Neuroprotezarea in Reeducarea Mersului Bolnavului Hemiplegic Adult

Extras din proiect Cum descarc?

Cap. I Argumentarea teoretica
I.1.Actualitatea si importanta studiului
Statistica arata ca accidentul vascular cerebral inregistreaza 700.000 de noi cazuri pe an, in total inregistrandu-se 3,5 milioane de pacienti aflati sub tratament.Accidentul vascular cerebral(AVC) este a doua cauza de deces in lume si principala cauza de deces din Romania.Costurile ridicate per pacient in primul an pot AVC este de aproximativ 25.000 Euro (71% cheltuieli de spitalizare )-statistica la nivelul Uniunii Europene.Mai grav este ca doar 50% din persoanele care au suferit AVC supravietuiesc, iar dintre acestia 10-15% au o recuperare spontana favorabila, 60-70% necesita tratament recuperatoriu iar 10-15% ncesita trataement continuu.
Tehnicile bazate pe Stimularea Electrica Functionala (FES) sunt aplicabile pacientilor cu deficit neuromotor datorat unor leziuni la nivelul sistemului nervos central:
o AVC
oScleroza multipla
oLeziuni medulare
oParalizii cerebrale
Diversitatea dispozitevelor neuroprotetice si a utilizarilor propuse de cercetatorii din intrega lume in ultima perioada, arata interesul comunitatii stiintifice pentru potentialele beneficii ale utilizarii acestei tehnici.
Totusi neuroprotezele ( proteze cu stimulare electrica ) care ar reda mobilitatea unor subiecti paralizati raman inca in stadiul de prototip, si asteapta noi descoperii in domeniul miniaturizarii electronice, metodelor de control artificial a musculaturii, neurologiei etc., pentru a deveni utilizabile zilnic si cu beneficii importante pentru utilizator.
I.1.1.Istoric.Definitie.Delimitare.
Inca din anul 46 E.N., tiparii electrici au fost folositi pentru calmarea durerii asociate cefaleei, gutei, hemoroizilor etc., ulterior spre sfarsitul sec V folosindu-se si la tratamentele impotriva migrenei, al melancoliei si epilepsiei. Dupa inventarea generatorului electrostatic in sec XVIII aplicatiile medicale ale electricitatii au crescut ca numar si complexitate.
Conceptul de stimulare electrica functionala (FES - Functional Electrical Stimulation) a fost propus inca din anii 1960, de catre Liberson. Experimentul efectuat prin deplasarea unor electrozi pe suprafata in vecinatatea nervului sciatic popliteu extern(SPE), a evidentiat activarea flexiei dorsale a piciorului unui subiect cu hemiplegie. Activarea stimulului electric in concordanta cu mersul s-a realizat prin plasarea unui comutator sub calcai (1996- clinica Salisbury, UK FES).
Miscarile voluntare si actele motorii cele mai complexe sunt elaborate si realizate prin intermediul sistemului nervos central la care ,din pacate, exista limite reduse de regenerare biologica. De aceea eforturile, principale in recuperarea prin adaptare sau substituire (scaun cu rotile, proteze mecanice) au drept tinta sistemul nervos central. Atunci cand rezultatele evolutiei spontane si recuperarea sunt sub asteptari,stimularea electrica functionala poate veni in sprijinul reabilitarii cu rezultate mai bune ,inducand functii neuronale modulate extern.
Recuperarea a fost definita ca fiind procesul prin care o persoana afectata de o boala invalidanta este ajutata sa atinga un maximum din potentialul profesional, psihomotor, socoial sau educational. In cadrul medicinei recuperatoriin se utilizeaza o gama diversa de proceduri si dispozitive adaptate patologiei si diverselor componenete ale organismului uman : hidroterapia, kinetoterapia, masajul, electroterapia , stimularea neuromusculara functionala, injectarea locala a toxinei botulinice, ortezarea si protezarea etc.
In general, stimularea electrica poate fi utilizata in scop terapeutic sau functional. Dintre beneficiile utilizarii stimularii electrice in scop terapeutic si functional se pot enumera: 
oinbunatatirea tonusului muscular si impiedicarea atrofierii muschiului paralizat;
oreducerea spasticitatii, imbunatatirea circulatiei sangvine si a sanatatii pielii;
oincurajeza revenirea controlului voluntar a musculaturi paralizate;
oreducerea subluxatiei la nivelul umarului ( in hemiplegie ) si prevenirea durerilor asociate cu aceasta;
ostabilizarea articulatiilor soldului, genunchiului si piciorului, utile in actiuni de mentinere a ortostatiunii, miscari de transfer scaun-pat, scaun- toaleta etc. ( de exemplu la pacientii cu AVC);
oprevenirea sau corectia contrcturilor articulare;
oasistenta in desprinderea piciorului de pe sol pentru efectuarea unui pas ( flexie dorsala deficitara); 
Dispozitivele care furnizeaza stimulul electric poarta numele de Neuroproteze. Acestea au evoluat pe parcursul timpului, de la cele care furnizau stimulul electric pe un numar redus de canale de stimulare, stimuland astfel un numar redus de loje musculare, dar eficace in a corecta o dizabilitate neuromotorie ( ex: imposibilitatea producerii flexiei dorsale a piciorului), pana la cele cu un numar mare de canale de stimulare, controlabile prin intermediul calculatorului sau cu tehnici de control implementate in microcontrolere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Neuroprotezarea in Reeducarea Mersului Bolnavului Hemiplegic Adult.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!