Tipuri de Activitati ale Corporatiilor Transnationale

Extras din proiect Cum descarc?

1.Principalele tipuri de activitati ale CTN
2.Motivatia corporatiilor transnationale
3. Economia politica a investitiilor spre exterior
1. Principalele tipuri de activitati ale CTN
La fel ca societatile nationale, si CTN sunt motivate in primul rand de ceea ce ele percep a fi in interesul pretendentilor lor nereziduali (angajatii, managerii si actionarii), si nu neaparat in interesul comunitatii mai largi din care acestia fac parte. Scopul lor va fi maximizarea profitului (in relatie cu capitalul investit) sau maximizarea avutiei firmei (daca privim firma ca o colectie de active).
Motivatiile CTN pot merge de la maximizarea vanzarilor companiei sau cresterea cotei ei de piata pana la scoaterea din afaceri a concurentilor, intreprinderea de investitii riscante care altfel nu s-ar putea face si depasirea bunastarii altor pretendenti nereziduali. 
In prezent, multe din CTN urmaresc obiective pluraliste, si multe se angajeaza in investitii ce combina caracteristicile tipurilor de activitate pe care le putem identifica. Totusi, o analiza succinta a motivelor pentru intreprinderea acestor activitati, in functie de tipurile respective, va ajuta la a intelege de ce credem ca nu poate exista o teorie atotcuprinzatoare a factorilor determinanti ai activitatii CTN.
In mare, putem identifica patru tipuri de activitati ale CTN. Acestea sunt:
1. cautarea de resurse
2. cautarea de piete
3. cautarea de eficienta
4. cautarea de active strategice sau de abilitati.
Fiecare tip de activitate poate fi agresiv, in sensul ca societatea investitoare cauta sa actioneze pro-activ pentru a-si atinge si depasi obiectivele strategice, sau poate fi defensiv, in sensul ca ea isi modifica actiunile intreprinse de rivali sau de guvernele straine care ii ameninta pozitia ei pe piata.
1.1. Cautarea de resurse
CTN care au ca activitate principala cautarea de resurse investesc in strainatate pentru a obtine resurse (particulare si specifice) la costuri mai scazute decat le-ar putea obtine in tara lor de origine (daca, desigur, ele sunt obtenabile). Motivatia pentru investire e de a face intreprinderea investitoare mai profitabila si competitiva in cadrul pietelor pe care le aprovizioneaza (sau intentioneaza sa le aprovizioneze). Majoritatea sau uneori totalitatea productiei filialelor cautatorilor de resurse este exportata.
Exista trei principale categorii de cautatori de resurse:
a) prima categorie este prezentata de cei ce cauta resurse fizice. 
Ea include producatorii primari si intreprinderile manufacturiere, atat din tari dezvoltate, cat si din tari in curs de dezvoltare, care sunt determinate sa se angajeze in investitii straine directe din motive ca minimizarea costurilor si siguranta surselor de oferta. 
Resursele cautate includ minerale, materii prime si produse agricole, in special acelea a caror producere necesita anumite tipuri de abilitati (pe care CTN le poseda) si anumite piete (pe care CTN sunt bine pregatite sa oferteze). Acestea includ minerale ca: petrol, zinc, cupru, cositor, bauxita si produse agricole ca: tutun, zahar, banane, ananas, ulei de palmier, cafea, ceai etc. 
Unele corporatii din domeniul serviciilor isi concentreaza investitiile in strainatate in exploatarea resurselor legate de localizare. Exemple ar putea fi in domeniul: turismului, inchirierilor de masini, forarilor de puturi petroliere, serviciilor de constructii, medical, educatiei.
O trasatura a acestui prim tip de activitate a CTN este ca, de regula, ea implica o cheltuiala semnificativa de capital. Odata ce investitia a fost facuta, ea este relativ limitata la localizarea respectiva.
b) corporatiile ce cauta forta de munca necalificata sau semi-calificata, ieftina si bine motivata. 
Acest tip de investitii este intreprins de regula de CTN manufacturiere si de servicii, din tari unde costurile reale ale fortei de munca sunt mari; care infiinteaza filiale in tari unde costurile reale ale fortei de munca sunt mai scazute, pentru a realiza pentru export produse intermediare sau finite intensive in forta de munca. 
Majoritatea activitatilor de acest tip se desfasoara in cele mai avansate tari in curs de industrializare: Mexic, Taiwan, Malaezia, Spania, Portugalia, Maroc, Polonia, Romania.
Frecvent, pentru a atrage astfel de investitori, tarile gazda au infiintat zone libere de comert sau pentru prelucrare pentru export. Tarile de origine au acordat uneori concesii tarifare propriilor CTN pentru produsele importate de la filialele lor din strainatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Activitati ale Corporatiilor Transnationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!