plin criza internaţională, închizând anul cu o creştere de 22% pe indicele BET. Piaţa RASDAQ a înregistrat cel mai bun an din istorie , cu o creştere medie de 95%. Anul 2007 a fost un an atipic şi încărcat de evenimente care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Pe fondul crizelor apărute pe pieţele internaţionale, Bursa a cunoscut numeroase corecţii în decursul anului, limitându-şi astfel creşterea faţă de anii trecuţi.
În cursul anului 2007, toţi indicii bursieri au avut o dinamică pozitivă:
- BET a atins nivelul de 9825,4 puncte, reprezentând o creştere de 22,1% faţă de anul anterior. Pentru acest indicator, CNP prevăzuse o valoare de 9700 de puncte, valoare ce a fost depăşită din luna iulie, când s-a înregistrat maximul istoric de 10000 puncte;
- BET-C a atins 6665,5 puncte, apreciindu-se cu 32,6%;
- BET-FI a înregistrat o creştere de 24,8%, atingând nivelul de 78669,7 puncte.
Primul an al României ca Stat Membru al Uniunii Europene a fost un an pozitiv pentru Bursa de Valori Bucureşti, bogat în evenimente şi, deşi a fost marcat de fluctuaţii, nu a fost lipsit de realizări.
În anul abia încheiat o caracteristică definitorie în evoluţia Bursei din Bucureşti a fost influenţa a două valuri internaţionale de criză (semn al integrării pieţei financiare româneşti în circuitul internaţional), în timp ce crizele politice interne au afectat bursa doar într-o mică măsură, această detaşare de mediul politic fiind un semn îmbucurător de maturizare a investitorilor români.
Un element important pe care îl remarcăm este revenirea investitorilor la piaţa Rasdaq, deşi societăţile de pe acest segment bursier sunt mai puţin cunoscute sau performante.
O altă trăsătură a anului 2007 este aceea că evoluţia indicatorilor BVB a fost mult mai uniformă decât în anii anteriori, evitându-se corecţiile care se produceau de regulă primăvara. 
În ceea ce priveşte piaţa Rasdaq, în contextul celor arătate mai sus, aceasta a cunoscut aprecieri fără precedent în ultimii ani, capitalizarea dublându-se, iar valoarea tranzacţiilor mărindu-se de circa 5 ori.
Pe ansamblu, capitalizarea cumulată (BVB şi Rasdaq) a totalizat 110,4 miliarde lei, concretizată într-o creştere cu 31,3% faţă de finele anului 2006. Ca pondere în PIB-ul estimat pentru anul 2007, capitalizarea a atins nivelul de 28,2%.
Tabelul nr. 1.1. Valoare tranzactionată si capitalizare 2007
Sursa: *** BVB
Începutul anului a fost marcat de euforia investitorilor legată de aderarea României la Uniunea Europeană, anticipând repetarea evoluţiilor pozitive din anii anteriori pe baza rezultatelor financiare ale companiilor, ceea ce adus la aprecieri mari ale indicilor BVB. Însă la sfârşitul lunii februarie a avut loc primul val de scădere pe bursă, survenit ca urmare a deprecierii indicilor pieţei bursiere din China. Această cădere a afectat cea mai mare parte a pieţelor internaţionale, inclusiv piaţa românească.
Din toate punctele de vedere, anul 2007 a fost un an special pentru Bursa de Valori Bucureşti. El a surprins prin valorile atinse de indicatorii segmentului RASDAQ şi a fost un an bun pentru sectorul financiar - bancar, dar a dezamăgit prin emitenţii sectorului petrolier.
Evoluţia principalilor indicatori bursieri a fost pozitivă în raport cu anul 2006, şi foarte apropiată de estimările Comisiei Naţionale de Prognoză referitoare la piaţa reglementată. Dacă BVB nu ar fi fost afectată de conjunctura internaţională, aspect ce nu a putut fi prevăzut, prognoza ar fi putut fi depăşită.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu Privind Perspective ale Evolutiei Pietei de Capital din Romania dupa Integrarea in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!