Comanda Sensorless a Motoarelor BLDC

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
INTRODUCERE
I.1 GENERALITATI
Motoarele electrice sunt o componenta esentiala a societatii actuale (puternic industrializata), cu nu mai putin de 5 bilioane de motoare electrice construite anual.. Motoarele de curent continuu fara perii (BLDC - BRUSHLESS DC ) inlocuiesc motoarele cu perii (colector) in numeroase aplicatii datorita consumului scazut de energie, a fiabilitatii marite si a mentenantei scazute. Motoarele BLDC au fost cerute in actionarile electrice de mica putere dar complexitatea controlului pentru game largi de viteza si costul ridicat al circuitelor specializate de comanda au limitat raspandirea acestora pe plan mondial. In ultimile decade, dezvoltarea continua a tehnologiei in diverse domenii si productia de motoare BLDC cu magneti permanenti a condus la aparitia unor solutii efective din punct de vedere economic pentru o gama raspandita de aplicatii cu viteza reglabila.
Pentru controlul motoarelor BLDC este necesara cunoasterea cu precizie in orice moment a pozitiei rotorului. Informatia necesara determinarii pozitiei rotorului fata de stator este data de senzorii de pozitie (senzori Hall). Pe baza acestei informatii vom sti cum sa comandam tranzistoarele invertorului care alimenteaza fazele motorului. 
Pentru a fi comandat si controlat eficient, motorul BLDC trifazic necesita un invertor trifazic (in semipunte) care genereaza un semnal sinusoidal (comanda in 6 pasi). Totodata necesita ca, comutatia electronica a fazelor motorului sa respecte si sa pastreze sincronismul dintre fluxul statoric si fluxul rotoric(flux magnetic). 
In mod general circuitul de comanda a acestor motoare folosesc unul sau mai multi senzori de pozitie care dau informatia necesara determinarii pozitiei rotorului si astfel se pastreaza in sincronism cele doua fluxuri. Acest tip de control implica costuri ridicate datorita implementarii senzorilor in constructia motorului si totodata acesta are restrictii de functionare in anumite conditii de mediu (caldura si umiditate marita). In aceste conditii din motive financiare si tehnice, controlul fara senzori (sensorless) este o capacitate esentiala a unui controller pentru motoarele BLDC. 
Motoarele BLDC sunt deja utilizate in constructia hard-disk-urilor si multe alte aplicatii industriale; piata lor de desfacere creste astfel signifiant in automatizari. Motoarele BLDC penetreaza piata aplicatiilor electrocasnice, industria auto, datorita eficientei marite, a functionarii silentioase si a constructiei compacte, a fiabilitatii marite si a mentenantei scazute. 
Aplicatiile casnice sunt de asteptat a fi una din pietele de desfacere cu o dezvoltare rapida pentru circuitele de comanda a motoarelor electrice in urmatorii 5 ani. Principalele aplicatii in acest domeniu includ masinile de spalat automate, instalatiile de aer automat, congelatoare, aspiratoare, frigidere etc. 
In mod normal aceste motoare prezinta o comutatie in 6 pasi controlata de informatia data de senzorii de pozitie. Pentru a reduce costul si complexitatea sistemului de control este de preferat sa utilizam o comanda fara senzori (sensorless). Metodele de comanda sensorless existente, bazate pe detectarea tensiunii electromotoare raportate la neutrul motorului au totusi cateva dezavantaje care ii limiteaza aplicatiile. 
In aceasta lucrare este prezentata o metoda directa de detectare a tensiunii electromotoare pentru comanda motoarelor BLDC. Pentru aceasta metoda punctul neutru nu este necesar pentru masurarea tensiunii electromotoare. Adevarata tensiune electromotoare din infasurarea nealimentata poate fi detectata pe durata de "0" logic a semnalului PWM deoarece tensiunile de faza ale motorului sunt direct proportionale cu tensiunile electromotoare pe faze in acel interval. Totodata tensiunea electromotoare este raportata la nul fara a fi astfel influentata de perturbatii, nefiind necesara o filtrare sau atenuare in detectarea acesteia. Aceasta metoda unica de detectare a tensiunii electromotoare are performante superioare fata de metodele existente care se bazeaza pe informatia data de potentialul punctului neutru, furnizand astfel game largi de viteza la un cost redus. 
Bazata pe conceptul fundamental al detectarii directe a tensiunii electromotoare, sunt propuse circuite imbunatatite pentru aplicatii la viteze mici/tensiune joasa si inalta tensiune, care mai departe vor extinde aplicatiile pentru controlul sensorless a motoarelor BLDC. 
Pornirea motorului este critica si uneori dificila pentru un sistem sensorless la motoarle BLDC. O procedura practica de pornire pentru un sistem sensorless este cu ajutorul unui tahometru de c.c. Aceasta metoda ofera o acceleratie maxima la pornire si poate fi utilizata pentru toate tipurile de aplicatii. 
Este de asteptat ca cererea pentru o eficienta marita, performante mai bune, va impinge limitele tehnologiei si asfel se vor realiza sisteme de comanda la viteze reglabile si totodata mai mari ca niciodata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comanda Sensorless a Motoarelor BLDC.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!