Transformatorul Electric

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3990
Mărime: 1003.56KB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Ilie
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Cap.I ARGUMENT .2
  2. Cap.II TRANSFORMATOARE.4
  3. II.1. Elemente componente.4
  4. Cap.III TRANSFORMATORUL MONOFAZAT.8
  5. III.1. Principiul de functionare.8
  6. III.2. Regimuri de functionare.9
  7. III.2.1. Regimul de functionare in gol .9
  8. III.2.2. Regimul de scurtcircuit.10
  9. III.2.3. Functionarea in sarcina.11
  10. Cap.IV TRANSFORMATORUL TRIFAZAT.13
  11. IV.1. Scheme si grupe de conexiuni.15
  12. Cap.V MARCAREA BORNELOR SI SEMNE CONVENTIONALE
  13. BIBLIOGRAFIE.18

Extras din proiect

Cap.I ARGUMENT

Lucrarea mea se numeste ”Transformatoare electrice’’ si este structurata pe cinci capitole. Am ales aceasta lucrare deoarece prezinta o importanta deosebita in domeniul electrotehnicii.

In prima parte a lucrarii am prezentat “Argumentul” care cuprinde, pe scurt, lucrarea de specialitate.

In primul capitol am prezentat elementele componente ale transformatoarelor. Transformatorul electric o masina electrica statica (fara parti in miscare) prin care se asigura modificarea parametrilor energiei electrice de curent altemativ (tensiune, curent, numar de faze) pastrand constanta frecventa.

In orice transformator, curentul altemativ primar genereaza intr-un circuit magnetic un flux alternativ care, la randul sau, induce in bobinajul secundar o tensiune electromotoare cu aceeasi variatie (alternativa sinusoidala) si aceeasi perioada ca si curentul primar.

Un transforrnator indeplineste trei categorii de functii, si anume: functii magnetice, functii electrice, functii mecanice.

Infasurarile transformatorului necesita o consolidare puternica pentru a rezista fortelor electrodinamice radiale si axiale care se exercita intre conductoarele paralele ale bobinelor. Daca fortele radiale nu pot fi evitate si pentru a nu deforma bobinele, acestea se caleaza pe miez, pentru fortele axiale se pot lua masuri constructive de reducere: acestea constau in realizarea unor bobine cu inaltimea egala cu inaltimea coloanelor miezului, astfel incat jugurile (superior si inferior) sa le fixeze cat mai bine.

Cuva transformatorului este prevazuta cu un capac pe care se afla: izolatorii de trecere, care asigura legarea infasurarilor la reteaua de alimentare; conservatorul (vas cilindric care preia variatiile de volum ale uleiului datorate incalzirii si izoleaza uleiul din cuva fata de aer, apa ori impuritati care ii pot altera proprietatile izolante).

In cel de-al treilea capitol am prezentat transformatorul monofazat: principiul de functionare si regimurile de functionare (regimul de functionare in gol, regimul de scurcircuit si functionarea in sarcina).

Functionarea transformatorului monofazat se bazeaza pe fenomenul de inductie electromagnetica care are loc intre doua sau mai multe infasurari aflate in prezenta si parcurse de curenti alternativi.

Se spune ca un transformator electric functioneaza in gol atunci cand infasurarea primara este alimentata de la o sursa de curent alternativ, iar cea secundara este deschisa (impedanta de sarcina , respectiv curentul de sarcirra ).

Se spune ca un transformator electric functioneaza in scurtcircuit daca infasurarea prirnara este alimentata de la o sursa de curent altemativ, iar cea secundara este scurtcircuitata (Z' = 0, respectiv U'2 = 0).

La functionarea in sarcina, transformatorul primeste putere electrica din retea, pe la bomele infasurarii primare, acopera pierderile, restul debitand-o catre consurnatorul conectat la bornele secundarului.

In capitolul patru am prezentat transformatorul trifazat, schemele si grupele de conexiuni.

Transformatoarele sunt utilizate in practica indeosebi in domeniul transportului si distributiei electrice. La transportul energiei electrice, cu cat este mai mare cantitatea de energie de transportat si mai lunga linia de transport, cu atat trebuie sa fie mai inalta tensiunea liniei, pentru a se realiza un transport de energie economic. In retelele trifazate de transport si distributie sunt utilizate foarte mult transformatoarele trifazate.

Transformarea tensiunii in sistemele trifazate se poate realiza cu ajutorul a trei transformatoare monofazate, cate unul pe fiecare faza, avand infasurarile lor primare si respectiv secundare legate in stea sau in triunghi. Aceasta solutie se utilizeaza numai in cazuri speciale.

