Studii si Cercetari Privind Efectul Reducerii Dimensiunilor in Microrobotica

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Notiuni generale privind particularitati ale microroboticii 3
1.1 Scalarea si efectele scalarii 3
1.1.1 Introducere 3
1.1.2 Efectele scalarii 4
1.1.3 Scalarea in electrostatica 6
1.1.4 Scalarea in magnetism 17
1.1.5 Scalarea in fluide 20
1.1.6 Scalarea in optica 24
1.1.7 Scalarea in chimie si electrochimie 24
2. Efectul reducerii dimensiunilor in microrobotica 26
2.1 Efectul reducerii dimensiunilor in cazul microrobotilor cu 3 picioare 26
2.2 Efectul reducerii dimensiunilor in cazul microrobotilor zburatori 28
2.2.1 Introducere 28
2.2.2 Teoria microzborului 29
3. Concluzii 34
4. Bibliografie 35


Extras din proiect Cum descarc?

NOTIUNI GENERALE PRIVIND PARTICULARITATI ALE MICROROBOTICII
1.1. Scalarea si efectele scalarii.
1.1.1 Introducere
Traim intr-o perioada in care cuvintele incep tot mai mult cu nano, micro sau giga. Epoca micro-tehnologiilor a inceput, se vorbeste acum tot mai des despre integrarea pe micro-scara, o extensie a integrarii pe scara foarte larga (VLSI Very Large Scale). Noi abordari in aceasta privinta sunt acum necesare pentru a raspunde la cerintele de proiectare la nivel de sistem. Cuvintele cheie pentru ,,microscale integration" sunt: consum redus, cost minim si performante superioare.
Termenii tehnico-stiintifici nu fac decat sa ne imbogateasca vocabularul, uneori cu riscul de a uita sa folosim limba simpla, mai putin pretentioasa. Lucrul la computer inlocuieste de multe ori lectura, iar termenii GIGA-actuali sunt la moda si reflecta un nou tip de cultura: ce-a tehnica.
Puterea de cuprindere a acestei avalanse de noi informatii si realizari tehnologice penduleaza intre doua limite, una maxima si una minima, iar uneori suntem in dificultate cand trebuie sa privim in adancime si, mai ales, sa gasim calea de mijloc. Dar, totul trebuie scalat la dimensiunile existentei noastre. Informatia a ajuns sa se masoare in GigaBiti, frecventele in GigaHertzi, viteza de calcul in GigaFlops. Kilo-, Mega- sunt prefixe aproape depasite in tehnologia informatiei. Tera- prinde curaj si ataca puternic.
Scalarea trebuie facuta si in celalalt sens. Daca mili-, micro- au sens acum mai mult in industria grea, electronica, in special cea a semiconductoarelor, lucreaza de mult cu nano sau pico. 
1.1.2 Efectele scalarii
Extrapolarea liniara a lungimilor ni se pare usoara, dar suntem repede in incurcatura daca luam in consideratie implicatiile pe care le are micsorarea lungimii asupra ariei si volumului si asupra puterii relative a fortelor exterioare ce actioneaza asupra microstructurilor. Cand avem de-a face cu microdispozitive, ,,macrointuitia" noastra da gres. Daca un sistem este redus izomorf in marime, schimbarile in lungime, arie si volum modifica influenta relativa a variatelor efecte fizice, care determina intreaga operatie intr-un mod neasteptat.
In acelasi timp cu micsorarea obiectelor raportul intre suprafata si volum creste, redand forte de suprafata mai importante. De exemplu daca construim doua poduri identice din punct de vedere geometric, cel mai larg va fi mai slab. Duritatea grinzilor de otel in poduri variaza cu patratul dimensiunii liniare (l2), dar greutatea intregii structuri variaza cu cubul dimensiunii liniare (l3). Cu cat este mai mare structura cu atat este mai mare tensiunea. Reducand dimensiunea unui dispozitiv, rigiditatea structurala creste relativ la greutatea impusa initial.
Fig. 1.1 
Alt exemplu relevant este acela al tensiunii de suprafata. Masa unui lichid intr-un tub capilar si de aici greutatea se raporteaza la (l3) si descreste mult mai rapid decat tensiunea de suprafata ce se raporteaza la (l) cand sistemul se micsoreaza. De aceea este mult mai dificil sa versi lichid dintr-un tub capilar comparativ cu varsarea cafelei dintr-o ceasca.
Rezistenta pe care trebuie sa o depaseasca innotatorii nu este gravitatia, ci frecarea dintre corp (piele) si apa, care creste cu patratul dimensiunii liniare. In acest caz, dimensinile mari duc la un avantaj evident, constand in aceea ca, cu cat e mai mare vietatea cu atat este mai mare viteza de innot. Acest lucru poate fi explicat astfel: energia disponibila (E), pentru viteza de innot (v) depinde de masa de muschi pe care o are vietatea (l3), in timp ce miscarea in apa se opune rezistentei de frecare R (l2). Aceasta duce la E~Rv2 sau v~ ; cu alte cuvinte, pestii sau vapoarele mai mari se misca mai repede.
O analiza detaliata a legilor naturale dintre viteza si lungimea corpului in apa, pe o suprafata, a fost prezentata recent de Hayashi. Hayashi analizeaza de asemenea, efectul dimensiunii asupra fortelor si fenomenelor de suprafata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studii si Cercetari Privind Efectul Reducerii Dimensiunilor in Microrobotica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!