Procesoare - Comunicatia Seriala

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Prezentarea generala a aplicatiei.2
2. Componente implementate.6
DDRB.6
PORTB.7
SCI0BD.9
SCI0CR1.10
SCI0CR2.10
SCI0SR1.11
SCI0SR2. .11
SCI0DR.12
3. Organigramele aplicatiei software de receptie.13
4. Bibliografie.14


Extras din proiect Cum descarc?

1. Prezentarea generala a aplicatiei
Proiectul urmareste dezvoltarea unei aplicatii soft prin intermediul careia se va comunica cu una dintre interfetele seriale ale sistemului de dezvoltare ZK-S12-A. Interfata seriala folosita va fi una dintre cele doua interfete de comunicatie seriala asincrona SCI.
O astfel de comunicatie seriala, intre emisie si receptie, se realizeaza printr-o singura linie. Din aceasta cauza la un moment dat, nu se poate transfera decat un singur bit intre cele doua echipamente. Transferul serial al unui cuvant (octet) de la emitator la receptor se realizeaza prin multiplexare, respectiv demultiplexare. 
In implementare se va utiliza pentru emisie un sistem de calcul (PC), care intermediul unei interfate de comanda (program C++ Builder) transmite cuvinte serial catre microcontroler, utilizand un cablu serial. Totul se desfasoara cu ajutorul unei a doua interfete (program CodeWarrior) care se ocupa de partea de receptie. Odata ce aceste cuvinte ajung la intrarea modulului serial al placii, SCI, vor fi transmise mai departe catre procesor si apoi dupa prelucrare, se va afisa pe cele 8 LED-uri ale ZK-S12-A codul corespunzator fiecaruia. Prelucrarea presupune conversia serie-paralel, adica datele sosite in format serie de la PC vor fi transformate in format paralel deoarece aprinderea LED-urilor presupune folosirea unui port paralel al sistemului.
Conexiunile la liniile de comunicatie seriala se realizeaza prin pinul de receptie date (RXD Data In) si prin pinul de transmisie date (TXD DataOut).
Un asemenea proces necesita sincronizare. Extrem de importanta, aceasta cerinta presupune ca in timpul transferului de date, fiecare cuvant transmis sa fie incadrat intre un bit de start si un bit de stop. In general, un cuvant cuprinde o secventa de 8 sau 9 biti de date. In cazul de fata vom avea secvente de 8 biti cu 1 bit de start si 1, deci 10 biti transmiti in final. Rolul celor doi biti suplimentari ar fi e a inlocui semnalul de tact comun pentru emitator si receptor care nu se foloseste in cazul acestui tip de transmisie.
Emitatorul, in acest caz aplicatia soft, incarca succesiv pe linia de comunicatie bitii corespunzatori cuvantului introdus de la perifericele sistemului de calcul (mouse sau tastatura), cu frecventa de comunicatie fc, programata si exprimata in biti/s. 
In asteptarea secventei de biti incarcata la emisie, linia de comunicatie este monitorizata continuu si testata periodic, in vederea receptiei acestei secvente. Avem deci partea de receptie seriala. Dupa bitul de start cu nivel logic "0" urmeaza emisia celor 8 biti de date, incepand cu bitul de semnificatie minima. In cazul general, ultimul bit de date emis poate fi bit de paritate utilizat la receptie pentru verificare de erori. Acestui bit desi i se poate seta tipul de paritate, nu va fi folosit de catre aplicatie. Dupa ultimul bit de date urmeaza emisia unui bit de stop cu nivel logic "1".
Comunicatia seriala asincrona intre doua echipamente se poate realiza in ambele, sau chiar printr-o singura linie, in cazul comunicatiei semiduplex (half-duplex) sau simultan, prin doua linii, , in cazul comunicatiei duplex (full-duplex). In aplicatie se va folosi de semiduplex.
Modulul de interfata pentru cumunicatie seriala asincrona SCI (Serial Communication Interface) al unui microcontroler din familia HCS12X contine 6 canale cu structuri identice. Dintre acestea aplicatia foloseste SCI0. Interfata seriala de pe placa poate fi gasita fizic sub denumirea de RS-232, iar pentru SCI0 aceasta va fi RS-232-0.
Acum, in ceea ce priveste conectarea PC-sistem de dezvoltare ZK-S12-A vom considera urmatoarea figura:


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesoare - Comunicatia Seriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!