Studiul Politicii de Mediu in UE

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere si motivatie 2
2. Generalitati despre politica de mediu in U.E 3
3. "Politica apei" si WISE 6
4. EUWI si Conventia pentru protectia Marii Negre 9
5. Rapoarte si indicatori 2007 
6. Concluzie 
7. Bibliografie 
8. Anexe


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE SI MOTIVATIE
Motivul pentru care am ales spre analiza acest subiect este interesul permanent manifestat in ultima perioada pentru consumul si protectia apelor.
Avand in vedere faptul ca APA ne influenteaza zilnic viata, intr-u mod practic imperceptibil, m-am gandit sa abordez tocmai aceasta tema si sa prezint cateva organisme care, la nivel european, au grija de ,,apa noastra". 
Voi incepe prin a face o scurta introducere in ceea ce reprezinta Politica de Mediu in Uniunea Europeana, ce inseamna pentru Romania aceasta politica de mediu, cum privim noi Politica Apei, ulterior prezentand un organism ,,inteligent" - W.I.S.E. si cateva rapoarte pe anii trecuti.
GENERALITATI DESPRE POLITICA DE MEDIU IN U.E.
Preocuparea pentru mediu dobandeste un caracter distinct odata cu semnalarea, de catre Clubul de la Roma, a diminuarii resurselor naturale si a deteriorarii rapide a calitatii apei, aerului si solului (inceputul anilor 1970). Politica comunitara de mediu a fost create in 1972.
Aceasta este permanent conectata la tendintele globale de protectie a mediului, asa cum apar ele in urma evenimentelor internationale precum summit-urile de la Rio (1992) si Johanesburg (2002) si a protocolului de la Kyoto.
Politica de mediu nu actioneaza independent, ci reflecta interesul societatii civile in aceasta directie, manifestat prin crearea a numeroase miscari si organizatii de mediu. In unele tari s-a ajuns la crearea si dezvoltarea unor partide politice ,,verzi", cu un real succes in arena politica.
Politica de mediu a Uniunii Europene a aparut ca domeniu separat al preocuparii comunitare in anul 1972, impulsionata de o conferinta a Organizatiei Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator, care a avut loc la Stockholm, in acelasi an.
In 1973 a fost elaborat primul Program de Actiune pentru Mediu - PAM (1973-1977).
In 1978 a fost adoptat al doilea Program de Actiune pentru Mediu - PAM 2 (1978-1982).
Anul 1981 a marcat crearea, in cadrul Comisiei Europene, a Directiei Generale pentru Politica de Mediu, unitate responsabila pentru pregatirea si asigurarea implementarii politicilor de mediu si totodata initiatoarea actelor legislative.
In 1982 a fost adoptat al treilea PAM (1982 -1986).
Anul 1986 se individualizeaza prin adoptarea Actului Unic European (ratificat in 1997), document prin care protectia mediului dobandeste o baza legala in cadrul Tratatului Comunitatii Europene (Tratatul de la Roma, 1957). 
In 1987 a fost adoptat PAM 4 (1987-1992).
PAM 5 (1993 - 1999) a fost adoptat in 1992 si face trecerea de la abordarea bazata pe comanda si control la introducerea instrumentelor economice si fiscale si la consultarea partilor interesate in procesul de decizie. De asemenea, PAM 5 a transformat dezvoltarea durabila in strategie a politicii de mediu.
In 1997, politica de mediu devine politica orizontala a Uniunii Europene (prin Tratatul de la Amsterdam).
Anul 2000 reprezinta anul evaluarii rezultatelor PAM 5 si definirea prioritatilor pentru al 6-lea program de actiune - PAM 6 (2001-2010) - care sustine strategia dezvoltarii durabile si accentueaza responsabilitatea implicata in deciziile ce afecteaza mediul.
IN PREZENT:
Baza legala a politicii de mediu a UE este constituita de articolele 174 - 176 ale Tratatului CE, la care se adauga articolele 6 si 95. 
Articolul 174 este cel care traseaza obiectivele politicii de mediu si contine scopul acesteia - asigurarea unui inalt nivel de protectie a mediului tinand cont de diversitatea situatiilor existente in diferite regiunii ale Uniunii. 
In completarea acestuia, Articolul 175 identifica procedurile legislative corespunzatoare atingerii acestui scop si stabileste modul de luare a deciziilor in domeniul politicii de mediu, iar Articolul 176 permite SM adoptarea unor standarde mai stricte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Politicii de Mediu in UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!