Zonele Monetare

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Teoria zonelor monetare optime
2. Costuri si beneficii ale aderarii la o zona monetara 
3. Este UE o zona monetara optima?
4.Determinante ale convergentei ciclurilor de afaceri in zona euro. Criteriile ZMO pentru Romania.
5.Obiectivele BCE


Extras din proiect Cum descarc?

1. Teoria zonelor monetare optime
Zona monetara optima este acea zona pentru care costul renuntarii la rate de schimb flexibile sau la optiunea de realiniere este mai scazut decat beneficiile unei monede unice.
Teoria Zonelor Monetare Optime, dezvoltata de Mundell (1961), McKinnon (1963) si Kenen (1969) defineste zona monetara optima ca fiind acea zona geografica in care statele membre trebuie sa foloseasca cursuri de schimb fixe sau moneda unica.
Criterii pe care o tara trebuie sa le indeplineasca pentru a putea apartine unei zone monetare optime pot fi clasificate in functie de:
1. Proprietati legate de manifestarea socurilor asimetrice (aceste proprietati presupun existenta convergentei structurale a economiilor ce compun zona analizata). In prezenta acestor proprietati rata de schimb reprezinta un instrument de ajustare mai putin util:
a. Structura productiei si consumului
b. Gradul de deschidere a economiei
c. Similaritatea ratelor inflatiei 
Structura productiei. Daca economiile care doresc sa formeze o uniune monetara au structuri ale productiei apropiate atunci ele se comporta ca un grup si nu sufera din cauza socurilor asimetrice. In alta ordine de idei, un nivel ridicat al diversificarii in productie si consum, care are corespondent in importuri si exporturi, limiteaza impactul unor socuri specifice unui sector anume. Deci diversificarea reduce nevoia de a apela la ajustarea prin curs de schimb si asigura protectie impotriva unei varietati de socuri (Kenen (1969)). Tarile partenere cu economii diversificate vor avea costuri reduse de pe urma renuntarii la modificarile ratei de schimb, putand considera benefica o moneda unica.
Gradul de deschidere a economiei poate fi analizat prin mai multe dimensiuni: nivelul integrarii comerciale (rata dintre exporturile plus importurile reciproce si PIB), ponderea bunurilor comercializabile extern fata de cele necomercializabile in productie si consum, inclinatia marginala spre import sau mobilitatea internationala a capitalurilor. Aceste concepte se suprapun, dar nu sunt sinonime. De exemplu o economie poate fi caracterizata printr-o pondere ridicata a bunurilor comercializabile, avand in acelasi timp importuri si exporturi reduse. Daca ne referim la gradul de deschidere al economiei fata de potentialii parteneri din zona monetara, acesta este important din doua motive. In primul rand cu cat gradul de deschidere este mai mare cu atat vor fi mai multi agenti economici care castiga din stabilitatea cursului, deci beneficii mai mari ale unificarii monetare. In al doilea rand, daca gradul de deschidere este mare, este foarte probabil ca modificarile preturilor externe sa se transmita preturilor interne, si implicit nivelului de trai. Astfel devalorizarea monedei nationale va transmite imediat efectele asupra preturilor interne, nefiind recomandata ca instrument de ajustare. Chiar daca acest criteriu nu este strans legat de socurile asimetrice, el este important deoarece un grad ridicat de integrare poate duce la o mai buna corelare a ciclurilor economice, si ca urmare la sincronizarea socurilor.
In graficul prezentat in continuare este realizata o evaluare a beneficiilor si costurilor in functie de gradul de deschidere a economiei. Beneficiile cresc odata cu gradul de deschidere al economiei iar costurile scad.
Grafic 2. Costuri si beneficii ale uniunii monetare
Similaritatea ratelor inflatiei. Dezechilibrele externe pot fi provocate de diferente
substantiale dintre ratele inflatiei. Fleming (1971) a aratat ca rate ale inflatiei similare (si reduse) asigura stabilizarea schimburilor comerciale, ceea ce sustine echilibrul contului curent si reduce rolul ratei de schimb. In acelasi timp rate similare ale inflatiei demonstreaza posibilitatea coordonarii politicilor economice in general, si a politicilor monetare in special, adica un anumit nivel al convergentei structurale.
2. Proprietati care pot asigura ajustari ale pietei in cazul lipsei ratei de schimb ca instrument de politica economica (flexibilitate a pietelor):
a. Flexibilitatea preturilor si a salariilor
b. Mobilitatea capitalului
c. Mobilitatea fortei de munca
d. Integrarea financiara
Flexibilitatea preturilor si a salariilor. Daca preturile si salariile sunt flexibile intre si in interiorul tarilor care doresc o moneda unica, atunci ajustarea care urmeaza unui soc este putin probabil ca va duce la somaj intr-o tara si/sau inflatie in alta. Acest aspect reduce necesitatea de realiza modificari ale ratei de schimb. In cazul opus, daca salariile si preturile sunt rigide este nevoie de ajustarea ratei de schimb care le va face flexibile in termeni reali, iar lipsa instrumentului curs valutar reprezinta un cost. Oricum flexibilitatea salariilor si a preturilor faciliteaza ajustarea pe termen scurt. Persistenta socurilor provoaca in schimb modificari permanente a preturilor si salariilor reale.
Asadar tarile care beneficiaza de aceste instrumente de ajustare vor cunoaste costuri mai mici de pe urma aderarii la o uniune monetara, dar tarile in care salariile sunt rigide vor fi expuse unor costuri mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zonele Monetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!