Cele trei faze ale fiecarei infasurari a transformatorului trifazat (primara si secundara) pot fi legate in stea sau in triunghi; in plus, infasurarea secundara se mai poate conecta si in zigzag.

Schema de conexiuni indica modul cum sunt conectate infasurarile de faza. La inalta tensiune, conexiunile sunt notate cu litere mari: Y — stea, D — triunghi, iar la joasa tensiune, cu litere mici: y — stea, d — triunghi, z — zigzag. Corespunzator se noteaza si inceputurile si sfarsiturile celor trei infasurari, iar pentru punctul neutru (nulul) cu N, respectiv n.

Schemele de conexiuni se aleg in functie de locul pe care il are transformatorul in reteaua de transport si distributie, pentru a micsora efectele sarcinilor nesimetrice, care apar in exploatare.

La conexiunea zigzag, bobinajul fiecarei faze este impartit in doua jumatati, care se asaza pe coloane diferite. Legarea celor doua jumatati se face astfel ca t.e.m. ale lor sa se scada fazorial, si anume sfarsitul unei jumatati de bobinaje se leaga cu sfarsitul celei de-a doua jumatati de pe alta coloana a miezului.

In ultimul capitol am prezentat marcarea bornelor si semnele conventionale. Semnele conventionale pentru transformatoare sunt date de STAS 11381/17-88.

In finalul lucrarii am prezentat „Bibliografia” ce contine manualele de specialitate din care am extras material pentru lucrarea de specialitate pe care am realizat-o.

Preview document

Transformatorul Electric - Pagina 1
Transformatorul Electric - Pagina 2
Transformatorul Electric - Pagina 3
Transformatorul Electric - Pagina 4
Transformatorul Electric - Pagina 5
Transformatorul Electric - Pagina 6
Transformatorul Electric - Pagina 7
Transformatorul Electric - Pagina 8
Transformatorul Electric - Pagina 9
Transformatorul Electric - Pagina 10
Transformatorul Electric - Pagina 11
Transformatorul Electric - Pagina 12
Transformatorul Electric - Pagina 13
Transformatorul Electric - Pagina 14
Transformatorul Electric - Pagina 15
Transformatorul Electric - Pagina 16
Transformatorul Electric - Pagina 17
Transformatorul Electric - Pagina 18
Transformatorul Electric - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Transformatorul Electric.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Te-ar putea interesa și

Alimentarea unui atelier de prelucrare mecanică folosind un post de transformare

1. INTRODUCERE Postul de transformare se defineste, constructiv si functional, ca o statie electrica de transformare coboratoare, cu o putere...

Transformatorul Electric Trifazat

ARGUMENT Transformatorul electric este o maşină electromagnetică statică de curent alternativ, care transformă o energie electromagnetică primară...

Proiectarea și Studiul Economic al Produsului Transformator de Sudare Electrica cu Bobina de Reactanta Separata

Capitol I CONSTRUCŢIA ŞI PRINCIPIUL DE FUNCŢIONARE AL TRANSFORMATORULUI ELECTRIC. PARTICULARITĂŢI ALE TRANSFORMATORULUI DE SUDARE. 1.1....

Transformatorul Electric

Transformatoarele electrice sunt o cucerire a tehnicii aducând o data cu ele si deschiderea unor noi orizonturi pentru aceasta. Datorita lor astăzi...

Defecte și regimuri anormale ale mașinilor și aparatelor electrice

CAPITOLUL I Generalitati O functionare necorespunzatoare, a unei masini sau a unui aparat electric, cu o anumita manifestare, poate fi provocata...

Proiectarea unui Transformator Electric Trifazat de Putere

Transformatorul electric 1. Datele nominale Puterea nominală – Sn=130 [KVA] Tensiunea nominală în primar – U1=10 [KV] Tensiunea nominală în...

Proiectarea unei stații electrice de transformare

1. Memoriu tehnic o Tensiunea nominala superioara U1= 110 kV. o Tensiunea nominala inferioara U2= 20 kV. o Statia de tensiune U1 este...

Proiectarea unui transformator electric monofazat folosit ca sursă de alimentare pentru o instalație de sudare cu arc electric

Sa se proiecteze un transformator electric monofazat folosit ca sursa de alimentare pentru o instalatie de sudare cu arc electric ,cu urmatoarele...

Ai nevoie de altceva?