Valorificarea Rezultatelor Activitatii de Cercetare-Dezvoltare-Inovare in Sectorul Tehnologiei Informatiei

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Rolul sectorului tehnologiei informatiei in construirea societatii bazate pe
cunoastere 
2. Parametri tehnico-economici initiali necesari intocmirii lucrarii 9
3. Calculul cresterii capacitatii de regim anuale 13
4. Alegerea variantei economice de modernizare a societatilor comerciale
existente 
5. Distribuirea productiei catre beneficiari 26
6. Calculul costului comercial mediu la nivelul fiecarei societati comerciale si pe
total cluster 
7. Determinarea eficientei economice a investitiilor noi si modernizarii 
societatilor comerciale din cadrul clusterului 38
Bibliografie 47


Extras din proiect Cum descarc?

1. ROLUL SECTORULUI TEHNOLOGIEI INFORMATIEI SI COMUNICATIILOR IN CONSTRUIREA SOCIETATII BAZATE PE CUNOASTERE
Societatea contemporana se deosebeste sensibil de cele care au precedat-o prin rapiditatea procesului de innoire, de schimbare. Procesul inovational, de introducere permanenta a noului, a rezultatelor creatiei stiintifice si tehnice in viata economica, de acceptare si aplicare a ideilor sub forma proceselor, sistemelor sau serviciilor constituie o conditie esentiala a progresului economico- social. Pe masura ce creste varsta omenirii se reduce durata de viata a conceptelor si categoriilor economice, a produselor si serviciilor care contribuie la satisfacerea nevoilor sociale. Procesul inovational nu numai ca se accelereaza, dar se produce intr-o lume din ce in ce mai complexa, cu un grad ridicat de interdependenta, in care noutatile se difuzeaza rapid. In zilele noastre schimbarile se intensifica permanent si au un impact din ce in ce mai profund asupra organizatiilor din toate domeniile de activitate. Stabilirea comportamentului acestora devine tot mai dificila in conditiile accentuarii caracterului imprevizibil si ale ritmului accelerat al schimbarilor.
Progresele semnificative inregistrate in ultimii ani sustin tranzitia de la era industriala la cea post-industriala, adica trecerea la noua societate bazata pe cunoastere, in care procesul de inovare devine determinant. Noua economie presupune incurajarea crearii si dezvoltarii intreprinderilor inovative cu o structura de cunoastere proprie. In contextul noii economii, inovarea este capacitatea de a asimila si de a converti cunoasterea noua pentru a imbunatati productivitatea (productivitatea resurselor, a energiei, a materialelor inaintea productivitatii muncii) si pentru a crea noi produse si servicii (Draganescu, n.d.: 48).
Cresterea cantitatii si calitatii produselor si serviciilor realizate, ridicarea nivelului eficientei economice, organizarea superioara a productiei si circulatiei bunurilor etc. sunt de neconceput fara introducerea pe scara larga a noutatilor stiintifice si tehnologice in viata economica. In mediul economic global competitia devine mai acuta si mai complexa, iar schimbarile tehnologice rapide scurteaza ciclurile de viata ale produselor. Tocmai de aceea, capacitatea unei firme de a genera noi bunuri si/sau servicii sau de a le imbunatati si a le distribui cat mai rapid dobandeste o importanta vitala pentru asigurarea competitivitatii ei.
Azi se poate considera, fara teama de a gresi, ca singura sursa a avantajului competitiv este inovarea, in sensul cel mai larg al notiunii. Ea se poate referi la innoirea produsului sau serviciului, tehnologiei, echipamentelor, proprietarului, managementului, comercializarii, finantarii, personalului, informatiilor etc., iar prin optiunea strategica a firmei se prevede tocmai modalitatea de inovare prin care se realizeaza de facto avantajul competitiv. In unele sectoare de activitate inovarea este singura cale de asigurare a supravietuirii firmei pe piata si nu un mijloc de a-si asigura o pozitie privilegiata (cum este cazul industriei de calculatoare), in timp ce in alte sectoare gradul de inovare este in mod traditional foarte scazut, firmele utilizand alte mijloace pentru obtinerea competitivitatii economice.
Cercetarea stiintifica si inovarea reprezinta parghii esentiale pentru ridicarea nivelului
economic al fiecarei natiuni si influenteaza in mod decisiv adaptarea intreprinderilor dintr-o tara la schimbarile care au loc pe plan mondial. De aceea, managementul oricarei organizatii trebuie sa stimuleze activitatea creativa, iar schimburile economice sa aiba ca obiect atat produse si servicii, cat si noi idei, noi rezultate ale activitatii inovatoare. In contextul actual, cercetarea stiintifica, inovarea si schimbarile tehnologice devin surse importante de modernizare structurala a industriei romanesti si a economiei nationale in ansamblul sau.
