Transportul Aerian International - Tranzactii in Comertul Exterior

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Caracteristicile transportului aerian
2. Organizarea procesului de transportului aerian
3. Conventii internationale privind transportul aerian
4. Principalele organizatii, organisme si asociatii internationale de aviatie civila
5. Concluzii
6. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Caracteristicile transportului aerian
Transportul aerian, care a inceput sa se impuna la inceputul secolului XX, aluat amploare dupa primul razboi mondial, iar in zilele noastre a devenit o necesitate pentru deplasarea pasagerilor, postei si a diverselor marfuri la distante medii sau mari.
Diversitatea mijloacelor de transport a aparut din necesitatea de a folosi noi cai de comunicatie, precum si de caracteristicile specifice ale acestora, care hotarasc eficienta transportului.
Mijloacele de transport aerian, aeronavele, se caracterizeaza prin: rapiditate, convertibilitate, regularitate si frecventa, accesibilitate, o portunitate, confort, siguranta, economicitate.
Rapiditatea este data de viteza de deplasare a aeronavelor si constituie un avantaj hotarator, in special, pentru doua situatii:
- pentru distante lungi si foarte lungi;
- pentru traseele unde deplasarea mijloacelor de transport terestre se face prin zone care, prin configuratia terenului, determina un parcurs deosebit de lung si dificil de parcurs.
Viteza mare a aeronavelor le ofera acestora posibilitatea evitarii zonelor cu conditii meteorologice ostile.
Convertibilitatea (adaptabilitatea) presupune flexibilitate in adaptarea aeronavei, fara modificari majore, pentru diverse genuri de transport, servicii, actiuni (transport de marfa, pasageri in mai multe clase, mixt etc.).
Astfel, avioanele uzate moral, dar inca functionale (cu resursa de zbor), pot fi utilizate cu bune rezultate in transportul de marfa, prospectiuni geologice, cercetari stiintifice, iar cele moderne pot fi utilizate in mai multe variante, pentru transportul de pasageri, in special.Un avantaj, in acest sens, pe care-l are o aeronava fata de celelalte mijloace de transport este faptul ca, dispunand de trei grade de libertate si un echipaj bine instruit, poate evita confruntarea cu anumite intemperii sau impedimente in timpul zborului, astfel ca, in conditiile cresterii timpului de deplasare prin parcurgerea unei rute ocolite, se poate indeplini misiunea de zbor.
Oportunitatea. Aceasta trasatura a transportului aerian, derivate din rapiditate, se mainfesta prin:
- punerea la dispozitia beneficiarilor a capacitatilor de transport necesare la locul si in timpul solicitat;
- stabilirea de orarii in conformitate cu cererile beneficiarilor;
- aprecierea structurii activitatii de transport in curse regulate, charter si utilitare;
- mentinerea, extinderea, infiintarea de noi linii etc.
Regularitatea si frecventa curselor aeriene. Intre cele doua caracteristici exista o stransa legatura reflectata in eficacitatea transportului aerian.In timp ce regularitatea presupune respectarea cu strictete a programului curselor (se determina ca un raport intre numarul curselor plecate conform orarului, fara intarzieri sau anulari, si numarul curselor programate), frecventa curselor aeriene evidentiaza numarul de curse effectuate de companie aeriana, pe o anumita ruta, intr-o anumita perioada de timp(zi, saptamana).
Regularitatea curselor aeriene este dependenta de:
- conditiile meteorologice;
- starea tehnica a aparatelor de zbor;
- conditii de navigatie aeriana si organizarea serviciilor la sol.
Accesibilitatea. Astazi, transportul aerian nu mai este un lux, ci un mijloc de transport la indemana oricui. Accesibilitatea este in stransa legatura cu cresterea (descresterea) posibilitatilor economice ale populatiei de a folosi ca mijloc de transport aeronava.
Confortul presupune realizarea unei calatorii scurte, fara a obosi organismul omului (rezultat al vitezei de deplasare), precum si asigurarea pentru pasageri a unor conditii civilizate, placute, comode si igienice, atat la sol cat si in timpul zborului. Aceasta caracteristica se reflecta, la bordul aeronavelor, prin modul in care compania aeriana, prin amenajarile interioare ale aeronavei si prin educatia personalului navigant, reuseste sa creeze pasagerului impresia unei calatorii cat mai placute.
Siguranta, deosebit de importanta in transportul aerian, reprezinta o cerinta de baza pentru calitatea serviciilor oferite pasagerilor de companiile de transport aerian. Siguranta zborului este influentata de:
- factori tehnici (introducerea pe scara larga a tehnologiilor noi de fabricatie a condos la realizarea unor aeronave cu performante tehnice ridicate);
- factori umani ( selectia si pregatirea continua a personalului navigant, includerea in echipajul avioanelor de linie a copilotului iar la traversarea teritoriilor mari a navigatorului, dimensionarea echipajului in functie de numarul pasagerilor);
- factori meteorologici (ceata, vanturi puternice, ploi cu descarcari electrice);
- alti factori (impactul pasarilor cu aeronavele, pirateria aeriana).
Efectele economice obtinute din transportul aerian se manifesta atat direct, prin activitatea propriu-zisa de transport, cat si indirect, prin profiturile care se pot obtine in diferite activitati ale economiei nationale, care beneficiaza de serviciile transportului aerian.
Inca de la descoperirea si lansarea in trafic a primelor aparate, transportul aerian a constituit un mijloc care a polarizat atentia comunitatii internationale datorita unor avantaje certe in raport cu alte mijloace de transport si, mai ales, datorita rapiditatii si confortului. De aceea, transportul aerian ocupa un rol extrem de important in derularea tranzactiilor internationale.
Totodata, transportul aerian a ridicat si ridica unele probleme privind siguranta efectuarii fiecarei deplasari in conditii de deplina securitate. Tocmai datorita particularitatilor transportului aerian, s-a vazut necesara elaborarea unor norme cat mai complete, in masura sa garanteze nu numai eficacitatea acesteia, ci si un alt grad de securitate pentru calatori, cat si pentru marfa. Astfel, în 1929 s-a adoptat Conventia de la Varsovia privind unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian. În 1924, la Chicago, in S.U.A s-a adoptat Conventia privind aviatia civila internationala. Datorita evolutiei traficului aerian in 1955 s-au facut mai multe modificari si completari Conventiei din 1929 prin Protocolul semnat la Haga la 28 Septembrie 1955 si prin Conventia complementara la Conventia de la Varsovia, incheiata la Guadalajara (1961).
In anul 1944 a luat fiinta Organizatia Internaţionala a Aviatiei Civile care numara in prezent 120 membri. In anul 1945, la Havana, a luat fiinta Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene(International Air Transport Association- IATA). Membrii acestei asociatii sunt companiile de transport aeriene internationale ale diferitelor tari. 
Compania romaneasca TAROM a devenit membra IATA in anul 1994.


Fisiere în arhivă (1):

  • Transportul Aerian International - Tranzactii in Comertul Exterior.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!