GPS

Extras din proiect Cum descarc?

Global Positioning System (expresie din limba engleza; prescurtat GPS) este un sistem de pozitionare globala bazat pe sateliti artificiali si unde radio, care ofera o pozitionare de incredere in toate conditiile metorologice, la orice ora si oriunde aproape de pamant acolo unde nu este obstructionat satelitul. Principalul sistem de pozitionare prin satelit de tip GPS este sistemul militar american numit "Navigational Satellite Timing and Ranging" (NAVSTAR). Acest sistem, initiat si realizat de catre Ministerul Apararii al Statelor Unite ale Americii (DOD), poate calcula pozitia exacta = coordonatele geografice exacte ale unui obiect pe suprafata Pamantului, cu conditia ca acesta sa fie echipat cu dispozitivul necesar - un receptor GPS-. Obiectul poate fi si o persoana, care poate astfel sa se orienteze pe pamant, pe apa, in aer sau si in spatiu (in apropierea Pamantului). NAVSTAR utilizeaza sistemul geodezic WGS84, la care se refera toate coordonatele geografice calculate de sistem.
Acest sistem a fost original conceput cu 24 de sateliti. A fost realizat in 1973 pentru a depasi limitarile sistemelor de navigatie precedente.
Concept artistic pentru satelitul in orbita GPS Block II-F
Receptor GPS pentru civili intr-o aplicatie navala
Sistem de navigatie prin satelit intr-un taxi
Receptor-ul GPS disponibil acum in multe din telefoanele mobile. 
STRUCTURA
GPS-ul este constituit din 3 parti: segmentul de spatiu, segmentul de control si segmentul de utilizator. Fortele aeriene americane dezvolta, mentin si opereaza segmentele de spatiu si control. Sateliti GPS transmit semnalul din spatiu, iar fiecare receptor isi calculeaza locatia tridimensional (latitudine, longitudine si altitudine), plus timpul curent.
Segmentul de spatiu este compus din 24-32 sateliti pozitionati in orbita mijlocie a Pamantului si include si rachetele de lansare necesare acestor sateliti in spatiu. Segmentul de control este arhivat intr-o statie principala de comanda, o alternativa la statia principala de comanda, o gazda si antene de teren comun plus statii de monitorizat. Segmentul utilizatorululi este compus din sute de mii de militari americani, de aliati utilizatori ai GPS-ului securizat (GPS PRECISE POSITIONING SERVICE), si de zeci de milioane de civili, comerciali, si utilizatori experimentati ai sistemului standard de pozitionare.
Statie de monitorizare la sol utilizata din 1984 pana in 2007, expusa la muzeul AIR FORCE SPACE & MISSLE .
APLICATII
Desi la origine a fost un proiect militar, GPS este considerat de utilizare bidirectionala, insemnand ca are o semnificatie importanta atat ca aplicatie militara cat si civila.
GPS-ul a devenit un echipament de utilizare larga si utila pentru comert, pentru utilizarea in stiinta, urmarire si de supraveghere. Precizia GPS-ului faciliteaza activitati de ciclu zilnic cum ar fi banking, operati de telefonie mobila, pana si controlul unor grile puternice (de la garaj). Fermierii, topografi, geologi si nenumarati altii realizeaza munca mult mai eficient, sigur, economoic si precis. 
UTILIZARE CIVIL?
Multe aplicatii civile utilizeaza unul sau mai multe din componentele de baza GPS: locatie absoluta, moment relativ si transfer de timp.
- topogragie: topografi utilizeaza o locatie absoluta pentru a realiza harti si a determina granitele exacte;
- ralizarea de harti: atat militri cat si cartografi folosesc GPS-u intens.
- navigatie: navigatori pretuiesc precizia digitala si masuratorile orientate.
- telefonia mobila: sincronizarea timpului permite transferul de date, care este critic pentru imprastierea codului catre alte stati cu suport hibrid pentru GPS/ detectarea pozitiei pentru telefoanele mobile in caz de urgenta si alte aplicatii. Prima telefonie cu GPS integrat a fost lansata la sfarsitul anilor 1990. US Federal Communications Commision (FCC) a mandatat caracteristica in 2002 astfel in cat serviciile de urgenta sa poata localiza apelurile 911.
- miscarea placilor tectonice: GPS-ul realizeaza masurarea directa a fisuri la cutremure;
- puncte de interes: locatia determina ce continut sa afiseze, de exemplu, sunt afisate informatii despre un punct de interes de care se apropie.


Fisiere in arhiva (1):

  • GPS.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!