Studiu Privind Perspective ale Evolutiei Pietei de Capital din Romania dupa Integrarea in Uniunea Europeana

Extras din proiect Cum descarc?

In ultimii ani, pe piata de capital romaneasca s-a inregistrat un progres continuu, progres care faciliteaza alinierea Romaniei la cerintele Uniunii Europene si capacitatea pietei noastre de capital de a concura cu celelalte piete comunitare.
Evolutiile inregistrate in 2004 si 2005 la Bursa de Valori Bucuresti au accentuat si confirmat tendinta pozitiva pe care s-au inscris indicatorii pietei bursiere, tendinta inceputa in anul 2000. In acest moment, principalul obiectiv este urcarea capitalizarii bursiere la 100 miliarde euro in 2010. Bursa a resimtit din plin criza internationala, inchizand anul cu o crestere de 22% pe indicele BET. Piata RASDAQ a inregistrat cel mai bun an din istorie , cu o crestere medie de 95%. Anul 2007 a fost un an atipic si incarcat de evenimente care si-au pus amprenta asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Pe fondul crizelor aparute pe pietele internationale, Bursa a cunoscut numeroase corectii in decursul anului, limitandu-si astfel cresterea fata de anii trecuti.
In cursul anului 2007, toti indicii bursieri au avut o dinamica pozitiva:
- BET a atins nivelul de 9825,4 puncte, reprezentand o crestere de 22,1% fata de anul anterior. Pentru acest indicator, CNP prevazuse o valoare de 9700 de puncte, valoare ce a fost depasita din luna iulie, cand s-a inregistrat maximul istoric de 10000 puncte;
- BET-C a atins 6665,5 puncte, apreciindu-se cu 32,6%;
- BET-FI a inregistrat o crestere de 24,8%, atingand nivelul de 78669,7 puncte.
Primul an al Romaniei ca Stat Membru al Uniunii Europene a fost un an pozitiv pentru Bursa de Valori Bucuresti, bogat in evenimente si, desi a fost marcat de fluctuatii, nu a fost lipsit de realizari.
In anul abia incheiat o caracteristica definitorie in evolutia Bursei din Bucuresti a fost influenta a doua valuri internationale de criza (semn al integrarii pietei financiare romanesti in circuitul international), in timp ce crizele politice interne au afectat bursa doar intr-o mica masura, aceasta detasare de mediul politic fiind un semn imbucurator de maturizare a investitorilor romani.
Un element important pe care il remarcam este revenirea investitorilor la piata Rasdaq, desi societatile de pe acest segment bursier sunt mai putin cunoscute sau performante.
O alta trasatura a anului 2007 este aceea ca evolutia indicatorilor BVB a fost mult mai uniforma decat in anii anteriori, evitandu-se corectiile care se produceau de regula primavara. 
In ceea ce priveste piata Rasdaq, in contextul celor aratate mai sus, aceasta a cunoscut aprecieri fara precedent in ultimii ani, capitalizarea dublandu-se, iar valoarea tranzactiilor marindu-se de circa 5 ori.
Pe ansamblu, capitalizarea cumulata (BVB si Rasdaq) a totalizat 110,4 miliarde lei, concretizata intr-o crestere cu 31,3% fata de finele anului 2006. Ca pondere in PIB-ul estimat pentru anul 2007, capitalizarea a atins nivelul de 28,2%.
Tabelul nr. 1.1. Valoare tranzactionata si capitalizare 2007
Sursa: *** BVB
Inceputul anului a fost marcat de euforia investitorilor legata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, anticipand repetarea evolutiilor pozitive din anii anteriori pe baza rezultatelor financiare ale companiilor, ceea ce adus la aprecieri mari ale indicilor BVB. Insa la sfarsitul lunii februarie a avut loc primul val de scadere pe bursa, survenit ca urmare a deprecierii indicilor pietei bursiere din China. Aceasta cadere a afectat cea mai mare parte a pietelor internationale, inclusiv piata romaneasca.
Din toate punctele de vedere, anul 2007 a fost un an special pentru Bursa de Valori Bucuresti. El a surprins prin valorile atinse de indicatorii segmentului RASDAQ si a fost un an bun pentru sectorul financiar - bancar, dar a dezamagit prin emitentii sectorului petrolier.
Evolutia principalilor indicatori bursieri a fost pozitiva in raport cu anul 2006, si foarte apropiata de estimarile Comisiei Nationale de Prognoza referitoare la piata reglementata. Daca BVB nu ar fi fost afectata de conjunctura internationala, aspect ce nu a putut fi prevazut, prognoza ar fi putut fi depasita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Perspective ale Evolutiei Pietei de Capital din Romania dupa Integrarea in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!