Oltchim Râmnicu Vâlcea

Cuprins proiect Cum descarc?

ARGUMENT 2
CAP. 1 ISTORIA HANDBALULUI ROMÂNESC. 3
1.1. GENEZA HANDBALULUI 3
1.2. APARIŢIA JOCULUI DE HANDBAL ÎN ROMÂNIA 3
CAP. 2 CLUBUL SPORTIV OLTCHIM RM. VÂLCEA 6
2.1.ISTORIA CLUBULUI SPORTIV OLTCHIM RM. VÂLCEA. 6
2.2. PALMARESUL ECHIPEI 8
2.3. LOTUL OLTCHIM RÂMNICU VÂLCEA ÎN PREZENT 10
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Argument
În paginile care urmează am ales să prezint Clubul Sportiv Oltchim Râmnicu Vâlcea deoarece: sunt un mare fan al echipei de handbal a acestui club; sunt o împătimită a handbalului( Handbalul este un sport care reclamă două porţi ca şi fotbalul. Ştim cu toţii că marea plăcere şi satisfacţia supremă pentru spectatori o dă înscrierea unui gol. Dacă la fotbal putem merge la un meci care se poate termina cu un scor de zero la zero spectatorul nu are pe parcursul său această satisfacţie care o dă înscrierea unui gol, la handbal chiar dacă este un meci mai slab, tot vede în jur de 30 de goluri). Pe de altă parte CS Oltchim Rm. Vâlcea este echipa cu cel mai bogat palmares dintre toate echipele feminine de handbal din România, iar multe dintre jucatoarele acestui club fac parte din Echipa Naţionala de Handbal (în proportie de 70%).
Cap. 1 ISTORIA HANDBALULUI ROMÂNESC
1.1. GENEZA HANDBALULUI
Handbalul este un joc sportiv relativ tânăr, care a aparut în Europa la sfârşitul secolului al 19-lea şi începutul secolului 20. Originile lui sunt însă mult mai departate şi le găsim în unele jocuri cu caracter popular practicate în Evul Mediu şi în jocurile dinamice folosite în şcolile din centrul şi nordul Europei la începutul secolului al 19-lea. Toate acestea ca principale surse de origine, au fost contopite şi modernizate sub influenţa unor jocuri sportive deja cu statut de competiţie: baschetul, rugbyul şi mai ales fotbalul. În toate variantele lui, jocul de handbal a apărut mai întâi în şcoli ca material didactic, rod al imaginaţiei creatoare a unor eminenţi profesori de educaţie fizică. Se disting şi sunt atestate trei rădăcini multinaţionale, fiecare cu o variantă nu prea mult deosebită de handbalul consacrat şi practicat astăzi pe toate cele cinci continente, şi anume:
1. DANEMARCA 1904 “HAANDBOLD”, profesor HOLGER NIELSEN
2. CEHOSLOVACIA 1905 “HAZENA”, profesor VACLAV KARAS
3. GERMANIA 1919 “HANDBALL”, profesor KARL SCHELENTZ
1.2. APARIŢIA JOCULUI DE HANDBAL ÎN ROMÂNIA
În România handbalul a pătruns prin “filiera germană” în anii 1920 – 1921, imediat după lansarea lui oficiala la Berlin în anul 1919 de către profesorul KARL SCHELENTZ. Ne referim la handbalul în 11 jucatori, pe terenul mare de fotbal, care va domina categoric cele două surori mai mici – handbalul în 7 pe teren mic şi Hazena ceha – în toată această perioadă interbelică. Adevarata poveste a handbalului din România începe în anul 1920, când un mic grup de profesori de educaţie fizică din Ardeal, de la Sibiu, Bistriţa şi Braşov, unii cu studii superioare de specialitate în Germania, sunt învitaţi de rectorul facultăţii din Berlin şi de fostul lor profesor de atletism KARL SCHELENTZ să asiste la marile serbări sportive tradiţionale cu ocazia sfârşitului de an şcolar, abia reluate după razboi. În anul următor, 1921, încep deja meciurile inter-clase în şcoli, la Sibiu, chiar pe stadionul central, iar din 1922 putem vorbi de primele jocuri inter-oraşe cu echipe formate din elevi, dar şi câţiva absolvenţi şi chiar profesorii acestora. Promotorul acestor acţiuni şi cel pe care putem să-l numim “părintele” handbalului din România a fost profesorul WILHELM BINDER, titularul catedrei de educaţie fizică de la Liceul BRUKENTHAL din Sibiu, care l-a introdus ca disciplină obligatorie în şcoală, imediat după ce văzuse la Berlin meciurile din Cupa şi demonstraţiile studenţilor Facultăţii de Educaţie Fizică. Tot WILHELM BINDER a organizat şi primele meciuri de handbal cu public pe stadionul central din Sibiu între elevii lui, devenind astfel primul antrenor şi primul arbitru din istoria handbalului românesc. A condus la centru ca unic arbitru toate jocurile din primii ani, inclusiv cele de fete de la liceul din localitate. Presa din Sibiu din acele vremuri atesta toate acestea, mai întâi prin ziarul de limba germana ŞIEBEN BURGISCHE DEUTSCHES TAGEBLATT, numărul 14442, din 18 iunie 1921, care semnalează primul meci cu public – pe stadionul mare – al unor echipe de elevi de la Liceul Brukenthal, iar peste o săptamână şi primul meci de handbal între elevele liceului de fete din localitate.


Fisiere în arhivă (1):

  • Oltchim Ramnicu Valcea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!