Senzori si Traductori

Extras din proiect Cum descarc?

TRADUCTOARE DE TEMPERATURA 
Masurarea temperaturii se bazeaza pe diferite fenomene si efecte fizice, in care modificarea temperaturii determina modificari ale unor proprietati sau caracteristici ale materialelor: variatia dimensiunilor geometrice, variatia rezistentei electrice, aparitia unei tensiuni electromotoare de-a lungul jonctiunii a doua metale, variatia intensitatii radiatei emise, variatia frecventei de rezonanta a unui cristal de cuart etc. Acuratetea procesului de masurare a temperaturii este foarte importanta pentru cele mai multe aplicatii de control a diferitelor procese tehnologice. In Tabelul 1 sunt prezentate patru dintre cele mai utilizate tipuri de traductoare de temperatura, impreuna cu cateva caracteristici semnificative ale lor. 
Termocuplurile sunt capabile sa masoare temperaturi extreme dar necesita tehnici de realizare a temperaturii de referinta, sunt neliniare si au un nivel mic al semnalului de iesire. Senzorii de temperatura cu semiconductori se preteaza la realizarea lor sub forma integrata, au un nivel mare al semnalului de iesire dar acopera un domeniu relativ restrans de temperaturi. Termometrele cu rezistenta metalica au o acuratete si o liniaritate mai bune, dar necesita o sursa de energie de excitare si un circuit de masura de tip punte. Termistorii au cea mai mare sensibilitate dar sunt puternic neliniari 
Termocuplul este compus din doua fire metalice diferite sudate, astfel incat sa formeze un circuit inchis (fig.6). Sonda propriu-zisa este reprezentata de una din jonctiuni (jonctiunea de masura sau jonctiunea calda) care poate fi pusa intr-o manta protectoare. Ea este plasata in mediul a carui temperatura vrem sa o masuram. Marimea si sensul curentului care va parcurge circuitul atunci cand jonctiunile se afla la temperaturi diferite depinde de diferenta de temperatura si de tipul metalelor folosite. De regula, t.e.m. rezultanta este mica (de ordinul mV). Un voltmetru conectat in circuit reprezinta ,,iesirea" pentru utilizator si este calibrat in unitati de temperatura. Pentru o buna acuratete a rezultatelor, cea de a doua jonctiune (jonctiunea de referinta sau jonctiunea rece) trebuie mentinuta la o temperatura constanta, eliminand astfel erorile datorate driftului termic. Jonctiunea de referinta este denumita si jonctiune rece, chiar daca temperatura ei (de regula 0oC) poate fi mai mare decat temperatura jonctiunii de masura 
T.e.m. rezultanta nu este influentata de dimensiunile conductorilor, de ariile suprafetelor jonctiunilor sau de modul in care sunt sudate metalele. 
Metalele tipice folosite pentru constructia termocuplurilor sunt rodiul, aliajele de nichel si crom, aliajele de aluminiu si nichel sau aliajele de nichel si cupru. Metalele care se imperecheaza cu acestea sunt platina, cuprul si fierul. Incinta de protectie in care este introdusa jonctiunea de masura trebuie sa fie rezistenta din punct de vedere mecanic si la mediile corozive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzori si Traductori.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!