Relizarea unui Amplificator Audio

Extras din proiect

Un amplificator audio este un amplificator electronic care amplifică semnalelor audio low-power (semnale compuse în principal din frecvenţe între 20 - 20 000 Hz, gama auditiv al urechii umane), la un nivel adecvat de conducere pentru difuzoare şi este etapa finală într-o redare audio tipic lanţ.
Stadiile precedent, în astfel de un lanţ sunt amplificatoarele audio de putere mică,
efectuază sarcini cum ar fi pre-amplificarea, egalizarea, de control ton, de mixaj / efecte, sau surse audio cum ar fi playerele de discuri, CD playere, şi casetofoane. Cele mai multe amplificatoare audio pot solicita aceste intrări de nivel scazut de a adera la un nivel de linie.
În timp ce semnalul de intrare la un amplificator audio poate măsura doar câteva sute de microwaţi, ieşirea acestuia poate fi de zeci, sute, sau mii de waţi.
Amplificator audio a fost inventat în 1909 de către Lee De Forest atunci când a inventat tubul cu vid triodă.Trioda a fost un dispozitiv de trei terminale cu o grilă de control, care poate modula fluxul de electroni de la filament la placă.Vidul amplificator triodă a fost utilizat pentru a face primul radio AM. 
Amplificatoare audio timpurii s-au bazat pe tuburi vidate (de asemenea cunoscute ca valve), iar unele dintre aceste realizate în special de înaltă calitate (de exemplu, amplificatorul Williamson). Cele mai moderne amplificatoare audio se bazează pe dispozitive semiconductoare (tranzistori, cum ar fi BJT, FETs şi MOSFET-urile), dar există încă unii care preferă tub pe bază de amplificatoare, din cauza unei percepţii "mai calde" a sunetului. Amplificatoare audio bazate pe tranzistori au devenit practiec cu disponibilitate mare de tranzistori ieftini la sfarsitul anilor 1960.
Parametrii de proiectare
Parametrii-cheie de proiectare pentru amplificatoare audio sunt un răspuns în frecvenţă, de coeficientul amplificare, zgomot, şi distorsiuni. Acestea sunt interdependente; în creştere coeficientul de amplificare de multe ori duce la creşteri nedorite în zgomot şi distorsiuni. În timp ce feedback-ul negativ reduce, de fapt, coeficientul de amplificare, se reduce, de asemenea, denaturarea. Cele mai multe amplificatoare audio sunt amplificatoare liniare operează în clasa AB.
Filtre si preamplificatoare
Deoarece aparatele digitale moderne, inclusiv CD şi DVD playere, receptoare radio şi punţile bandă furnizează deja un semnal"plat" la nivel de linie, preamplificatorul nu este altceva decât un controlor de volum şi un selector de sursa. O alternativă la un preamplificator separat,este de a folosi pur şi simplu volum pasiv şi comutator, uneori, integrate într-un amplificator de putere pentru a forma un amplificator integrat.
Evoluţiile ulterioare în proiectarea amplificatorului
De câţiva ani,ca urmare a introducerii de amplificatoare în stare solidă, sunetul perceput,nu au avut o calitate audio excelentă decât a celor mai bune amplificatoare cu supapă.Acest lucru este determinat de calitatea intrinsecă datorita tehnologiei tub vidat. În 1972, Matti Otala a demonstrat originea unei forme de distorsiune neobservată, anterior numită: distorsiune tranzitorie în intermodulaţie (TIM),
Distorsiunea a fost găsită ă în timpul creşteri foarte rapide în tensiunea de ieşire a amplificatorului.
Următorul pas în design avansat a fost teorema Baxandall, creată de Peter Baxandall în Anglia Aceasta teoremă introdus conceptul de comparare a raportului intre denaturarea de intrare şi cea de ieşire a unui amplificator audio. Această idee nouă i-a ajutat pe inginerii de design audio pentru a evalua mai bine procesele de denaturare.
Aplicaţiile importante includ sisteme de adresare publica, sunet de „întărire” pentru teatru şi concerte, şi a sistemelor interne de sunet.Placa de sunet într-un computer personal conţine mai multe amplificatoare audio (în funcţie de numărul de canale), la fel ca fiecare sistem stereo sau home-theatre. 
Când oamenii se referă la "amplificatoare," de obicei, vorbesc despre componente stereo sau echipamente muzicale. Dar aceasta este doar o reprezentare redusă a spectrului de amplificatoare audio.De fapt,amplificatoarele găsim peste tot în jurul nostru. Le găsim în televizoare, calculatoare, CD playere portabile şi de cele mai multe alte dispozitive care utilizează un difuzor pentru a produce un sunet.


Fisiere în arhivă (1):

  • Relizarea unui Amplificator Audio.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!