Transferul internațional de cunoștințe științifice și tehnice

Extras din proiect Cum descarc?

Revolutia stiintifico-tehnica actuala a condus pe planul relatiilor economice internationale la sporirea in ritmuri alerte a transferului de cunostinte stiintifice si tehnice. In masura in care noua tehnologie nu este incorporata in instalatii, utilaje sau alte bunuri tangibile, transferul international de cunostinte stiintifice si tehnice constituie un flux invizibil care inglobeaza o mare varietate de tranzactii, ce pot fi totusi sistematizate in doua componente si anume: pe de o parte comertul cu brevete, drepturi de autor (copyright), know-how, iar, pe de alta parte in servicii de consultanta-inginerie si de prelucrare a datelor de asistenta tehnica etc.
Considerat ca activitate distincta, transferul de tehnologie reprezinta un proces care se desfasoara intr-un ambient social, economic si politic aflat in continua si rapida schimbare. Datorita importantei esentiale pe care o reprezinta tehnologia ca resursa pentru dezvoltare, semnificatiile procesului de transfer de tehnologie depasesc in prezent cadrul relativ ingust al discutiilor si negocierilor tehnico-economice propriu-zise. Transferul de tehnologie fiind ,,un mijloc de satisfacere a nevoilor social umane legate de dezvoltare" rezulta ca problemele de eficienta tehnica si economica trebuie imbinate cu cele de eficacitate de transferului de tehnologie.
Transferul international de tehnologie constituie o componenta importanta a dezvoltarii, dar si a contradictiilor existente azi intre tarile sarace si cele bogate, devenind un obiect principal al luptei tarilor in curs de dezvoltare si, in consecinta, a unor dezbateri in forurile internationale.
Necesitatea transferului international de tehnologie deriva din functiile sistemului cercetarii stiintifice si al dezvoltarii tehnologice si anume:
-  forta motrica a productiei materiale;
-  factor important de amplificare a venitului national;
-  stimulator al progresului tehnic;
-  perfectioneaza si creeaza noi produse, tehnologii si noi procedee de fabricatie;
-  generator de metode noi de organizare stiintifica a muncii si a productiei;
-  participa la cooperarea stiintifica internationala;
Transferul international de tehnologie este cuprins in sistemul transferului de tehnologie al sistemului cercetarii stiintifice. Modelul simplificat al procesului de progres tehnic arata astfel:
-  
Traseul idee pana la aplicare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) trebuie sa dureze nu mai mult decat este nevoie ca rezultatele sa fie competitive pe piete internationale si, in consecinta, sa fie utile dezvoltarii economico-sociale;
b) sa reduca la minimum nivelul incertitudinii si sa asigure, prin evaluarea acestora, reducerea riscurilor;
c) sa se realizeze cu un volum redus de costuri;
d) sa asigure maximum de beneficii din ansamblul activitatii realizate;
e) sa poata fi realizat in contextul organizatoric, material si uman existent sau prevazut in perspectiva.
Cu privire la formele si instrumementele de realizare a transferului international de tehnologie, se poate discuta de existenta a doua mari categorii, luandu-se drept criteriu consimtamantul detinatorului de tehnologie:
a) Transferul international de tehnologie efectuata fara consimtamantul detinatorului:
In aceasta situatie, procesul de transfer de tehnologie are un caracter aleatoriu si nu vizeaza atingerea unui obiectiv comun de catre partile implicate. Detinatorul, fiind determinat sa participe din considerente de prestigiu la diverse actiuni de marketing din dorinta de a obtine el insusi informatii fara consimtamantul altor detinatori de tehnologii, nu poate impiedica complet difuzarea unor informatii tehnologice pe care le detine. Acest proces de difuzare a informatiilor se numeste ,,fenomen al externalitatilor".
Alaturi de aceasta mai sunt si alte posibilitati de transmitere a informatiilor tehnologice si, implicit, forme de transfer international de tehnologie fara consimtamantul detinatorului. Printre acestea se numara:
-  divulgarea voluntara sau involuntara a unor informatii tehnologice de catre personalul care lucreaza cu ele;
-  atragerea prin oferte avantajoase a unor specialisti care detin un important bagaj de cunostinte tehnologice (brain-drain);
-  studierea produselor pentru a cunoaste tehnologia cu ajutorul carora au fost obtinute etc.
-  transmiterea informatiilor prin intermediul publicatiilor care nu sunt supuse restrictiilor si nu sunt controlabile de catre detinatorul de tehnologie (ziare, reviste, carti si alte publicatii stiintifice).
-  targuri si expozitii internationale, intalniri periodice ale oamenilor de stiinta in cadrul 
conferintelor, simpozioanelor, congreselor internationale.
-  spionaj industrial bazat pe surse deschise si inchise, respectiv, realizat pe cai ilicite.
In marea majoritate a cazurilor, cunostintele tehnologice obtinute pe aceste cai sunt incomplete, astfel ca valorificarea lor presupune un important potential tehnologic la organizatia care reuseste sa le obtina.
Transferul international de cunostinte stiintifice si tehnice, incorporate in principal in tehnologii noi, imbraca forme foarte variate.


Fisiere în arhivă (1):

  • Transferul international de cunostinte stiintifice si tehnice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

RADU GHEORGHE GEAMANU -  ,,Transferul de tehnologie prin contractul de engineering", Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2001 
VIRGILIU ANGHELESCU, AL.DETESAN, ERVIN HUTIRA, ,,Contractele Comerciale Internationale", Ed. Academiei, Bucuresti, 1980 -  pag.28
MIRCEA N. COSTIN, SERGIU DELEANU, ,,Dreptul comertului international", vol. I, partea generala, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1994;
Coord. MIHAIL FORESCU, COSTIN MURGESCU -  ,,Romania si transferul international de tehnologie", Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1985 
VLADIMIR TICOVSCHI, VIOLETA MITEA, IULIAN DANESCU, ,,Transfer international de tehnologie si dezvoltare economica", Ed. Politica, Bucuresti, 1983 
Prof. dr. ing. Dan SAVESCU, Modalitati de crestere economica prin inovare si transfer tehnologic, Teza de abilitare
Comisia Europeana, Imbunatatirea transferului de cunostinte intre institutele de cercetare si industria din intreaga Europa: pentru o inovare deschisa, Bruxelles, 2007


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!