Amenajarea și întreținrea bazelor sportive

Extras din proiect Cum descarc?

Managementul amenajarii si intretinerii bazelor sportive este o problema actuala, de o importanta deosebita avand la baza o serie de transformari pe plan economic, social, politic, atat pe plan intern cat si international, fiind conditionat de o serie de factori:
- strategia de dezvoltare in viitor a miscarii sportive din diferite ramuri de sport
- folosirea la maximum a materialelor locale, evitandu-se cheltuielile mari (transport, achizitii, etc.)
- numarul de locuitori ai localitatii si al cartierului
- numarul de sportivi din localitate (inscrisi, asociatii, cluburi, etc.)
- modificarea continua a cererii de activitati sportive - cunoscuta si interpretata continuu furnizeaza informatii asupra cererii reale, influentand managementul serviciilor in acest domeniu
- cresterea dotarilor - ofera posibilitati crescute de a oferi servicii cu o complexitate sporita (mai mult sport, daca vor functiona in mod adecvat, dar pot sa insemne si multa risipa daca nu se opereaza in mod just)
- dezvoltarea unor noi niveluri in practicarea sportului - determinata de nevoia conditiei fizice, de protejaraea sanatatii, legatura stransa cu turismul, activitati de timp liber ce duc la cresterea cererii de servicii de calitate
- transformarile social-demografice - cresterea numarului de persoane de varsta a 3-a care practica sportul, stabilirea unor noi raporturi intre sat si oras, cresterea numarului de practicanti
- schimbari institutionale si influente ale crizei economice - se inregistreaza o crestere in consumul de bunuri si servicii pe plan sportiv
- cresterea costurilor - privind forta de munca, combustibili, material, tehnologii, toate au un mare impact asupra administrarii si gestionarii
- deficitul public, in special la nivelul administratiei locale - se impune reducerea costurilor, a cheltuielilor publice, restructurand si sporind productivitatea serviciului, schimbarea relatiei dintre sectorul public si cel privat, examinarea mai atenta a raportului dinte venituri si cheltuieli, adaptarea instalatiilor sportive in functie de noile cerinte de folosire.
Prin activitatea de management se actioneaza pentru gasirea de solutii potrivite care sa raspunda cerintelor specifice si posibilitati legate de fiecare baza in parte, solutiile variaza in functie de tipurile de instalatii, de contextul ambiental, de utilitatiile implicate.
Problema amenajarii bazelor sportive este variata, fiind influentata de o multime de aspecte legate de specificul bazei sportive, de marimea si importanta sa, de zona deservita, de cererea curenta, cererea potentiala, serviciul oferit, a caror legaturi si influente stranse cu organizatia sportiva, alcatuiesc sistemul sportiv.
Tabelul 1. (Anexa)
Zona deservita, numita si ,,bazin gravitational", este aria care se raporteaza la amenajarea sportiva, iar stabilirea zonei deservite reprezinta o conditie care este influentata de o serie de operatii de gestionare.
,,Bazinul gravitational" variaza in functie de caracteristicile instalatiei - marile stadioane sau centrele polisportive pot avea zone intinse de deservire de nivel regional sau supraregional, instalatiile de cartier deservesc arii limitate (locuintele din jur). Alti factori care conditioneaza zona de deservire sunt: caracteristicile teritoriului, posibilitatile de acces, transportul public si timpul de deplasare. Timpul de acces pentru o instalatie mica ce deserveste un cartier mic, o zona, este de 5-10 minute; pentru o instalatie de nivel mediu, 15-20 de minute, iar pentru o instalatie complexa (stadion, platforma sportiva), timpul de acces poate fi mai mare.
Cererea curenta este un element din interiorul zonei de deservire important de luat in seama, mai ales cand este vorba de o instalatie complexa care deserveste toate cluburile, toti sportivii care locuiesc si activeaza zona de deservire a bazei sportive vor fi luati in calcul, toti cei interesati de desfasurarea activitatii sportive, indiferent de ramura si nivelul de practicare. Aceasta organizare de exploatare a bazei sportive permite optimizarea fololosirii instalatiei si impartirea intre mai multi beneficiari a cheltuielilor de intretinere, asigurand o buna functionare.
Cererea potentiala poate fi estimata atunci cand s-au identificat toti beneficiarii potentiali ai unei instalatii sportive. In cazul aparitiei dificultatilor financiare (frecvent intalnite) este ca managerii bazelor sportive sa ofere servicii unui numar cat mai mare de utilizatori, in functie de planificarea facuta, de posibilitatile de absorbtie.
Serviciul oferit are valoare de obiectiv pentru baza sportiva si trebuie sa raspunda nevoilor beneficiarilor, el este de fapt rezultatul insumarii tuturor disponibilitatilor instalatiei, a personalului tehnic ce deserveste si asigura functionarea optima a instalatiei, a personalului specializat, a asistentei medicale, etc.
Atentie! Cererea este in continua schimbare nu numai cantitativa, dar si calitativa, iar cei care se ocupa de administrarea, amenajarea si intretinerea bazelor sportive trebuie sa se adapteze mereu la pretentiile cererii.


Fisiere în arhivă (1):

 • Amenajarea si intretinrea bazelor sportive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Ministerul Tineretului si Sportului, Administrarea si gestionarea bazelor sportive, Bucuresti, 1997
Ministerul Tineretului si Sportului, Bazele sportive - de la construire la exploatare, Bucuresti, 1997
J. Fainaru, L. Cotariu, Amenajarea si intretinerea bazelor sportive, Editura uniunii de cultura fizica si sport
Adroniceanu A., Plumb I., Profiroiu A. G., Managementul serviciilor publice, Biblioteca Digitala ASE Bucuresti, http://www.ase.ro/Bib, 2005
Banias P., Rolul si importanta bazelor sportive in pregatirea studentilor, Simpozionul stiintific anual Mens Sana In Corpore Sano, Timisoara, 2004
Voicu S. F., Managementul sportului, Editura Mirton, Timisoara, 2005
Voicu S. F., Management in educatie fizica si sport scolar, 2002
Banias P., Managementul unei baze sportive universitare montane multifunctionale, Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2007


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!