Multiplexoare si Demultiplexoare

Extras din proiect Cum descarc?

In electronica multiplexorul (sau prescurtat"MUX") este un dispozitiv care selecteaza un semnal din mai multe semnale analogice sau digitale de intrare si il trimite printr-o singura linie.Un multiplexor cu 2^n intrari are n linii de selectat, care este folosit pentru a selecta care linie de intrare sa fie trimisa la iesire. Un multiplexor electronic poate fi considerat ca un comutator cu mai multe intrari si o singura iesire.
In telecomunicatii, un multiplexor este un dispozitiv care combina mai multe semnale cu informatie de intrare intr-un singur semnal de iesire, care transporta mai multe canale de comunicatie, cu ajutorul unor tehnici de multiplexare.
Fig 1.1.Schema unui multiplexor cu doua intrari si o iesire
Demultiplexorul (sau prescurtat"DMUX")este un dispozitiv complementar al multiplexorului care permite transmiterea datelor de pe o singura cale de intrare pe una dintre cele 2^n cai de iesire.
Fig 1.2.Schema unui demultiplexor cu o intrare si doua iesiri
2.Multiplexarea si demultiplexarea
Multiplexarea este procesul prin care mai multe semnale independente de viteza redusa sunt transmise pe un singur canal fizic de mare viteza, fara ca semnalele sa interfereze.
Exista mai multe tipuri de multiplexare:
Multiplexarea prin diviziune in frecventa
Multiplexarea prin diviziune in timp
Multiplexarea prin diviziune de cod
Multiplexarea prin diviziune de spatiu
Multiplexarea cu diviziune de polarizare
Demultiplexarea efectueaza operatia inversa multiplexarii, si anume transmiterea mai multor semnale independente in acelasi timp pe un numar de canale fizice egal cu numarul de semnale.In figura 2.1 este aratat principiul multiplexarii si demultiplexarii unor apeluri telefonice.
Figura 2.1
Multiplexarea cu diviziune de polarizare(PDM). Aceasta metoda este folosita pentru a creste capacitatea sistemelor optice sau eficienta spectrala.In acest sistem doua semnale sunt transmise pe aceeasi lungime de unda cu starea ortogonala a polarizarii.Sunt folosite antene separate, cu polarizari diferite si receptori diferiti, permitand accesul regional simultan al satelitilor.La receptie, canalele polarizate sunt demultiplexate la separatorul fascicolului de polarizare si detectate independent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Multiplexoare si Demultiplexoare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!