In istoria societatii industriale dezvoltarea masinii de calcul este unica. Nici o alta realizare tehnica nu a inregistrat progrese atat de rapide dupa inventarea sa. Azi calculatoarele se utilizeaza pe scara larga: la birou, la domiciliu, in gari, in banci, in scoli, spitale, parcuri de distractii etc. Cu o generatie in urma nu existau CD-uri, DVD-uri, cabluri TV, ATM-uri sau calculatoare personale portabile. Calculatoarele erau aparate, masini de dimensiuni mari si era necesar sa fie plasate intr-un spatiu climatizat pentru a functiona in conditii optime. Dintre toate tehnologiile importante aparute dupa revolutia industriala (masina cu aburi, electricitatea, produsele chimice de sinteza si motorul
cu ardere interna) tehnologiile informatice sunt cele care au cele mai vaste ramificatii. Ele au patruns in toate domeniile de activitate mai rapid decat s-a intamplat acest lucru cu oricare dintre vechile tehnologii.
Este unanim recunoscut faptul ca informatia este omniprezenta in activitatile umane,
tehnologia informatiei si comunicatiilor fiind in plina dezvoltare, transformand profund modul de a munci si de a trai al oamenilor. Utilizarea calculatoarelor in toate domeniile de activitate si ritmul rapid de evolutie tehnologica a acestora sunt aspecte semnificative ale actualei revolutii informatice. Convergenta dintre calculatoare, internet si telecomunicatii constituie un vector important al societatii informationale, in care colectarea, stocarea, prelucrarea si utilizarea cunostintelor si informatiilor joaca un rol decisiv. Motorul societatii informationale este infrastructura informationala si de comunicatii, care inglobeaza in sens larg calculatoarele si software-ul de baza, infrastructura de comunicatii, resursele informationale de interes general (nomenclatoare, registre generale, banci de date de interes public), sustinute de cadrul normativ si institutional necesar pentru construirea infrastructurii si asigurarea accesului larg la aceasta in conditii de maxima performanta, securitate, confidentialitate si la preturi accesibile.
Tehnologia informatiei si comunicatiilor a devenit parte integranta a vietii cotidiene, a activitatilor economice si sociale. Dezvoltarea microprocesoarelor, memoriilor, a software-ului, a tehnologiilor de comunicatii permit construirea de retele de calculatoare capabile sa conecteze pe oricine in orice loc, prin intermediul internetului si tehnologiilor specifice.
Utilizarea tehnologiei informatiei conduce la diseminarea rapida a informatiilor, a
cunostintelor, la implementarea mai rapida a inovatiilor si la progres social si implica luarea in considerare a multiplelor aspecte ce o caracterizeaza:
- tehnice, referitoare la hardware si software, la vulnerabilitatea sistemelor informatice;
- manageriale, de mare utilitate in stabilirea strategiilor de afaceri;
- legale, concretizate in reglementari noi si in impunerea aplicarii eficiente a prevederilor
legale;
- educationale, in sensul ca utilizatorii tehnologiei informatiei trebuie sa devina constienti de functiile si efectele potentiale generate de mijloacele tehnice utilizate si sa invete cum si cand le pot folosi in siguranta;
- etice (etica informaticienilor);
- de piata, competitia si cererea utilizatorilor de mijloace tehnice generand o serie de
perfectionari tehnice, atat in domeniul hardware-ului, cat si in cel al software-ului.
Trecerea de la economia bazata pe capital la cea bazata pe informatie si mai mult, pe cunoastere, implica utilizarea unor instrumente informatice adecvate, care sa permita accesul rapid la informatii si valorificarea corespunzatoare a acestora. Ansamblul acestor instrumente (hardware si software), impreuna cu infrastructura de comunicatii prin cablu este cunoscut in literatura de specialitate sub numele de tehnologia informatiei (IT). Produsele IT sunt un rezultat al folosirii tehnologiei informatiei si pot fi tangibile, intangibile sau o combinatie tangibil-intangibil. Nu de putine ori, un produs IT este o combinatie de hardware, sisteme software, aplicatii software (care pot fi comandate separat sau sub forma de pachete de programe), software si echipamente de comunicatii, livrari de servicii de instruire si de sustinere, in conformitate cu procedurile aplicabile, precum si materiale consumabile (suport material si suport magnetic) (Johnson et al., 1994).
Produsul software este o creatie intelectuala care cuprinde programe, proceduri, reguli si orice documentatie asociata referitoare la functionarea unui sistem de prelucrare a datelor (ISO
9000-3:1997). El este un ansamblu de programe, proceduri si documentatie asociata pentru calculator, precum si date destinate livrarii catre utilizator. Produsul software include documentatia de instalare si operare, documentatia de utilizare si intretinere, procedurile de utilizare si materialele de instruire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Rezultatelor Activitatii de Cercetare-Dezvoltare-Inovare in Sectorul Tehnologiei Informatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!