Realizarea unei mașini care detectează flăcări de la o distanță specifică senzorilor folosind placa de dezvoltare Arduino Leonardo

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere:
Am ales acest proiect pentru a-mi perfectiona capacitatile de viitor inginer.
Proiectul o sa fie o masina de jucarie unde o sa implementez placa Arduino Leonardo, si senzorii: senzorul de distanta Sharp GP2Y0D810Z0F 10 cm si modul senzor infrarosu pentru flacari.
O sa folosesc programul Arduino pentru a implementa programul fiecarui senzor. Pentru a-mi verifica simularea o sa foloesc aceiasi implementare in programul Proteus. 
Dupa toate etapele mentionate mai sus, o sa incep sa asamblez practic toate componentele necesare pentru a detecta de la o distanta data (in cazul meu, 10 cm), posibile obstacole aparute in raza de functionare a senzorului. 
Mod de lucru:
- am instalat programul Arduino
- am instalat programul ficarui senzor pe placa Arduino
- am simulat
In final am hotarat ca nu mai este necesar sa il conectez la PC si ii voi inlocui sursa de curent cu o baterie externa de capacitate 3,7 V.
Capitolul 1.
Notiuni generale, sisteme de achizitii de date.
In modul cel mai general prin "achizitie de date" intelegem procesul de obtinere a datelor de la o alta sursa de obicei una exterioara a sistemului.
Sunt nenumarate situatii in care datele, (informatia), provenite din mai multe puncte simultan, trebuie memorate, transmise sau prelucrate in vederea folosirii sale ulterioare ca date de comanda (control). Prelucrarea informatiei poate consta in operatii simple (comparari), pana la prelucrari matematice complicate (integrari, diferentieri, medieri, calcul de transformate Fourier, etc.). Pana nu demult datele erau prelucrate sub forma analogica, dar cu cat sistemele devin mai rapide si mai complexe se impune stocarea lor intr-o forma digitala, in vederea prelucrarii lor de catre un computer ce poate citi mai multa informatie si s-o prelucreze mult mai rapid - fata de un operator - pentru a atinge un atribut absolut necesar al sistemelor de achizitie: controlul in timp real a datelor. 
Achizitia de date denumeste o ramura a ingineriei ce se ocupa cu colectarea informatiei de la un numar de surse numerice si/sau analogice, convertirea acestor date intr-o forma digitala, prelucrarea, stocarea si transmiterea datelor, de exemplu la un computer, afisaj alfanumeric sau la o imprimanta.
Pentru controlul unui proces fizic este necesara extragerea informatiilor despre desfasurarea procesului, prin utilizarea traductoarelor. Semnalul electric obtinut la iesirea traductoarelor este convertit intr-un semnal electric cu parametrii diferiti (curent, tensiune etc.), prin intermediul circuitelor de conditionare. Pentru controlul numeric al procesului fizic se impune realizarea conversiei semnalelor analogice in semnale numerice acceptate de sistemul de prelucrare numerica. Semnalele numerice se obtin prin prelevarea la momente de timp date, a valorilor semnalelor analogice si conversia acestor valori sub forma numerica prin intermediul convertoarelor anolog digitale, CAD. Semnalele electrice obtinute sunt folosite pentru comanda elementelor de executie si de control (dispozitive de afisare numerica si alfanumerica, relee, electrovalve etc.). Pentru comanda cu semnale analogice a unor elemente de executie si de control (motoare, inregistratoare etc.) este necesara conversia semnalelor numerice in semnale analogice prin intermediul sistemelor de distributie de date, SDD.
Achizitia de date este intalnita in foarte multe din domeniile de activitate din zilele noastre: 
- in industrie: in cadrul calculatoarelor de proces care supravegheaza si regleaza instalatii tehnologice;
- in cercetarea stiintifica: pentru masurarea si prelucrarea unui spectru extrem de larg de marimi electrice si neelectrice;
- in comunicatii: pentru supravegherea si masurarea linilor de comunicatie, ba chiar si in viata de toate zilele;
- in calculatoare de bord ce echipeaza multe din automobilele moderne;
In sensul cel mai restrans, un sistem de achizitie de date trebuie sa poata executa trei functii fundamentale:
- convertirea fenomenului fizic intr-un semnal care poate fi masurat;
- masurarea semnalelor generate de senzori in scopul extragerii informatiei;
- analizarea datelor si prezentarea lor intr-o forma utilizabila;
Cele mai multe dintre sistemele moderne de achizitie de date utilizeaza un calculator personal pe post de controler. Deci tinand cont si de cele enuntate mai sus, structura tipica a unui sistem de achizitie de date ce are la baza un PC este urmatoarea:
- senzorii au traductori care convertesc fenomenul fizic intr-un semnal electric ce poate fi masurat;
- circuite de adaptare a semnalului pentru izolarea, convertirea si/sau amplificarea semnalului provenit de la traductor;
- un subsistem de achizitie de date (care poate include multiplexoare si convertoare analog - digitale); 
- un sistem de calcul


Fisiere în arhivă (1):

 • Realizarea unei masini care detecteaza flacari de la o distanta specifica senzorilor folosind placa de dezvoltare Arduino Leonardo.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.robofun.ro/arduino-leonardo
2. http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/412687/SHARP/GP2Y0D810Z0F.html
3. https://www.robofun.ro/modul-senzor-infrarosu-flacari
4. https://www.arduino.cc/en/Main/Arduino_BoardLeonardo


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!