Construirea unui Proiect cu Senzori Legati la Microcontroller

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Cerinta.2
2. Specificatii.3
3. Scheme bloc.5
4. Schema finala.7
5. Anexe.8
6. Pretul proiectului.18
7. Bibliografie.19


Extras din proiect Cum descarc?

1. Cerinta
Se cere construirea unui circuit capabil sa detecteze si sa afiseze informatii despre alcolemia din aer respectiv luminozitatea pe un display LCD. Se vor utiliza senzori adecvati, microcontroller (inclusiv programarea lui) si amplificatoare operationale pentru realizarea temei propuse.
2. Specificatii
a. Senzorul de alcool
Pentru masurarea cantitatii de alcool din aer, a fost utilizat senzorul MQ-3. Acest senzor are un caracter general, permitand determinarea concentratiei mai multor gaze din atmosfera (alcool, metan, benzen, hexan, CO, etc.). Variatia rezistentei sale in functie de rezistenta sa calibrata (de 200k? la concentratia de 0.4 mg/L in aer curat) poate fi observata in graficul de mai jos:
Rezulta o variatie a rezistentei senzorului intre 420k? (la cantitatea de alcool de 0.1 mg/L) si 20k? (la cantitatea de alcool de 10 mg/L). In cadrul acestui proiect, pentru simularile PROTEUS a fost folosita variatia 42k?-420k?. Sub valoarea de 42k? a fost afisat un mesaj de eroare, rezultat datorita valorii calculate de peste 5 mg/L alcool in aer. Alte specificatii ale senzorului MQ-3 pot fi consultate in ANEXA 1.
b. Senzorul de lumina
Pentru masurarea luminozitatii, a fost folosita fotorezistenta PGM5506-MP. Aceasta prezinta o rezistenta minima la intuneric de 0.15M?. Rezistenta sa creste cu cate 6k? la o crestere a luminozitatii cu 10Lx. In cadrul acestui proiect a fost considerata rezistenta de 150k? pentru luminozitea de 1Lx, 300k? pentru o luminozitate de 251Lx, iar valorile rezistentei cresc cu 150k? la o crestere a luminozitatii cu 250Lx. Un grafic al variatiei rezistentei in functie de luminozitate poate fi observat in continuare: 
Alte specificatii ale senzorului PGM5506-MP pot fi consultate in ANEXA 2.
c. Microcontrollerul folosit
In cadrul acestui proiect a fost folosit microcontrollerul PIC16F877A, avand frecventa oscilatorului de 20MHz. Au fost folositi ca intrare analogica pinii A0,A1,A2,A3,A5,E0,E1 si E2. Pe pinii A0 respectiv A1 a fost activat convertorul ADC pentru a obtine valori digitale intre 0-255. Mai multe detalii despre microcontroller si codul C folosit pentru programarea acestuia pot fi consultate in ANEXA 3.
d. Amplificatoarele operationale folosite
In cadrul acestui proiect au fost folosite 2 amplificatoare operationale rail to rail 8051, produse de Analog Devices. A fost folosita configuratia neinversoare, rezistentele utilizate in montajele acestora fiind calculate astfel incat tensiuea de iesire aplicata la intrarea microcontrollerului sa varieze intre 0-5V. Mai multe detalii referitoare la montajul amplificatoarelor operationale pot fi consultate in ANEXA 4.


Fisiere in arhiva (1):

  • Construirea unui Proiect cu Senzori Legati la Microcontroller.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!