Tenisul de Camp si Ilie Nastase

Extras din proiect Cum descarc?

Argument
Tenisul de camp este unul dintre cele mai frumoase sporturi, oferind un spectacol de mare virtuozitate, maiestrie si arta. El a ajutat la cunoasterea tarii noastre, ducand faima acestei discipline in cele mai indepartate colturi ale lumii, ridicand sportul romanesc pe cele mai inalte culmi ale gloriei. 
Ce ar trebui sa insemne tenisul de camp pentru romani? Am putea raspunde, fara modestie: mandrie si satisfactia ca suntem cei mai buni. Povestea frumoasa a inceput cu Ilie Nastase, si continua si astazi. Tenisul este, indiscutabil, marea lui pasiune si asta se vede in tot ceea ce a facut. Ilie Nastase! Un nume care nu are nevoie de prezentare.IL stim cu totii: este cel mai mare jucator roman de tenis , si acum inca este unul dintre cei mai indragiti tenismeni din lume, performantele lui fiind greu de egalat.
Am ales tenisul de camp ca si subiect de referat deoarece inca din perioada antica au aparut lucrari de specialitate in care a fost abordata problematica domeniului. 
Tenisul, ca joc sportiv, isi are originea, fireste , in jocurile simple cu mingea. A aparut aproximativ acum 100 de ani, fiind deci un joc relativ tanar.
Vechea denumire "Jocul cu palma" primeste acceptiuni diferite de la tara la tara, astfel in Anglia, tara de origine, jocul primeste denumirea de tenis, denumire valabila si astazi.
In 1884, se precizeaza dimensiunile terenului si fixarea regulilor de joc, reguli ce sunt modificate pe parcursul timpului.
In 1887 are loc primul campionat de la Wimbledon, iar in 1900 se infiinteaza Cupa Davis.
Activitatile de educatie fizica si sport se precizeaza sub forme foarte variate, atat a structurii motrice cat si din punct de vedere al particularitatilor functionale. Ele au functionalitati biologice, psihologice si sociale, satisfacand nevoile vitale ale cresterii si dezvoltarii fiintei umane. 
Activitatile corporale sunt activitati sociale complexe ale caror functii trebuie privite in raport cu directiile esentiale ale efectelor lor asupra dezvoltarii, perfectionarii si valorilor capacitatilor umane fizice si psihice.
.Elementele de referinta ale sportului trebuie concepute si prospectate in mai multe directii: dezvoltarea fizica armonioasa; priceperi, deprinderi si calitati motrice menite sa optioneze randamentul omului in procesul de invatatura si productie, precum si posibilitatea de a-si organiza util timpul liber; cunostinte si capacitati organizatorice si tehnice necesare desfasurarii in bune conditii a activitatilor independente si colective; calitati si comportamente morale, intelectuale si estetice si caracteristice omului societatii democrate.
Tenisul de camp a devenit perfect echilibrat, cu valente deosebite ofensive, foarte colectiv, cu un ritm diversificat pe fondul unei pregatiri atletice complete; cu angajament fizic total. Acest joc solicita in mare masura manifestarea factorului fizic determinat de continutul efortului depus. 
Introducere
Tenisul este un joc sportiv care se impune prin frumusetea si spectaculozitatea sa. Miscarile sportivilor au gratie si ritm, sunt armonioase si precise in ciuda marelui efort la care sunt supusi. 
Marea sa atractivitate consta in faptul ca este accesibil la orice varsta, partenerii de joc se pot alege intre ei in functie de preferinte sau nivel de pregatire. El presupune calitati ca: perspicacitate, curaj, indemanare, reflex, viteza, forta etc. 
Primele mentiuni despre inceputurile acestui sport atesta existenta sa in secolul al Xll-lea. Atunci, calugari francezi jucau mingea cu mana, la perete sau peste o franghie - acest mod de distractie se numea "jeu de paumme" - jocul cu mana. Nefiind prea confortabil sa lovesti mingea cu mana (mingea era din lemn), au inceput sa se foloseasca manusi de piele, apoi o lopatica careia i-a fost atasat un maner - prima racheta de tenis.
Jocul a devenit din ce in ce mai popular si a fost adoptat de nobilimea franceza si de familia regala - secolele XV - XVI. Terenul de joc se afla in spatiu inchis, iar mingea se juca si cu peretele - acest tip de tenis se numeste "real tennis" si inca se mai practica pe astfel de terenuri. 
Se presupune ca tenisul s-a jucat mai intai in mediul de la curtile regilor Frantei si Angliei. Raspandirea sa in randul populatiei s-a datorat inventiei cauciucului, care a permis ca mingea elastica sa fie jucata pe orice teren si nu numai in sali unde se juca cu mingi de piele umplute cu calti si par. 
Din anul 1870, tenisul a inceput sa-si desavarseasca forma pe care o cunoastem si noi in prezent, fiind denumit initial <<lawn-tenis>> (tenis de camp, in englezeste) spre a-l deosebi de cel vechi numit <<jeu de paume>> (joc cu palma - in franceza). 
Etimologia cuvantului <<tenis>>, provine de la francezul <<tenez>> (tine!) cu care jucatorii isi anuntau adversarii ca arunca mingea pentru serviciu si pe care englezii, preluand in secolul XV <<jocul cu palma>>, l-au numit <<tennis>>. 
Denumit multa vreme si <<sportul alb>> (datorita echipamentului alb obligatoriu al sportivilor), tenisul cunoaste, dupa 1968, introducerea echipamentului colorat, care a trebuit sa fie acceptat si de catre organizatori, mai ales datorita transmisiunilor televiziunii.
Tenisul ca sport modern are doua origini. Intre anii 1859 si 1865, Harry Gem si prietenul sau Augurio Perera au dezvoltat un joc care combina elemente de rackets si jocul spaniol pelota.In 1874, impreuna cu doi doctori de la Warneford Hospital, au fondat primul club de tenis din lume pentru a juca pelota pe gazonul din spatele hotelului Manor House.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tenisul de Camp si Ilie Nastase.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!