Electroforeza

Extras din proiect Cum descarc?

Electroforeza
Desi cunoscut inca de la sfartitul secolului XIX, electroforeza se afirma ca o metoda analitica de separare in urma lucrarilor referitoare la stadiul unor proteine (1937) elaborate de Arne Tiselius, laureat al premiului Nobel, numit si "parintele electroforezei 
In prezent electroforeza reprezinta principala metoda de separare a moleculelor in cadrul laboratoarelor de biologie celulara.
Termenul de electroforeza descrie migrarea unei particule incarcate sub influenta unui camp electric. Deoarece in camp electric moleculele se deplaseaza cu o viteza ce depinde de sarcina lor electrica precum si de forma sau marimea lor, electroforeza a fost dezvoltata pentru separea diferitelor molecule. 
Electroforeza este utilizata pentru analiza si purificarea moleculelor foarte mari cum sunt proteinele si acizii nucleici,dar se aplica si altor molecule ca glucide, aminoacizi, peptide.
Denumirea de electroforeza provine din asocierea cuvantului grec electron (electric) cu cel latin phore (purtator), evidentiandu-se astfel rolul esential al campului electric in procedeul descris.
Electroforeza este o metoda de analiza si separare bazata, in principal pe criterii de sarcina electrica si masa moleculara. Migrarea diferentiala a particulelor incarcate electric se face sub actiunea unui camp electric continuu.
Electroforeza proteinelor pe gel de agaroza este tehnica cea mai usoara si mai putin costisitoare, implicand o cantitate limitata de materiale, un timp de lucru scurt si o reproductibilitate foarte buna. Separarea electroforetica a proteinelor serice prezinta un interes major in testele clinice, datorita importantelor informatii pe care le ofera acestea in diverse afectiuni, precum si asupra modalitatilor de tratare a acestora. 
Electroforeza reprezinta miscarea unei particule incarcate electric aflate sub imfluenta unui camp electric.Aceasta miscare este data de forta Lorentz,care poate fi descrisa ,ca proprietate electrica fundamentala a unui corp studiat si a conditiilor electrice ambientale,de catre ecuatia: 
unde F este forta Lorentz,q este sarcina electrica cu care este incarcat corpul , E este campul electric.
Miscarea electroforezica rezultata este contracarata de fortele de frecare,prin urmare rata miscarilor este constanta intr-un camp electric omogen constant:
unde v este velocitatea si f este coeficientul de frecare:
Mobilitatea electroforetica este definita ca fiind:
Mobilitatea depinde atat de proprietatile particulei ,cat si de proprietatile solutiei.Pentru concentratii ridicate de ioni,o expresie aproximativa pentru mobilitatea electroforetica este data de ecuatia lui Smoluchowski:
unde ? este constanat dielectica a lichidului, ?0 este permitivitatea spatiului liber, ? este vascozitatea lichidului si ? este potentialui zeta al particulei.
Electroforeza Proteinelor
Proteinele pot fi separate si purificate.Metodele de separare a proteinelor se bazeaza pe proprietatile acestora(sarcina,marime,solubilitate)care variaza de la o proteina la alta.
Deoarece multe proteine se lipesc de alte biomolecule,ele pot fi separate si in baza proprietatilor de legare.Sursa proteinelor este in general tesut sau celule microbiene.Celula trebuie sparta si proteina trebuie eliberata intr-o solutie numita extract crud.Cromatografia prin schimb de ioni poate fi folosita pentru a separa proteinele cu sarcini diferite(similar aminoacizilor),asa cum alte metode cromatografice bazate pe alte proprietati pot fi folosite.


Fisiere in arhiva (2):

  • Electroforeza
    • Electroforezaio..ppt
    • proiect_electroforeza_2.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!