Amplificatorul de Tensiune de Frecventa Joasa, N=3

Extras din proiect Cum descarc?

2. Proiectarea amplificatorului

O implementare posibila ( cu dispozitive discrete) a amplificatorului este prezentata in Fig.2. Acest circuit are o retea de reactie negativa serie-paralel, amplificare mare in bucla deschisa, impedanta de intrare foarte mare , impedanta de iesire foarte mica.
Tranzistorul final tip pnp este in configuratie Super G (Q13,14) si va suporta in cel mai defavorabil caz 3A sau o tensiune CE de circa 15V. Alegem Q13 BC177 (b>100,VCB0= 25V, ICmax =100 mA) si Q14 2N3055. Tranzistorul echivalent are b>5000 deci, la curentul maxim ,Ib<2 mA deci negijabil in raport cu IC6 .Acest tranzistor disipa tot 13,5W , deci nu se poate distruge. 
Rezistentele R13,14 (1 kW) se aleg astfel incat sa forteze curent prin tranzistoarele de mica putere si atunci cand curentul prin tranzistorul echivalent este mic (pentru a evita scaderea lui b odata cu cresterea sarcinii). {n acelasi timp ele evita amplificarea curentilor reziduali ai Q13,11 prin finalii de putere. |inand seama de tolerantele tensiunii VBE si ale rezistentelor R13,14 (+-20%) rezulta curentii minimi pentru perioadele de conductie de la care se deschid finalii de putere ti anume 0,5V/1,2kW=0,4mA.
Circuitul de protectie pentru tranziostorul final npn va limita curentul de baza al acestuia la depasirea limitei de 3,5 A. Pentru acest sistem de protectie este necesar ca in caz de suprasarcina, pe R11 sa 
cada o tensiune mai mare de 0,8 V necesara deschiderii lui Q9 (uzual npn de mica putere). Alegem Q9 BC107 ,la care, conform curbelor de catalog , VBE on=0,5..0,7V .Pentru siguranta deschiderii lui Q9 alegem R11=0,68 W (20%). La o suprasarcina de 2,5 A la bornele ei va apare ,in cel mai defavorabil caz ,o tensiune de 1,3V. Aceasta tensiune va fi preluata de divizorul rezistiv R9 care se va calibra in funtie de parametrii concreti ai Q9 . {n mod identic rezulta sistemul de protectie al tranzistorului final pnp.
Curentul de mers in gol al etajului se regleaza din tensiunea VCE8 , deoarece


Fisiere in arhiva (1):

  • Amplificatorul de tensiune de frecventa joasa, N=3.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!