Traductoare

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
TRADUCTOARE
1.1. Notiuni generale
In scopul masurarii marimilor fizice ce intervin intr-un proces tehnologic, este necesara de obicei convertirea (,,traducerea") acestora in marimi de alta natura care pot fi introduse cu usurinta intr-un circuit de automatizare (de exemplu, o temperatura poate sa influenteze un circuit de automatizare numai daca este convertita (tradusa) intr-o tensiune electrica proportionala sau dependenta de temperatura respectiva). 
Fig. 1. Structura generala a unui traductor.
Elementul care permite convertirea (,,traducerea") unei marimi fizice (de obicei neelectrica) intr-o alta marime fizica (de obicei electrica) dependenta de prima, in scopul introducerii acesteia intr-un circuit de automatizare se numeste traductor.
In structura traductoarelor se intalnesc, in general, o serie de subelemente constitutive, ca, de exemplu : convertoare, elemente sensibile, adaptoare etc.
Dupa cum va reiesi din exemplele urmatoare, structura generala a traductoarelor este foarte diferita de la un tip de traductor la altul, cuprinzand unul, doua sau mai multe convertoare conectate in serie. In majoritatea cazurilor, structura generala a unui traductor este cea din fig. 1.
Marimea de intrare Xi (de exemplu, presiune, nivel, forta etc.) este convertita de catre elementul sensibil intr-o marime intermediara X0 (deplasarea liniara sau rotire), care este transformata in marimea de iesire Xe (tensiune electrica, rezistenta, inductanta, capacitate), aplicata circuitului de automatizare cu ajutorul unui adaptor.
1.2. Caracteristicile generale ale traductoarelor
De obicei, adaptorul cuprinde si sursa de energie care face posibila convertirea marimii X0 in marimea Xe.
La un traductor, marimea de intrare Xi si cea de iesire Xe sunt de natura diferita, insa sunt legate intre ele prin relatia generala de dependenta :
Xe=f(Xi), (1)
care pot fi o functie liniara sau neliniara, cu variatii continue sau discontinue (discrete).
Pe baza acestei relatii de dependenta se stabilesc urmatoarele caracteristici generale valabile pentru orice traductor :
- natura fizica a marimilor de intrare si de iesire (presiune, debit, temperatura, deplasare etc., respectiv rezistenta electrica, curent, tensiune etc.);
- puterea consumata la intrare si cea transmisa elementului urmator. De obicei, puterea de intrare este relativ mica (cativa wati, miliwati sau chiar mai putin), astfel incat elementul urmator in schema de automatizare este aproape totdeauna amplificator;
- caracteristica statica a traductorului, care este reprezentarea grafica a relatiei (1) fig. 2;
- sensibilitatea absoluta sau panta Ka, care este raportul dintre variatia marimii de iesire ?Xe si variatia marimii de intrare ?Xi (fig. 2)
Ka = ; (2)
- panta medie (Km), care se obtine echivaland caracteristica statica cu o dreapta avand coeficientul unghiular:
Km = tg ? Ka; (3)
- domeniul de masurare, definit de pragurile superioare de sensibilitate Xi max si Xe max si de cele inferioare Xi min si Xe 
Fig. 2. Caracteristica statica a unui traductor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traductoare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!