Teoria Monetarista

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins 
1. Despre monetarism. 3
1.1. Monetarismul friedmanian. 6
1.2. Monetarismul anticiparilor rationale. 7
1.3. Monetarismul global. 8
1.4. Monetarismul bugetar. 9
1.5. Monetarismul axat pe rigiditatea salariilor. 9
1.6. Monetarismmul austriac. 10
1.7. Monetarismul Saint-Louis-ian. 10
2. Monetarism vs keynesism. 10
3. Monetarismul international. 12
In concluzie... 13
Bibliografie. 14


Extras din proiect Cum descarc?

am ales aceasta tema deoarece monetarismul este credinta ca deteminanta primordiala a starii globale pe plan macroeconomic - daca va fi somaj, sau daca va fi inflatie - o constituie banii... si, mai precis poate, diferitele ritmuri de modificare a cantitatii lor.
Despre monetarism s-a scris si se scrie foarte mult. Monetarismul s-a impus prin efectele sale in planul politicii si actiunii economice practice drept una dintre cele mai interesante si in voga doctrine economice din epoca contemporana postbelica.
In acest referat am prezentat in prima parte monetarismul in general, principalele variante ale acestuia ( monetarismul friedmanian, monetarismul anticiparilor rationale, monetarismul global, monetarismul bugetar, monetarismul axat pe rigiditatea salariilor, monetarismul austriac si monetarismul saint-louis-ian ), mai apoi am vorbit de monetarism vs keynesism, iar in cele din urma am prezentat monetarismul international.
1. Despre monetarism.
Monetarismul nu este un curent de gandire monolitic. In cadrul sau se individualizeaza diferite scoli si orientari sau tendinte, unite prin o seama de ingrediente comune.
In esenta, monetarismul este o teorie si o politica monetara care atribuie modificarii masei banilor in circulatie o importanta centrala, decisiva chiar, in mersul activitatii economice si in stabilirea nivelului preturilor.
El sustine ca echilibrul eonomiei de piata s-ar realiza aproape automat, printr-un control oficial al masei banilor in circulatie, admitandu-se o crestere anuala a ei cu un anumit procent.
Asa cum arata Costin C.Kiritescu ,, monetarismul se sprijina pe doua considerente:
1. Intre masa banilor in circulatie si produsul social nominal ( cererea economica globala ) exista o stransa legatura;
2. Masa banilor in circulatie este o marime influentabila" .
Prin urmare, autoritatile monetare trebuie sa-si indrepte atentia, in principal, asupra masei banesti aflate in circulatie, ca instrument controlabil de cea mai mare importanta in sustinerea politicii economice.
Moneda - sustin monetaristii - este singurul mijloc cu efect global asupra economiei, iar politicii monetare ii revine sarcina de a administra si de tine sub control masa monetara, prin intermediul bancilor centrale. Acestea stabilesc cantitatea de moneda ce trebuie sa existe in economie si prin aceasta, stabilesc volumul cererii globale, fiecare subiect economic trebuind sa - si incadreze cerintele in limitele acestei cereri globale.
,,Monetarismul este credinta ca deteminanta primordiala a starii globale pe plan macroeconomic - daca va fi somaj, sau daca va fi inflatie - o constituie banii... si, mai precis poate, diferitele ritmuri de modificare a cantitatii lor". 
Monetaristii afirma ca economia capitalista este, prin insasi natura sa, ,,fundamentul stabila", ca ea prezinta o ,,stabilitate inerenta". Deci crizele sale periodice, fluctuatiile conjuncturale nu sunt expresia acestui unor carente organice, a unor contradictii de neimpacat proprii acestui tip de economie, ci ele se datoreaza unui factor exogen mecanismului economic propriu - zis si anume politicilor monetare neadecvate.
Interventia statului in mecanismul de autoreglare al economiei, care este un mecanism monetar, nu face decat sa-l deregleze, generand instabilitate economica. Aceasta idee este unul din ingredinetele comune ale diferitelor tipuri de monetarism. 
Monetarismul vizeaza increderea, acordata teoriei cantitative a banilor, putand rezuma viziunea acestuia in cinci idei fundamentale:
-rolul activ al banilor in determinarea nivelului pretului si a venitului;
-neutralitatea banilor la echilibrul pe termen lung;
-lispa de neutralitate a banilor pe termen scurt si mediu;
-oferta de bani in exces;
-existenta unui sistem de suspiciuni a autoritatii monetare. 
Studiile statistice ale monetaristilor au dus la concluzia ca economia a experimentat " capcana lichiditatii " in anii 1930, investitiile fiind insensibile la fluctatiile ratei dobanzii. Ei au pus accent pe legatura existent intre ratele dobanzii si investitii, ca aspect al mult mai complexului mecanism al transmisiei pentru politica monetara. 
O teza de mare importanta este aceea ca variatiile masei monetare exercita o influenta predominant asupra evolutiei nivelului nominal al venitului national.
Toti monetaristii sunt de accord in a spune ca nu exista relatie pe termen lung intre inflatie si somaj. Imposibilitatea teoretica si practica a concilierii ocuparii depline a fortei de munca cu stabilitatea preturilor isi gasise fundamentarea in asa numita curba Philips, care afirma, pe baza experientei istorice, un raport de inversa proportionalitate intre somaj si inflatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Monetarista.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!