Tragedia Monedei Euro

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 2
Doua viziuni asupra Europei 2
Capitolul 2 3
Dinamica monedei discretionare 3
Capitolul 3 5
Drumul spre moneda euro 5
Capitolul 4 6
De ce tarile cu inflatie ridicata au dorit moneda euro 6
Capitolul 5 8
De ce a renuntat Germania la marca? 8
Capitolul 6 8
Monopolul monetar al BCE 8
Capitolul 7 9
Crearea monedei. Diferente intre Sistemul Federal de Rezerve si BCE 9
Capitolul 8 9
Uniunea Monetara Europeana, un sistem autodestructiv 9
Capitolu 9 11
Uniunea Economica si Monetara si Sistemul Conflictual 11
Capitolul 10 11
Calea spre colaps 11
Capitolul 11 12
Viitorul monedei euro 12
Concluzii 13


Extras din proiect Cum descarc?

Philipp Bagus este doctor in economie si profesor asociat la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, Spania. Colaboreaza strans cu Mises Institute si a predat ca profesor invitat la mai multe universitati din Germania. Face parte din Comitetul editorial al publicatiei Procesos de Mercado - Revista Europea de Economia Politica. De-a lungul anilor, a primit numeroase premii pentru articolele publicate. Este coautor al cartii Deep Freeze, Iceland`s Economic Collapse, dar si autor al cartii "Tragedia monedei euro" scrisa in anul 2011.
Capitolul 1
Doua viziuni asupra Europei
Viziunea liberala clasica
Viziunea liberal clasica priveste libertatea individual ca pe cea mai importanta valoare culturala a europenilor si a crestinilor. 
Tratatul de la Roma din 1947 asigura patru libertati fundamentale:
-Libera circulatie a bunurilor;
-Libera furnizare a serviciilor;
-Libera imigrare;
-Libera miscare a capitalurilor financiare.
Fondatorii Uniunii Europene erau foarte apropiati de viziunea liberala clasica. Cei trei fondatori ai UE au fost Schuman (Franta), Adenauer (Germania), Alcide de Gasperi (Italia). Acesti trei fondatori erau catolici ceea ce se intampla si in majoritatea statelor din Europa, adica sa aiba conducatori catolici. De aici rezulta si religia UE, avand astfel o inspiratie catolica.
Viziunea socialista
Jacques Delors si Francois Mitterand sunt fondatorii viziunii socialiste. Ei afirmau ca UE ar trebui sa fie protectionista in exterior si interventionista in exterior. Acestia trei vroiau sa conduca UE. Ei vroiau sa aplice taxe la nivel foarte inalt pentru oamenii bogati, nepasandu-le de cei saraci.
De mentionat este faptul ca aplicarea acestei viziuni ar reduce cele patru libertati fundamentale.
Istoria luptei intre cele doua viziuni
Lupta intre cele doua viziuni se manifesta inca din anii 1950. Liberalii puneau mare accent pe agricultura si pe profitul scos din acest domeniu.
Liberalismul era aparat de catre crestin democrati care punea accent pe mediul liberal, insa social-democratii si socialistii apara viziunea ,,imperiu" asupra Europei.
Franta spera sa unifice prin UE imperiul ei, dar Germania si alte tari le ruineaza planul francezilor,astfel incat Franta ajunge sa se teama de inchiderea principalelor granite ale Germaniei.
Introducerea monedei euro era vazuta de catre germani ca un plan de unire a Germaniei, iar francezii vedeau in euro o unificare a imperiului francrez.
Tratatul de la Lisabona din 2007 avea in fiecare pagina continea cuvinte precum pluralism, nedescriminare, toleranta si solidaritate, toate acestea insemnand un esec pentru socialisti.
Moneda euro ar fi un succes pentru socialisti, insa disparitia monedei euro ar duce la sfarsitul socialismului.
In zilele noastre Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Republica Ceha se bucura de cele patru libertati fundamentale fara adoptarea monedei euro.
Capitolul 2
Dinamica monedei discretionare
Apar bancile
Bancile apar in perioada Renasterii, in nordul Italiei. In acea perioada aurul si argintul erau principalele metale pretioase.
Bancherii atrageau clientii prin depozite, iar intr-un timp au ajuns sa acorde credite pe certificate false, desi nu aveau aurul necesar in rezerva proprie pentru imprumuturi.
Apare statul
Guvernul incepe sa se implice in activitati bancare. Guvernul a intervenit in baterea de moneda, contopirea banilor din metale pretioase intr-o singura moneda au dus la devalorizarea acestora pe piata. Astfel s-a ajuns la o colaborare intre bancheri si guvern pentru emiterea de moneda, dar bancherii se opuneau pentru ca aparau dreptul cetatenilor, iar guvernul a adoptat contractele ambigue.
Guvernele inchideau ochii cand bancile nu-si respectau obligatiile, ceea se intampla si in ziua de azi.
Etalonul-aur clasic
Acest etalon a evoluat intre anii 1815-1914. Foarte de simplu de controlat era ,,banul-marfa", iar ratele de schimb ,,fixe" au condus la o intensificare a comertului in acea perioada.
Aurul clasic-instabil
Bancile rau foarte amenintate in acea perioada de tranzactionari.
Etalon-aur fractionar
Alta amenintare pentru banci era etalonul-aur fractionar, scade rata dobanzii. Bancile reduc dobanda, iar intreprinzatorii sunt inselati. 
Bancile fiind aproape de faliment cer ajutorul Bancii Centrale, iar Banca Centrala supervizeaza si controleza expansiunea creditului.
Primul Razboi Mondial duce la dispritia aurului ca mijloc de plata si sunt introdusi bani lichizi, iar dupa razboi totul a inceput sa fie de tranzactionat cu lingouri de aur, care se exprimau in general in dolari americani.
Sistemul de la Bretton Woods 
In 1946 SUA apare un nou sistem monetar. Rascumpararea dolarilor americani in aur, iar cetatenii au fost ,,furati".


Fisiere in arhiva (1):

  • Tragedia Monedei Euro.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!