Studiul Privind Politele si Companiile de Asigurari din Romania

Extras din proiect Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Asigurarile s-au nascut din nevoia de protectie a omului impotriva calamitatilor naturale, impotriva consecintelor accidentelor, si a oricaror pierderi sau limitari. Pe masura dezvoltarii societatii, omul a faurit treptat mijloace tot mai eficiente de prevenire si limitare a calamitatilor naturale, a accidentelor, bolilor etc. Originile asigurarii se pierd in negura timpurilor, neputand fi stabilite decat cu o mare aproximatie. Poate, printre primii au fost negustorii chinezi care isi distribuiau marfa in mai multe vase, facind astfel o dispersie a riscului, nu si o protectie.
Asupra studierii inceputurilor asigurarilor, dezvoltarii si perfectionarii acestei activitati specifice, s-au aplecat in cercetarile lor mai multi autori, printre care putem aminti: profesorul Trenerry C.F., in lucrarea The Origins and Early History of Insurance, Clayton R., British Insurance, Smet R., Traite Theoretique et Practique des Assurances Maritimes, care au analizat primele forme de asigurare, dezvoltarea acestei activitati in diferitele etape ale dezvoltarii societatii omenesti, pina in prezent.
Dezvoltarea asigurarilor este strins legata de dezvoltarea comertului pe mare si a asigurarilor maritime, care determina si apartia reasigurarii, adica a asigurarii asiguratorilor. Printre cercetatorii care au aprofundat natura asigurarilor si a conducerii acestei activitati enumeram: Hansell D.S., Introduction to Insurance, Golding C.E., A History of Reinsurance, si Hammond J.D., The Meaning and Measurement of Risk, Essays in the Theory of Risk and Insurance. Majoritatea autorilor au statuat faptul ca, nu toate evenimentele ce pot provoca pierderi pot fi protejate de societatile de asigurare. Pentru a fi asigurabil, riscul trebuie sa indeplineasca unele conditii, printre care, principale sunt, producerea sa sa duca la pierderi financiare, sa fie posibil, dar nu inevitabil si nici cert si nu in ultimul rind sa fie intimplator.
Activitatea de cercetare in domeniul asigurarilor in tara noastra, se intinde pe o perioada de peste 136 de ani, avind trei etape, corespunzatoare cu perioadele de dezvoltare a asigurarilor. Prima etapa a inceput in anul 1871, cind a fost infiitata prima societate de asigurari si s-a incheiat in anul 1948, cind a fost introdus sistemul economiei planificate. Dezvoltarea asigurarilor in aceasta perioada s-a facut in conditiile specifice economiei de piata, atingind performantele cele mai inalte, in perioda interbelica. Perioada celei de-a doua jumatati al secolului al XIX-lea, pina la inceputul primului razboi mondial, a fost epoca de proliferare a societatilor autohtone de asigurari. Amintim dintre cele mai reprezentative: Transilvania (1886), Dacia (1871), Romania (1873), Nationala (1882), Generala (1887), Agricola (1906), Unirea (1908), Prima Ardeleana (1911).
Evolutia societatilor de asigurare este puternic marcata de patrunderea si dezvoltarea capitalismului in Principatele Romane, de concentrarea si centralizarea capitalului. Proliferarea asigurarilor si cetralizarea capitalului pe plan intern a fost insotita de o expansiune externa a celor mai puternice societati din Principatele Romane. Astfel, primele societati de asigurari din Bulgaria au aparut ca filiale ale societatilor Dacia-Romana (1881) si Nationala (1889). Dupa primul razboi mondial, in activitatea de asigurari, se remarca o patrundere masiva a capitalului strain. Dintre acestea, cea mai larga activitate au avut Adriatica din Italia, Victoria din Berlin, Sun din Londra si Pheonix din Viena. In preajma celui de-al doilea razboi mondial, 11 din cele 21 de societati de asigurare din Romania, care reprezentau peste 70% din capitalul social al intregului sector de asigurari, erau sub controlul direct al marilor monopoluri straine, profiturile fiind in cea mai mare parte expatriate.
Cea de-a doua etapa incepe cu anul 1948 in urma actului de nationalizare, societatile de asigurare au trecut in proprietatea statului, constituind monopolul statului in domeniul asigurarilor pina in anul 1990.
Cea de a treia etapa a inceput dupa evenimentele social politice de la finele anului 1989. La 29 decembrie 1990 a fost emisa Hotarirea Guvernului nr. 1279, prin care s-a desfintat ADAS, activitatea acesteia fiind preluata de trei societati comerciale. 
In prezent, piata asigurarilor se prezinta ca o piata privata, majoritar fiind capitalul strain.
II. PIATA ASIGURARILOR
A. Conceptul, structura, caracteristicile, operatorii si parametrii pietei asigurarilor
Piata asigurarilor poate fi definita drept cadrul organizatoric si metodologic in care se realizeaza operatiuni de asigurare in baza unor contracte intre asigurator si asigurat. La acest nivel are loc intalnirea celor doua componente ale pietei, si anume cererea de asigurare cu oferta de asigurare. In cadrul ofertei de asigurare regasim, in primul rand, asiguratorii, prin acestia intelegandu-se organizatiile specializate si autorizate sa presteze o activitate in domeniul asigurarilor, iar pe linia cererii de asigurare regasim asiguratii, persoane fizice sau juridice, in calitatea lor de purtatori de riscuri, interesati in prevenirea si protectia riscurilor prin apelare la parghia asigurarilor. Intre ofertanti si solicitanti se afla intermediarii, adica brokerii de asigurare si agentii de asiguare, iar coordonarea generala a pietei revine entitatii de supraveghere, adica Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare, pana in anul 2000, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, dupa anul 2000.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Privind Politele si Companiile de Asigurari din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!