Frecventmetru Numeric

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Introducere
2.Tema proiectului
3.Schema bloc a aparatului
4.Memoriu ethnic
4.1 Oscilatorul si numaratorul binar
4.2 Decodorul,circuitele de intrare si poarta Si
4.3 Numaratorul zecimal si bistabilul de semnalizare a depasirii gamei de masura
4.4 Circuitele de memorare
4.5 Circuite de afisaj
4.6 Circuitele de protectie la alimentare gresita
4.7.Date generale despre frecventmetru
4.8.Functionarea frecventemetrului in diferite moduri
4.8.1 Functionarea in regim de frecventmetru
4.8.2Functionarea in regim de periodmetru
4.8.3Masurarea Frecventei
4.8.3 Metode de masura
4.8.3.1.1Metoda directa
4.8.3.2 Metoda de rezonanta
4.8.3.3. Metoda numerica
4.8.3.4 Metoda de comparatie
4.8.4. Masurarea raportului a doua frecvente
4.8.5 Masurarea impulsurilor recurente
4.8.6 Masurarea intervalelor de timp singulare
5.Calcul economic
6.Nomenclatorul de componente
7.Schema electrica completa(detaliata ) a aparatului
8.Realizarea cablajului
9.Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere
Importanta aparatelor de masura numerice. Avantaje si dezavantaje fata de aparatele analogice.
CI ale unui AMN lucreaza cu semnale analogice, dar toate celelalte blocuri lucreaza cu semnale numerice .
Semnalele analogice pot fi masurate direct cu aparate relativ simple, insa sunt sensibile la imperfectiunile cailor de transmisie si de prelucrare(pierd din precizie dupa fiecare operatie deoarece informatia este grefata pe amplitudine).
Semnalele numerice sunt sub forma de impulsuri si au informatia grefata pe durata si pe pozitia impulsurilor in timp(SN ofera o mai mare flexibilitate in utilizare(operatiile de calcul, numararea, multiplexarea, transmisia se fac mult mai comod decat in analogic, iar in cursul acestor prelucrari precizia marimii primare se conserva)).
CN(circuitele numerice) lucreaza pe principiul totul sau nimic(structuri foarte simple in circuitele de baza).
Cu CN de baza(porti, codificatoare/decodificatoare, multiplexoare, bistabile, numaratoare, registre, operatori logico-aritmetici, automate programabile, circuite de conversie a datelor) se pot construi o mare varietate de AM.
CN permit implementarea de functii din ce in ce mai complexe pe acelasi cip(micsorarea gabaritului AM si reducerea pretului de cost.
Viteza de lucru a unui procesor modern este de aproximativ 1000MHz(frecventa de ceas).
Concluzii:
Avantaje:
- AMN pot atinge viteze mult mai mari decat cele analogice deoarece au raspunsul independent de amplitudinea semnalului ce poarta marimea de masurat(x).
- AMN sunt mai robuste(rezistente la socuri si vibratii).
- AMN pot functiona in orice pozitie. 
- AMN sunt usor integrabile in sistemele de masurare-reglare conduse de calculator.
Dezavantaje:
-AMN nu permit sesizarea rapida a tendintei de evolutie a marimii de masurat(x) si nici realizarea de scari neliniare. 
Circuite logice fundamentale utilizate in AMN
-AMN au elemente si blocuri comune(FI,N,P,BC). La baza acestora stau circuite simple numite circuite logice (circuite numerice).
-Denumirea unui sistem de numeratie se face dupa baza(B) utilizata.
-Sistemul de numeratie cu B=2 se numeste sistem binar si este generalizat in toate sistemele numerice de calcul.
-Pe intreg lantul de masura al AMN precum si pentru comunicatiile cu echipamente periferice sau calculatoare se utilizeaza sistemul binar si numai la iesire rezultatul trebuie afisat in sistem zecimal.
-Realizarea fizica a elementelor ce utilizeaza sistemul binar are solutii practice foarte simple.
-Algebra booleana atribuie cifrelor 0 si 1 semnificatia de fals respectiv adevarat si in 1938 Shannon o aplica la studiul circuitelor de comutatie.
Principalii parametri ai circuitelor logice sunt:
-Tensiunea de alimentare(Ucc(TTL)=5V;Udd(CMOS)=3..15V).
