Sistem în timp real care să măsoare temperatura dintr-o încăpere

Extras din proiect Cum descarc?

Tema de proiectare:
Sa se imagineze un sistem in timp real care sa masoare temperatura dintr-o incapere.
Sistemul trebuie sa contina urmatoarele:
-  O unitate centrala de procesare bazata pe circuitul Arduino Uno R3
-  Un senzor de temperatura (Am ales senzorul DHT 11)
-  Un element de comunicatie care este Bluetooth
Arduino Teorie si Generalitati
Arduino este o companie open-source care produce atat placute de dezvoltare bazate pe microcontrolere, cat si partea de software destinata functionarii si programarii acestora. Pe langa acestea include si o comunitate uriasa care se ocupa cu creatia si distribuirea de proiecte care au ca scop crearea de dispozitive care pot sesiza si controla diverse activitati sau procese in lumea reala.
Proiectul este bazat pe designul placilor cu microcontroler produse de cativa furnizori, folosind diverse tipuri de microcontrolere. Aceste placi pun la dispozitia utilizatorului pini I/O, digitali si analogici, care pot fi interfatati cu o gama larga de placute numite scuturi (shield-uri) si/sau cu alte circuite. Placile au interfete de comunicatii seriale, inclusiv USB pe unele modele, pentru a incarca programe din calculatorele personale. Pentru programarea microcontrolerelor, Arduino vine cu un mediu de dezvoltare integrat (IDE) bazat pe proiectul Processing, care include suport pentru limbaje de programare ca C si C++.
Primul Arduino a fost lansat in 2005, avand ca tinta asigurarea unei solutii ieftine si simple pentru incepatori si profesionisti spre a crea dispozitive capabile sa interactioneze cu mediul, folosind senzori si sisteme de actionare. Cele mai comune exemple sunt dispozitivele pentru utilizatorii incepatori precum: robotii simpli, termostatele si/sau detectoarele de miscare.
Placutele Arduino sunt disponibile comercial sub forma preasamblata sau sub forma unor kituri de asamblat acasa (do-it-yourself). Specificatiile schemelor sunt disponibile pentru orice utilizator, permitand oricui sa fabrice placute Arduino. Adafruit Industries estimase la mijlocul anului 2011 ca peste 300.000 de placute oficiale Arduino au fost produse, iar in 2013 700.000 de placute oficiale erau in posesia utilizatorilor.
O placuta Arduino este compusa dintr-un microcontroler Atmel AVR de 8-, 16- sau 32-biti (desi incepand cu 2015 s-au folosit microcontrolere de la alti producatori) cu componente complementare care faciliteaza programarea si incorporarea in alte circuite. Un aspect important la Arduino este ca acesta dispune de conectori standard, care permit utilizatorului sa conecteze placuta cu procesorul la diferite module interschimbabile numite shield-uri. Unele shield-uri comunica cu Arduino direct prin pinii digitali sau analogici, dar altele sunt adresabile individual prin magistrala seriala I2C permitand utilizarea mai multor module in paralel. Pana in anul 2015 placutele Arduino oficiale au folosit cipuri Atmel din seria megaAVR, in special ATmega8, ATmega168, ATmega328, ATmega1280 si ATmega2560, iar in 2015 au fost adaugate cipuri de la alti producatori. O multitudine de alte procesoare au fost folosite de dispozitive compatibile Arduino. Multe placute includ un regulator liniar de 5 V si un oscilator cu cuart de 16 MHz (sau un rezonator ceramic in unele variante), desi anumite placute, cum ar fi LilyPad, functioneaza la 8 MHz si nu necesita regulator, datorita restrictiilor de forma. Un microcontroler instalat pe Arduino vine preprogramat cu un bootloader care simplifica incarcarea programelor pe memoria
flash a cipului, in comparatie cu alte dispozitive care necesita programatoare externe. Acest aspect face Arduino o solutie simpla, permitand programarea de pe orice computer ordinar. In prezent, bootloader-ul optiboot este bootloader-ul implicit instalat pe Arduino UNO
La nivel conceptual, cand se foloseste mediul de dezvoltare integrat Arduino, programarea tuturor placutelor se face prin conexiune seriala. Implementarea acesteia difera in functie de versiunea hardware. Unele placute Arduino au implementate convertoare de nivel logic pentru a realiza conversia intre nivelele logice RS-232 si cele TTL. Placutele Arduino din prezent sunt programate prin USB, avand integrate cipuri de conversie USB-serial, cum ar fi FTDI FT232. Unele modele UNO, mai noi, folosesc un cip AVR separat programat sa functioneze ca un convertor USB-serial, care poate fi reprogramat printr-un port ICSP dedicat. Alte variante, cum ar fi Arduino Mini si versiunea neoficiala Boarduino, folosesc adaptoare detasabile USB-serial, cabluri, Bluetooth sau alte metode.
Placuta Arduino are expusi multi dintre pinii de intrare/iesire ai microcontrolerului, pentru ca acestia sa fie folositi de alte circuite. Diecimila, Duemilanove si UNO ofera 14 pini digitali de intrare/iesire, dintre care 6 pot produce semnale PWM si 6 intrari analogice care, de asemenea, pot fi folosite ca intrari/iesiri digitale. Acesti pini sunt accesibili prin partea superioara a placutei, prin intermediul unor barete mama cu pasul intre pini de 2,54 mm.
In cazul meu am folosit varianta de UNO R3 de la Arduino si in Figurile 1 si 2 se poate observa atat Pin Out pentru microcontrollerul Atmega328P dar si pe cei ai placii de dezvoltare:


Fisiere în arhivă (1):

  • Sistem in timp real care sa masoare temperatura dintr-o incapere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Arduino_Uno
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth
3. https://www.mouser.com/ds/2/758/DHT11-Technical-Data-Sheet-Translated-Version-1143054.pdf
4. https://github.com/adafruit/DHT-sensor-library
5. https://www.youtube.com/watch?v=c9EjWEVK118
6. https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.772-148.1.pdf
7. http://www.electronicaestudio.com/docs/istd016A.pdf
8. https://components101.com/wireless/hc-05-bluetooth-module


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!