Taxele Vamale

Extras din proiect Cum descarc?

1. Taxa vamala - caracteristici generale:
Taxa vamala reprezinta un impozit ce se aplica marfurilor trecute peste granita vamala a unei tari in scopul importului, exportului sau tranzitului. Deci, taxele vamale se instituie asupra bunurilor si produselor care intra si ies din tara si asupra celor care tranziteaza teritoriul national.
In conditiile economiei romanesti, taxele vamale constituie un mijloc de stimulare a exporturilor, de largire a cooperarii economice si tehnico-stiintifice internationale, de intensificare, pe baze reciproc avantajoase, a schimburilor cu alte state. Reprezentand un impozit indirect, prin intermediul lor se incearca determinarea consumatorilor sa aleaga bunurile de productie interna (autohtone), care sunt, in principiu, mai ieftine. Pentru consumatori, taxele vamale pot reprezenta si un mijloc de aparare fata de preturile inalte sau uneori exagerate practicate de producatorii interni ori fata de reducerea calitatii produselor indigene.
Acest tip de taxe, pot avea ca scop cunoasterea veniturilor bugetare de stat si protectia producatorilor interni de concurentii straini. Ele constituie un instrument important al politicii vamale, care actioneaza asupra preturilor produselor importate in vederea reducerii importurilor si eliminarii sau reducerii deficitului balantei comerciale.
Obligatia de a plati taxe vamale este una juridica (deoarece este prevazuta de normele juridice in vigoare) si neindeplinirea ei atrage raspunderea juridica si silita de a plati taxele neachitate integral sau la scadenta. Beneficiarul acestei obligatii este statul, reprezentat prin organele financiar bancare carora li s-a atribuit competenta de a incasa aceste taxe. Forma de concretizare a acestei obligatii este cea baneasca si se individualizeaza printr-un titlu de creanta fiscala, act juridic prin care se constata datoria in bani a fiecarui subiect taxabil.
2. Functiile taxelor vamale:
Taxele vamale produc efecte complexe cu caracter financiar, dar si economic si financiar.
Mai importante sunt functiile taxelor vamale ca instrument fiscal si de politica comerciala. 
Din punct de vedere al politicii fiscale, taxa vamala este privita, in special, in calitatea sa de impozit perceput asupra tranzactiilor cu produse care trec frontiera (export, import sau tranzit) si perceperea acesteia este avantajoasa pentru un stat, intrucat duce la majorarea veniturilor bugetare.
In ceea ce priveste functia taxei vamale ca instrument de politica comerciala , este important de mentionat faptul ca mijloacele folosite pentru realizarea obiectivelor acestei politici pot fi grupate in doua categorii: masuri de control direct sau mijloace de constrangere care influienteaza cantitatile (restrictii cantitative, licente, control valutar si prohibitie) si masuri de control indirect care influienteaza preturile sau mijloace de incitare (taxe vamale, prelevari, taxe antidumping si de compensatie, subventiile si primele de export). Rezulta, asadar, ca taxa vamala este unul dintre cele mai utilizate mijloace pentru protejarea economiei nationale si are un caracter foarte complex.
Politica vamala, prin intermediul taxelor vamale, contribuie la stimularea si diversificarea productiei interne si exportului, la satisfacerea cerintelor economiei nationale in ceea ce priveste necesarul de materii prime si alte marfuri din import, la largirea cooperarii economice si tehnico - stiintifice internationale. Astfel, exista o serie de motivatii pentru utilizarea taxelor intr-o economie de piata pentru a produce anumite efecte asupra functionarii acesteia. Dintre aceste motivatii se pot enumera:
- protectia tarifara sustine ramuri care sunt importante din punct de vedere social, strategic sau economic, nepermitand ca acestea sa fie efectuate in mod nefavorabil de concurenta straina;
- prin taxe vamale se protejeaza forta de munca si locurile de munca din anumite ramuri in fata concurentei cu produse realizate in strainatate la costuri mai reduse;
- taxa vamala conduce la reducerea importurilor, si prin aceasta la stimularea productiei interne, la majorarea utilizarii fortei de munca si a veniturilor producatorilor;
- taxele vamale pot fi utilizate pentru diversificarea structurii industriale a unei tari (daca o tara doreste sa produca pe piata interna anumite produse, cel putin pentru o perioada de timp, aceasta productie trebuie aparata de concurenta din strainatate).
Taxele vamale sunt necesare, asadar, in lumea contemporana, oferid tarilor inclusiv posibilitati de negocieri comerciale reciproce, bilaterale si multilaterale, in conditiile in care dialogul si cooperarea, la cel mai inalt nivel, sunt din ce in ce mai necesare.
3. Clasificarea taxelor vamale:
Exista o multitudine de criterii dupa care poate fi efectuata prezentarea diversificata a taxelor vamale. Dintre acestea amintim:
I. Obiectul impunerii:
- taxe vamale de import - stabilite asupra marfurilor importate in momentul trecerii granitelor teritoriului vamal ale statului importator;
- taxe vamale de export - stabilite asupra marfurilor interne la exportul acestora. Aceasta categorie de taxe are o raspandire limitata, fiind utilizate, in special, de statele care detin minopolul natural al unor resurse minerale sau materii prime, ori monopolul tehnologic (de fabricatie) la unele produse manufacturate.;
- taxe vamale de tranzit - percepute asupra marfurilor straine aflate in trecere pe teritoriul vamal al unui stat. Si acestea au o aplicabilitate foarte restransa pe plan international, intrucat tranzitul aduce alte avantaje tarilor participante la comertul international (venituri din tarifele incasate pentru transportul marfurilor pe caile ferate si rutiere sau pe apa). Pe teritoriul vamal al Romaniei nu se aplica taxe de tranzit.
II. Scopul pe care il au:
- taxe vamale fiscale - au ca scop unic procurarea de venituri la bugetul de stat si, in general nu au un nivel foarte ridicat;
- taxe vamale protectioniste (prohibite) - au ca scop crearea unei bariere pentru produsele straine, astfel incat productia interna sa fie protejata fata de concurenta straina;
- taxe vamale preferentiale - acorda preferinta comertului cu anumite state sau marfuri. Sunt acordate de catre state donatoare de preferinta (de obicei, tari capitaliste dezvoltate), tarilor mai putin dezvoltate;
- taxe vamale de retorsiune (de raspuns) - sunt instituite ca raspuns dat altui stat, care dintr-un motiv oarecare impune restrictii la importul de marfuri.
III. Modul de percepere (asezare):
- taxe vamale specifice - constau in perceperea unei sume specifice de bani raportata la o anumita unitate de masura;
- taxe vamale ad valorem - reprezinta un anumit procent din valoarea marfii;
- taxe vamale alternative - se stabilesc in functie de pretul produselor pe piata interna;
- taxe vamale compuse (mixte) - reprezinta o combinatie intre o taxa ad valorem si o taxa specifica (aplicata prin insumare); 
- taxe vamale sezoniere - sunt practicate de catre tarile Uniunii Europene in cadrul politicii agrare. Acestea sunt mari la inceputul sezonului pentru a stimula productia proprie si scad la sfarsitul sezonului pentru a permite importul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxele Vamale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!