-Tensiunile de intrare si iesire pentru nivelele 0 si 1 logic.
-Impedanta de intrare(Zi) si de iesire(Zo).
-Timpii de propagare(timpi de intarziere). Caracterizeaza raspunsul circuitului la aplicarea unui semnal treapta de intrare.
-Puterea disipata=puterea medie consumata in starile 0 si 1 logic ale unei singure unitati logice din capsula respectiva.
-Imunitatea la zgomote=capabilitatea circuitelor numerice de a nu suferi basculari false sub actiunea tensiunilor perturbatoare prezente la intrare.
-FAN-IN=incarcarea produsa de intrarile circuitului exprimata in unitati conventionale.
-FAN-AUT=numarul de intrari pe care le poate comanda iesirea circuitului.
2. Tema proiectului
Proiectarea unui frecventmetru numeric care sa functioneze la 20MHz cu precizie de + - 0,1Hz.Numaratorul zecimal va avea o capacitate de 8 cifre si baza de timp comutabila manual sau automat in trepte decadice( 1s- 100 us).
3. Schema bloc a aparatului
Oscilatorul cu cuart da un semnal dreptunghiular cu frecventa de 1Hz.Acesta constituie tact pt numaratorul binar.Iesirea sa este aplicata unui decodificator care isi activeaza succesiv iesirile,pe masura ce numaratorul incrementeaza.Primul semnal ce se activeaza este cel de reset(R ) care sterge continutul numaratorul zecimal si al bistabilului ce memoreaza daca in decursul numararii s-a deposit capacitatea maxima a numaratorului zecimal.(daca acesta a generat transport-"carry")
Semnalul ce se activeaza la urmatorul tact este baza de timp(BT).Poarta Si sintetizeaza semnalul de ceas CK pentru numaratorul zecimal.Cat timp BT=1 avem egalitatea CK= u1(t).Numaratorul zecimal incrementeaza pe tranzitiile negative ale semnalului de ceas CK.La urmatorul tact generat de oscillator,semnalul BT devine inactive(0 logic). Semnalul de ceas CK ramane in 0 indiferent de variatiile lui u(t).Numaratorul zecimal contine numarul de tranzitii negative din perioada in care BT=1.Aceasta perioada a durat un tact ,adica o secunda.Numarul respective este deci frecventa semnalului u1(t),in Hz.
Urmeaza activarea semnalului LD de incarcare in memorie a continutului numaratorului zecimal.Niste circuite de afisaj vizualizeaza continuu continutul memoriilor.Numaratorul binary ,prin aceste incrementari successive ajunge la capacitate maxima,dupa care la tactul urmator,inscrie zero.Se activeaza din nou semnalul de reset R,procesul continuand.Este posibil ca in intervalul in care se face numararea (BT=1) sa fie numerate mai multe tranzitii ale semnalului u1(t),diferenta fiind maxim 1.Tranzitia suplimentara se datoreaza trecerii lui BT in zero.Daca s-ar fi numarat tranzitiile positive ,era posibil sa se numere si tranzitia semnalului BT in 1.De aceea orice frecventmetru numeric prezinta o eroare de o unitate la cifra cea mai putin semnificativa a rezultatului.
Pt masurarea frecventelor mari,schema are una din urmatoarele particularitati:
a)numaratorul zecimal are o capacitate mare(8 cifre).Din acest punct de vedere se poate numara pana la un numar mare de tranzitii.Limitarea este insa introdusa de rapiditatea numaratoarelor zecimale si a porti Si.Cu numaratoare asincrone TTL tip 7490 se pot masura frecvente pana la 10-15MHz.Utilizand numaratoare sincrone TTL 74192 se poate ajunge la o frecventa masurata de 20-30MHZ.De la a 6 a zecimala intervine instabilitatea cuartului si zecimalele urmatoare nu mai pot fi luate in considerare.
b) numaratorul zecimal are o capacitate mica(4 cifre) insa baza de timp este comutabila manual sau automat in trepte decadice(1s,100ms,10ms,1 ms,100us) pentru a masura frecvente pana la 10kHz,100kHz,1MHz,100MHz.Raman valabile consideratiile referitoare la rapiditatea numaratoarelor specificate mai sus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Frecventmetru Numeric.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!