Teoria Ciclului de Viața a Produsului

Extras din proiect

- Ce reprezinta teoria “ciclului de viaţa a produsului”?
Teoria “ciclului de viaţa a produsului” este o teorie economică care a fost formulată de Raymond Vernon în lucrarea "Investiţiile internaţionale şi comerţul internaţional în ciclul de viaţă al produsului" (1966). Aceasta examinează legătura dintre eforturile de cercetare şi inovaţie într-o perspectivă mai îndelungată, ţinînd seama de etapele pe care le poate parcurge un produs în funcţie, nu numai de cheltuielile făcute pentru el, ci şi de alte reacţii faţă de el pe piaţa mondială.
Punctul de plecare al acestei teorii este ideea ca avantajul relativ nu este static, o dată pentru totdeauna, ci se poate modifica în timp, în funcţie de modificările care pot interveni în acţiunile întreprinse pentru valorificarea respectivului produs pe piaţa mondială şi de reacţiile pe care le au faţă de el concurenţii reali sau potenţiali.
- Ce este un produs?
rice lucru care satisface nevoia unui consumator se numeşte un "produs". Acesta poate fi un produs tangibil (haine, veselă, masini, casa, gadget-uri) sau un serviciu necorporale (bancare, de îngrijire a sănătăţii, la un hotel de servicii, de servicii al companiei aeriene). Indiferent de tipul de produs, toate produsele introduse pe piaţa supuse unui ciclu de viaţă comună. 
Un ciclu de viaţă a produsului se referă la perioada de timp dintre lansarea unui produs în piaţă până în cele din urmă acesta este retras. 
Cele mai importante forme atipice ale ciclului de viaţă, definesc următoarele categorii de produse:
- produse fără vârstă (pâine, zahăr) ce au o evoluţie lineară şi o durată de viaţă practic nelimitată. În general ciclul lor de viaţă este o foarte lungă perioadă de maturitate, cu tendinţă uşoară şi temporară de dezvoltare sau declin.
- produse cu ciclu de viaţă foarte scurtă, care după o creştere rapidă înregistrată chiar în cadrul fazei de lansare cunosc o cădere bruscă. Sunt produse cu succes efemer ce ţin mai ales de capricii.
- produse cu ciclu de viaţă comprimat, datorită duratei reduse a fiecărei faze, care se leagă direct de modă.
- produse în resurecţie (revigorare) sunt cele care cunosc după instalarea fazei de declin, o relansare a vânzărilor, ca efect al unei campanii publicitare agresive, unei inovaţii de perfecţionare, revenirii modei , atribuirii unei noi destinaţii. Ciclul de viaţă se aplică şi stilului de expresie fundamental şi distinct (modului, modei (un stil popular, masiv acceptat într-un anumit domeniu) şi capriciului (modă introdusă rapid, adoptată cu mult zel şi care intră rapid în declin.
- Ce este ciclul de viata al unui produs?
Ciclul de viata (CV) reprezinta perioada de timp in care produsul/marca de produs se afla pe piata, incepand cu introducerea si sfarsind cu retragerea (aceste doua faze pot fi identificate cu usurinta). Curba CVP defineste un produs in functie de varsta comerciala, impartita in mai multe faze: de cercetare-inovare; 
lansare/introducere pe piata; 
crestere;
maturitate; 
saturatie; 
declin si disparitie de pe piata.


Fisiere în arhivă (1):

  • Teoria Ciclului de Viata a Produsului.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!