1.Generalitati . 3 1.1.Scurt istoric . 3 1.1.1.Percolator ..3 1.1.2.Filtru prin picurare ...4 1.1.3.Filtru de cafea cu vacuum .5 1.1.4.Vesuvio sau Macchinetta . 6 1.1.5.Espresso ... 7 1.2.Masini de cafea moderne 8 1.2.1.Filtre de cafea ... 8 1.2.2.Tipuri de espressoare 9 1.2.3. Despre filtru de cafea espresso ... 10 1.2.4.Diferite filtre de cafea .. 11 2.DeLonghi COMBI ESPRESSO BCO255 . 13 2.1.Descrierea aparatului .. 15 2.2.Sfaturi de securitate 15 2.3.Instalarea 16 2.4.Prepararea cafelei la filtru .. 16 2.5.Prepararea cafelei espresso 16 2.5.1.Umplerea rezervorului 16 2.5.2.Preincalzirea masinii de cafea 17 2.5.3.Procedura de preparare a cafelei espresso .. 17 2.6.Cum preparam cappuccino 18 2.7.Producerea de apa calda . 18 2.8.Curatarea si intretinerea . 19 2.8.1.Curatarea port-filtrului 19 2.8.2.Curatarea distribuitorului de cafea .. 19 2.9.Detartarea sectiunii cafea espresso . 19 2.10.Detartarea sectiunii cafea filtru 20 3.Alte aparate.Exemple 23
1.Generalitati Cafeaua este o bautura de culoare neagra, cu gust amarui care se prepara din semintele plantei de cafea, cunoscute sub denumirea de boabe de cafea. Efectul energizant al cafelei se banuieste ca ar fi fost descoperit prima data in regiunea Ethiopiei, iar cultivarea cafelei s-a dezvoltat in lumea araba. Cele mai vechi dovezi clare a consumului de cafea s-a descoperit pe la mijlocul secolului 15, in sudul Arabiei. Din lumea musulmana, cafeaua s-a raspandit in India, Italia, dupa aceea in restul Europei, Indonezia si in Americi. Cafeaua espresso a fost produsa In Milano, Italia, Inca de la Inceputul secolului al 20-lea, car pana In 1940 a fost o bautura produsa exclusiv cu presiunea aburilor. Inventarea masinii cu piston si succesul sau imediat a schimbat espresso In bautura pe care o stim In zilele noastre. La ora actuala, espresso este produs la o presiune de 9, 10 atmosfere. Un operator profesionist al aparatului de cafea espresso este cunoscut sub numele de barista. In Italia sau in alte parti ale Europei, meseria de barista este considerata a fi o cariera, de multe ori cu aptitudini si abilitati de formare transmise din generatie in generatie. In alte parti ale lumii, meseria de barista este vazuta frecvent ca o solutie de angajare pentru tineri, ca un inceput pe piata fortei de munca. 1.1Scurt istoric 1.1.1Percolator Inventatorul filtrului de cafea (percolator) este Hanson Goodrich. Inventia lui, patentata in 1889, reprezinta o imbunatatire fata de cafeaua fiarta deoarece aceasta nu mai trebuie sa se decanteze. Schema inventiei lui Hanson Goodrich este prezentata mai jos. Figura1 1.1.2Filtrul prin picurare Un alt sistem este cel de preparare prin picurare. Descoperiri in domeniul chimiei alimentare au aratat ca prepararea cafelei prin infuzie (metoda de mai sus) nu se poate realize fara a o supraincalzi. Acest lucru duce la producerea unor acizi organici care afecteaza gustul si aroma cafelei. Procedeul de preparare este simplu. Pe un filtru se pune cafea, peste care se toarna apa la temoperatura de 94sC (temperature consoderata optima pentru prepararea cafelei), in recipientul pe care se aseaza filtrul incepe sa se picure cafeaua. Figura2 1.1.3Filtrul de cafea cu vacuum Punctul culminant al aparatelor pentru prepararea cafelei a fost in 1920 odata cu aparitia aparatului Silex "Vacuum Coffee Service Set". Dupa cum ii spune si numele acesta functiona pe baza de vacuum. In acea perioada procesul de fabricatie al sticlei rezistente la caldura fusese perfectionata si intrebuintata cu succes de acest aparat. Figura3 Filtrul cu vacuum este format din 3 parti: un server, o camera de reactie si un filtru. Apa rece se pune in server si cafeaua macinata in camera de reactive, filtrul separa cele 2 parti. Serverul si camera de reactive sunt sigilate intre ele, iar filtrul care le separa este conceput in asa fel incat sa permita trecerea apei fierbinti prin cafeaua macinata dar nu si a zatului care se formeaza. Pe masura ce apa se incalzeste, se incalzeste si aerul de deasupra apei. Aerul incepe astfel sa se dilate. Din moment ce aerul nu are unde sa se disipe iar tubul care face legatura dintre server si camera de reactie este suficient de lung, apa incepe sa urce in camera de reactie datorita diferentei de presiune. Apa ramasa pe fundul vasului fiind mai grea decat aerul nu mai urca, in schimba urca o parte din aerul camerei de jos. Asfel se egalizeaza presiunea intre cele doua camere. Procesul incepe sa se inverseze datorita racirii aerului in camera de jos. Odata racit, acesta se contracta si apare din nou o diferenta de presiune si cafeaua ajunge in vasul de jos de unde se serveste.
http://www.totuldesprecafea.info/secrete/cum-alegi-un-filtru-de-cafea http://manualedeutilizare.com/2011/09/09/manual-de-utilizare-expresor-delonghi-bco255/ http://www.marketonline.ro/electrocasnice/expresoare-cafea/delonghi/ http://www.shopmania.ro/cafetiere-filtre-si-rasnite-de-cafea http://www.totuldesprecafea.info/secrete/cum-sa-faci-o-cafea-buna http://www.totuldesprecafea.info/despre/filtru-cafea-espresso http://www.totuldesprecafea.info/secrete/cum-alegi-un-filtru-de-cafea http://www.infocafea.ro/1/espresso_vs_filtru.html http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_filter http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_maker http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso_machine http://www.jitterbuzz.com/coftrip.html#perc http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.