Oltchim Ramnicu Valcea

Cuprins proiect Cum descarc?

ARGUMENT 2
CAP. 1 ISTORIA HANDBALULUI ROMANESC. 3
1.1. GENEZA HANDBALULUI 3
1.2. APARITIA JOCULUI DE HANDBAL IN ROMANIA 3
CAP. 2 CLUBUL SPORTIV OLTCHIM RM. VALCEA 6
2.1.ISTORIA CLUBULUI SPORTIV OLTCHIM RM. VALCEA. 6
2.2. PALMARESUL ECHIPEI 8
2.3. LOTUL OLTCHIM RAMNICU VALCEA IN PREZENT 10
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Argument
In paginile care urmeaza am ales sa prezint Clubul Sportiv Oltchim Ramnicu Valcea deoarece: sunt un mare fan al echipei de handbal a acestui club; sunt o impatimita a handbalului( Handbalul este un sport care reclama doua porti ca si fotbalul. Stim cu totii ca marea placere si satisfactia suprema pentru spectatori o da inscrierea unui gol. Daca la fotbal putem merge la un meci care se poate termina cu un scor de zero la zero spectatorul nu are pe parcursul sau aceasta satisfactie care o da inscrierea unui gol, la handbal chiar daca este un meci mai slab, tot vede in jur de 30 de goluri). Pe de alta parte CS Oltchim Rm. Valcea este echipa cu cel mai bogat palmares dintre toate echipele feminine de handbal din Romania, iar multe dintre jucatoarele acestui club fac parte din Echipa Nationala de Handbal (in proportie de 70%).
Cap. 1 ISTORIA HANDBALULUI ROMANESC
1.1. GENEZA HANDBALULUI
Handbalul este un joc sportiv relativ tanar, care a aparut in Europa la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20. Originile lui sunt insa mult mai departate si le gasim in unele jocuri cu caracter popular practicate in Evul Mediu si in jocurile dinamice folosite in scolile din centrul si nordul Europei la inceputul secolului al 19-lea. Toate acestea ca principale surse de origine, au fost contopite si modernizate sub influenta unor jocuri sportive deja cu statut de competitie: baschetul, rugbyul si mai ales fotbalul. In toate variantele lui, jocul de handbal a aparut mai intai in scoli ca material didactic, rod al imaginatiei creatoare a unor eminenti profesori de educatie fizica. Se disting si sunt atestate trei radacini multinationale, fiecare cu o varianta nu prea mult deosebita de handbalul consacrat si practicat astazi pe toate cele cinci continente, si anume:
1. DANEMARCA 1904 "HAANDBOLD", profesor HOLGER NIELSEN
2. CEHOSLOVACIA 1905 "HAZENA", profesor VACLAV KARAS
3. GERMANIA 1919 "HANDBALL", profesor KARL SCHELENTZ
1.2. APARITIA JOCULUI DE HANDBAL IN ROMANIA
In Romania handbalul a patruns prin "filiera germana" in anii 1920 - 1921, imediat dupa lansarea lui oficiala la Berlin in anul 1919 de catre profesorul KARL SCHELENTZ. Ne referim la handbalul in 11 jucatori, pe terenul mare de fotbal, care va domina categoric cele doua surori mai mici - handbalul in 7 pe teren mic si Hazena ceha - in toata aceasta perioada interbelica. Adevarata poveste a handbalului din Romania incepe in anul 1920, cand un mic grup de profesori de educatie fizica din Ardeal, de la Sibiu, Bistrita si Brasov, unii cu studii superioare de specialitate in Germania, sunt invitati de rectorul facultatii din Berlin si de fostul lor profesor de atletism KARL SCHELENTZ sa asiste la marile serbari sportive traditionale cu ocazia sfarsitului de an scolar, abia reluate dupa razboi. In anul urmator, 1921, incep deja meciurile inter-clase in scoli, la Sibiu, chiar pe stadionul central, iar din 1922 putem vorbi de primele jocuri inter-orase cu echipe formate din elevi, dar si cativa absolventi si chiar profesorii acestora. Promotorul acestor actiuni si cel pe care putem sa-l numim "parintele" handbalului din Romania a fost profesorul WILHELM BINDER, titularul catedrei de educatie fizica de la Liceul BRUKENTHAL din Sibiu, care l-a introdus ca disciplina obligatorie in scoala, imediat dupa ce vazuse la Berlin meciurile din Cupa si demonstratiile studentilor Facultatii de Educatie Fizica. Tot WILHELM BINDER a organizat si primele meciuri de handbal cu public pe stadionul central din Sibiu intre elevii lui, devenind astfel primul antrenor si primul arbitru din istoria handbalului romanesc. A condus la centru ca unic arbitru toate jocurile din primii ani, inclusiv cele de fete de la liceul din localitate. Presa din Sibiu din acele vremuri atesta toate acestea, mai intai prin ziarul de limba germana SIEBEN BURGISCHE DEUTSCHES TAGEBLATT, numarul 14442, din 18 iunie 1921, care semnaleaza primul meci cu public - pe stadionul mare - al unor echipe de elevi de la Liceul Brukenthal, iar peste o saptamana si primul meci de handbal intre elevele liceului de fete din localitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oltchim Ramnicu Valcea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!