Detectare cu Ultrasunete

Extras din proiect Cum descarc?

Scopul unui program bun de mentenanta predictiva este de a colecta cat mai multe informatii posibil pentru folosirea lor in realizarea celei mai informate decizii privind starea masinii. Acest articol trateaza sase intrebari esentiale pentru intelegerea locului monitorizarii vibratiei acustice intr-un program de mentenanta predictiva.
1. Ce sunt ultrasunetele
Sunet vs. Ultrasunet
Toate sunetele sunt produse de catre vibratii in corpuri. La instrumentele muzicale, sunetul este emis de corzi vibrante sau un fluier. Vocea noastra este rezultatul vibratiilor corzilor vocale. Numarul de vibratii pe care un corp le face intr-o secunda se numeste frecventa si se este referitor la hertz.
Ultrasunetul este definit ca "unde sonore avand o frecventa peste limitele auzului uman, sau in exces, 20.000 cicluri pe secunda (hertz)". Deci, prin definitie, ultrasunetul este total nedetectabil de catre urechile omului daca nu este ajutat de instrumente capabile sa transfere ultrasunetul intr-un sunet audibil. Pe piata, aceste instrumente sunt cunoscute uzual ca detectoare de ultrasunete si ele au fost folosite pentru diferite functii referitoare la mentenanta de peste 25 de ani.
Teoria propagarii sunetului
Sunetul se propaga sub forma de unde longitudinale, teoretic prin orice mediu (aer, apa, sticla, metal, etc.). O unda este o perturbatie care face sa vibreze particulele mediului prin care trece. In asemenea unde, particulele peste care trece unda, sunt facute sa vibreze pe o linie paralela cu directia in care se deplaseaza unda.
Proprietatile ultrasunetului
Energia unei unde sonore se diminueaza pe masura ce se indeparteaza de sursa. Deoarece undele sonore se desfasoara in sfere extinse, energia lor este dispersata pe o suprafata mare. Acest fenomen este cunoscut sub numele de atenuare. Sunetul audibil mai mult si mai considerabil decat ultrasunetul cu aceeasi energie, deoarece lungimea de unda a unui sunet audibil este mai mare decat lungimea de unda a ultrasunetului.
Din acest motiv, ultrasunetul este mai dirijat catre sursele sale decat sunetele audibile de frecventa mai joasa. Aceasta caracteristica directionala face mai usoara localizarea exacta a sursei ultrasunetului, chiar in medii foarte zgomotoase si rasunatoare.
2. Ce echipament se foloseste?
Cum functioneaza detectoarele de ultrasunete?
Daca vrem sa ascultam ultrasunete, avem nevoie de un instrument capabil sa transfere frecvente inalte intr-un nivel pe care putem sa-l auzim (normal 200-5000 Hz este un interval de ascultare comoda). Aceasta este functia detectorului de ultrasunete. Daca vrem sa ascultam doar ultrasunetul, avem nevoie de un detector cu anumite filtre care sa elimine zgomotele audibile sau "parazite". Daca vrem sa masuram energia ultrasunetului, detectorul trebuie sa aiba capacitati de masurare digitala. Acest echipament poate inregistra in general masurarile pe un cip de memorie on-board si sa transmita datele la un program de calcul.
Tipuri de senzori
Detectoarele de ultrasunete folosesc senzori cu cristale piezoelectrice de cuart care sunt excitate de catre energia unor vibratii ultrasonore. Aceste vibratii sunt simtite de detector si translate din starea lor de frecventa inalta intr-o stare de frecventa joasa. Calitatea sunetului este mentinuta in timpul acestei translari astfel incat ultrasunetul este auzit clar intr-o casca.
Senzorii sunt proiectati sa receptioneze si ultrasunetele aeropurtate si cele structurale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Detectare cu Ultrasunete.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!