Utilizarea tehnologiei inteligente în monitorizarea pacienților SARS-Cov-2

Extras din proiect Cum descarc?

REZUMAT: Aparitia sindromului respirator acut sever SARS-CoV-2, impreuna cu boala pe care o provoaca, Covid19, a marcat inceputul unei noi perceptii privind starea de sanatate a individului. Acest fenomen a deschis noi directii de cercetare a parametrilor care afecteaza personele in diferite moduri. Majoritatea persoanelor dezvolta o forma usoara sau moderata a bolii si se pot recupera fara spitalizare. Exista si pacienti care sufera de afectiuni cronice, iar in acest caz ele vor dezvolta o forma agresiva a bolii. Aceasta din urma ducand dese ori la complicatii grave cum ar fi dificultati de respiratie sau dispnee, incapacitatea de a vorbi sau de a se misca, cauzate de scaderea saturatiei de oxigen din sange. 
Scopul acestei lucrari este de a proiecta si realiza un dispozitiv pentru monitorizarea parametriilor vitali, esentiali in contextul actual Covid19. Din punct de vedere medical, parametrii monitorizati sunt: saturatia oxigenului din sange, ritmul cardiac si temperatura corporala, datele fiind achizitionate si prelucrate de catre un microcontroler. 
In proiectarea acestui dispozitiv s-a urmarit o versatilitate ridicata putand fi utilizat in evaluarea performantelor umane la sportivi, persoanelor care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca, dar poate servi si drept produs de larg consum pentru intrega populatie.
Cuvinte cheie: Covid19, parametrii vitali, microcontroler, monitorizare la domiciliu.
INTRODUCERE
SARS-CoV-2 este o noua tulpina de coronavirus, care nu a fost depistata la oameni inainte de decembrie 2019. Boala produsa de virusul SARS-CoV2 a devenit, incepand cu anul 2019, una dintre pricipalele cauze ale decesului la nivel global. COVID-19 afecteaza persoanele in moduri diferite, dar cele mai frecvente simptome sunt: febra, tusea seaca, oboseala si dificultati de respiratie sau dispnee.
Pana la 98% dintre cei pozitivi prezinta febra, care persista, si de aceea a fost luat in considerare monitorizarea acestui parametru in proiectarea acestui dispozitiv. Exista si cazuri cand simptomatologia nu este marcata de febra, ci de tuse si dificultati in respiratie.
Dupa ce patrunde in corp, virusul produce daune plamanilor in mod direct si initiaza un raspuns inflamator care produce stres asupra sistemului cardiovascular in doua moduri. In primul rand, prin infectarea plamanilor nivelul de oxigen din sange scade; in al doilea rand, efectele inflamatorii ale virusului duc la scaderea tensiunii arteriale.
MATERIALE SI METODE
Prototipul propus de noi reprezinta un dispozitiv de tip bratara, care monitorizeaza temperatura, pulsul si saturatia oxigenului in sange. Designe-ul propus pune senzorul de puls in contact direct cu artera radiala, astfel incat erorile care pot aparea la inregistrare sa fie cat mai mici. 
Termistorul este un tip de rezistor a carui rezistenta este dependenta de temperatura. In acest caz, termistorul este folosit ca senzor de temperatura, care va masura acest parametru in momentul in care va fi pozitionat pe zona dorita (incheietura mainii).
Un parametru care insa poate sa indice o eventuala evolutie nefavorabila este numarul de repiratii intr-un minut. In mod normal trebuie sa avem 18 respiratii intr-un minut. De regula, aceasta frecventa respiratorie, care este cuantificabila, se asociaza cu o scadere a saturatiei de oxigen insemnand hipoxemie.
Semnalele biologice captate sunt transmise catre microcontroler, urmand a fi procesate si afisate pe ecran.


Fisiere în arhivă (1):

  • Utilizarea tehnologiei intelgente in monitorizarea pacientilor SARS-Cov-2.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

a) https://cleste.ro/modul-senzor-puls-cardiac.html
b) https://www.optimusdigital.ro/ro/senzori-altele/2166-modul-senzor-puls-max30100-rcwl-0530.html?search_query=max30100&results=2 
c) https://www.webmd.com/lung/covid-19-symptoms#1
d)https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!