Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Vrancea

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. : Localizarea si caracterizarea geografica si economica a judetului Vrancea
Judetul Vrancea este situat in partea de sud-est a Romaniei, intre coordonatele geografice 45?23 ' si 46?11 ' latitudine nordica si 26? 23' si 27? 32'longitudine estica. Se invecineaza cu judetul Bacau la nord, Buzau la sud-vest, Braila la sud-est, Vaslui si Galati la est, Covasna la vest. Suprafata judetului Vrancea este de 4857 km 2 reprezentand 2 % din suprafata tarii. Vrancea ocupa locul 30 pe tara ca suprafata si 7 ca intindere de suprafata rurala. Judetul Vrancea, ca unitate administrativ - teritoriala organizata cu rang de judet, cuprinde, conform actualei impartiri administrativ - teritoriale, 73 de localitati din care 2 municipii, 3 orase si 68 de comune in componenta carora se afla 331 sate.
In 2009, judetul Vrancea avea o populatie de 390596 locuitori, dintre care 62.5 % locuiesc in mediul rural si 37.5% in mediul urban.
In ceea ce priveste gradul de ocupare al fortei de munca, in judetul Vrancea s-au inregistrat urmatoarele cifre in anul 2009: Populatia ocupata civila, pe activitati ale economiei nationale 140,3 mii persoane, numarul mediu al salariatilor 56 mii persoane, numarul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca 11220, rata somajului 7,4 %. ( Sursa: Directia Judeteana de Statistica Vrancea).
Judetul Vrancea totalizeaza 1783 Km de drumuri publice din care 209 Km drumuri nationale, drumuri judetene 1031 Km si comunale 543 Km. 
Cele mai importante cai rutiere ce strabat judetul Vrancea sunt:
E 85 Giurgiu - Bucuresti -Buzau -Focsani - Bacau - Suceava - Siret ( aproximativ 90 Kmpe teritoriu judetului ) importanta cale de acces sau de tranzit, parte a magistraleieuropene care leaga sud - estul Europei sau Orientul de nordul si nord - vestul Europei.
DN 11 A Adjud- Onesti, continuand cu DN 12 A (Onesti-Comanesti-Pasul Ghimes-Miercurea Ciuc) sau cu E 577 (Onesti-Pasul Oituz-Tg.Secuiesc-Brasov), arteretranscarpatice care leaga cele doua provincii istorice Moldova si Transilvania (circa 4 kmpe teritoriul judetului);
DN 2 Buzau-Focsani-Bacau-Suceava-Siret, suprapus, pe teritoriul judetului cu E 85;
DN 2 D Focsani-Tulnici-Odjula-Tg.Secuiesc, urmareste Valea Putnei, 96 km pe teritoriuljudetului (limita-vf.Musat-1503 m), importanta artera de legatura cu Transilvania, iarnase circula mai greu, arareori este blocat din cauza conditiilor meteorologice (inzapeziri);
DN 24, suprapus pe teritoriul judetului cu E 581 (Tisita-Cosmesti-Tecuci-Barlad-Albita),se desprinde din E 85 la Tisita si face legatura cu punctul de frontiera Albita, pe Prut-146km (10 km pe teritoriul judetului).
Judetul Vrancea are o industrie diversificata, in care ponderea o detin industria textila si a confectiilor (aproape 50% din totalul productiei, dar si 50% din totalul de resurse umane angajate), alimentara si a bauturilor (aproape 20% din total industrie si angajeaza 30% din total resurse umane), productia de mobilier, industria celulozei, hartiei si cartonului, industria de masini si echipamente, industria de aparataj electric.
Configuratia reliefului si bogatia pasunilor favorizeaza cresterea animalelor, in special a ovinelor si a bovinelor, activitate ce asigura materia prima pentru industria alimentara.
Industria textila si de confectii este puternic orientata spre export - 90% din exporturile judetului fiind reprezentate de confectii. Un alt sector competitiv este cel al industriei lemnului, care detine 31% din restul exporturilor.
Industria alimentara este inca orientata spre piata nationala, desi este una dintre industriile competitive ale judetului. In ceea ce priveste industria vinului, din cele 16 mari firme de vinificatie din Romania, 3 sunt localizate in Vrancea, lucru care reflecta puternica reprezentare a potentialului vinicol in acest judet. 
Capitolul 2: Potentialul turistic al judetului Vrancea
Potentialul turistic natural 
Relieful
Formele de relief ale judetului Vrancea pot fi asemuite cu niste trepte uriase, care coboara de la vest spre est, prima treapta este constituita de muntii Vrancei, alcatuiti din culmi si masive cu inaltimi de la 960m la 1873m. Principalele subunitati ale Muntilor Vrancei sunt: Muntii Lacauti-Goru, Muntii Furu, Muntii Zboina Frumoasa, Muntii Coza,Muntii Lepsei, Muntii Zboina Neagra.
Urmatoarea treapta este reprezentata de culmile deluroase, cu altitudini ce incep la 350m si continua variat pina la 1001m. In fine a treia treapta, ca o platforma intinsa pina la cursurile de apa Siret, Trotus si Ramnic - o reprezinta campia. 
Regiunea seismica cea mai activa din Romania se afla in zona Vrancea, cu epicentrul in comuna Vrancioaia. Potrivit statisticilor, aici se produc zilnic doua cutremure de pamint, cele mai multe imperceptibile simturilor omului. O moderna statie seismica functioneaza in localitatea Vrancioaia. 
Hidrografia
Teritoriul judetului este strabatut de o bogata retea hidrografica. Siretul formeaza spre est pe cca. 80 km, limita cu Judetul Galati. Trotusul are cursul inferior(13 km) tot pe teritoriul judetului si se varsa in Siret. Dintre apele ce strabat judetul cea mai importanta este Putna, care izvoraste din zona centrala a Muntilor Vrancei si curge in directia nord-vest-sud-est pe 144 km, strabatand toate formele de relief. Bazinul ei hidrografic este de 2720 km2, colectand toate apele judetului, cu exceptia Zabrautilor, Susitei si Ramnicului, a Berheciului si Zeletinului, ce trec prin extremitatea nord -estica a judetului, pe 4-5 km. Zabala, cu un bazin hidrografic de 559 km2, izvoraste de sub versantul sudic al zonel centrale a Muntilor Vrancei si curge pe 64 km. Milcovul(68 km lungime) izvorand de sub Muntele Monteoru, se varsa in Putna in zona satului Rastoaca. In nord de sub Tiua Golasa si Zboina Neagra, curge spre sud-est, pe 68 km, paraul Susita, cu un bazin de 410 km2, dar cu un debit in general sarac, ceea ce face ca pe ultimii sai 8 km apele sa dispara, in albia de o mare permeabilitate. In extremitatea sudica a judetului curge partial Ramnicul Sarat, care izvoraste de sub Varful Furu Mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Vrancea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!