Convertizor Temperatura Frecventa

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Rolul si locul traductoarelor in sistemele automate
1.1. Traductorul, element functional tipic al sistemelor automate
Una din functiile indispensabile pentru conducerea eficienta a unui proces, indiferent de procedeele si mijloacele aplicate, este aceea de informare. Deciziile de conducere pot fi luate numai pe baza unor informatii cat mai corecte si mai complete asupra unor parametri semnificativi pentru caracterizarea tehnico-economica a procesului. Informatiile respective, reprezentand in ultima instanta valori ale unor marimi fizice( sau ale unor indicatori calculati prin intermediul acestora ), chiar si in cazul conducerii manuale se obtin ca rezultat al unor operatii de masurare.
Definitia clasica a operatiei de masurare, fundamentala pe notiunea de unitate de masura, arata ca o masura inseamna a stabili pe cale experimentala valoarea(numerica) unei marimi fizice necunoscute masurand-o prin compararea cu o marime de acelasi natura aleasa in mod conventional ca unitate.
Uzual, masurarile sunt efectuate cu participarea unui operator uman, participare care se reflecta in mod direct in obtinerea rezultatelor. Tinand cont de acest aspect, operatia de masurare ca o comparatie directa perceptibila a marimii de masurat cu unitatea nu este posibila decat intr-un numar restrans de cazuri in care unitatile pot fi realizate sub o forma care sa permita utilizarea lor ca atare. Restrictiile apar, pe de o parte, datorita faptului ca exista numeroase marimi fizice care nu sunt accesibile simturilor umane, iar, pe de alta parte, chiar si in situatiile celor care poseda aceasta proprietate numai un domeniu limitat de valori poate fi sesizat. Din aceste motive masurarile se efectueaza, in majoritatea cazurilor, cu ajutorul aparatelor de masurat. Astfel, prin aparat de masurat se intelege acel dispozitiv care stabileste o dependenta intre marimea de masurat si o alta marime care poate fi perceputa in mod nemijlocit de organele de simt umane, de o maniera care permite determinarea valorii marimii necunoscute in raport cu o anumita unitate de masura.
In cazul sistemelor automate conducerea proceselor efectuandu-se fara interventia directa a omului, mijloacele prin care acestea se realizeaza - inclusiv cele care se refera la functia de informare - se modifica in concordanta cu noile conditii. In consecinta, operatiile de masurare in sistemele automate sunt efectuate de traductoare, dispozitive care stabilesc o corespondenta intre marimea de masurat si o marime cu un domeniu de variatie calibrat, apta de a fi receptionata si prelucrata de echipamentele de conducere( regulatoare, calculatoare de proces etc. ).
In cele de mai sus notiunea de traductor a fost definita in sensul atribuit in automatica. Ea este extinsa adesea si pentru a denumi elemente cu functiuni similare care intra in structura unor lanturi de masurare complexe utilizate in scopuri de cercetare, in laboratoare etc. si care nu sunt incluse intr-o bucla de reglare sau intr-un sistem de conducere cu calculator functionand on-line(desi pot fi asociate cu echipamente de calcul pentru prelucrarea automata a datelor).
O prima constatare, care se poate desprinde din cele mentionate si care rezulta si din examinarea diverselor modalitati de conducere automata a proceselor este aceea ca traductorul reprezinta un element tipic pentru structura oricarui sistem automat.
O a doua observatie importanta se refera la faptul ca, in cadrul analogiei intre conducerea manuala a proceselor si cea automata, se poate evidentia asemanarea intre functiile realizate de traductoare si aparatele de masurat.
Relevand paralelismul functional intre un traductor si un aparat de masurat este necesar sa se observe si o serie de deosebiri generate de atributul de element component al unui sistem automat pe care il are traductorul. Aceste deosebiri se manifesta mai ales in ceea ce priveste caracteristicile statice si dinamice, dar ele sunt legate si de unele functiuni suplimentare, cu implicatii asupra ansamblului aparaturii de automatizare.
Din punct de vedere al caracteristicilor statice si dinamice, principalele cerinte impuse traductoarelor [ 1,2 ] sunt :
- relatia liniara de dependenta intrare-iesire ;
- dinamica proprie care sa nu influenteze in mod esential comportarea sistemului automat.
Aceste ipoteze reprezinta restrictii severe in ceea ce priveste constructia traductoarelor. Astfel daca pentru un aparat de masurat relatia de dependenta intre marimea aplicata si deviatia acului indicator este neliniara, aceasta nu constituie un impediment intrucat se poate grada neliniar scara aparatului .
In cazul traductoarelor dependenta trebuie sa fie strict liniara( eroarea de neliniaritate admisa este foarte redusa ), toate calculele de sistem bazandu-se pe aceasta proprietate de neliniaritate .


Fisiere in arhiva (1):

  • Convertizor Temperatura Frecventa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!