Masini Electrice Asincrone

Extras din proiect Cum descarc?

Argument
Masinile electrice transforma energia mecanica in energie electrica, atunci cand functioneaza in regim de generator sau transforma energia electrica in energie mecanica, atunci cand ele functioneaza in regim de motor. Daca masina primeste atat energie electrica cat si energie mecanica (la arborele masinii), astfel incat cele doua energii se transforma, prin pierderile din masina in caldura, atunci masina functioneaza in regim de frana electromagnetica. In general functionarea masinilor electrice este reversibila, acdica aceeasi masina poate functiona si ca generator si ca motor. 
Exista un grup de masini, numite convertizoare de frecventa, care transforma energia electrica de c.a. cu o anumita frecventa in energie electrica cu o alta frecventa.
In practica se intalneste cel mai des functionarea in regim de motor si in regim de generator. Motorul electric este limentat de la o retea de c.a. sau c.c. si dezvolta, la arbore, o putere mecanica. Generatorul electric este antrenat, in miscarea de rotatie de un motor exterior (electric, termic, hidraulic etc.) si debiteaza energie electrica pe o retea de c.a. sau c.c. (in functie de tipul generatorului).
Se utilizeaza aproape in exclusivitate ca motor in actionarile cu turatie practice constanta si mai rar la turatii variabile, din cauza instalatiilor de alimentare costisitoare. Motoarele asincrone trifazate formeaza cea mai mare categorie de consumatori de energie electrica din sistemul energetic, fiind utilizate in toate domeniile de activitate (masini - unelte, poduri rulante, macarale, pompe, etc). Motoarele monofazate sunt utilizate in special in intalatiile de uz gospodaresc (ventilatoare, aeroterme, pompe, masini de spalat rufe, polizoare, masini de gaurit etc.)
Capitolul I
ELEMENTELE CONSTRUCTIVE DE BAZA ALE MASINII ASINCRONE TRIFAZATE
Masina asincrona este compusa din doua parti: o parte fixa, numita stator si o parte mobila, acre are o miscare de rotatie, numita rotor.
Statorul masinii asincrone trifazate este format dintr-o carcasa din fonta sau otel turnat, in interiorul careia ste asezat un miez de otel electrotehnic, de forma inelara, asamblat din tole cu grosimea de 0,35 sau 0,5 mm. Tolele sunt izolate intre ele. Pe suprafata interioara a miezului, in lungul generatoarei, exista crestaturi sau santuri in care se introduc conductoarele infasurarii statorului. Figura 1.1 reprezinta , schematic, o sectiune transversala prin statorul unui motor asincron trifazat, prevazut la partea inferioara cu o talpa, necesara fixarii motorului pe un postament.
Infasurarea statorica, la motorul asincron trifazat, este formata din trei infasurari monofazate, independente, plasate in crestaturi si defazate intre ele cu un unghi de 1200. Capetele infasurarilor sunt scoase la o placuta de borne si conectate in stea sau triunghi.
Cea mai simpla infasurare, compusa din trei bobine asezate in sase crestaturi (bobinaj intr-un strat), este reprezentata in fig.1.2a, iar in fig.1.2b s-a reprezentat schema de amplasare a celor trei bobine (in crestaturi s-a figurat cate un singur conductor, in realitate sunt mai multe conductoare emailate sau izolate cu bumbac si carton electrotehnic fata de miezul de otel).
Considerand momentul cand curentul prin faza A-X este pozitiv, iar prin fazele B-Y si C-Z negativ, adica tinand cont de sensul curentilor prin conductoare la un moment dat, se observa ca se formeaza un camp magnetic cu doi poli (p=1); zonele statorice in care liniile de camp magnetic ies din stator constituie un pol nord.
In prima parte a cursului, la producerea campului magnetic invartitor trifazat, s-a aratat ca daca trece un curent alternatir trifazat prin trei bobine, decalate intre ele cu un unghi de 1200 apare un camp magnetic, care se roteste cu vitaza unghiulara egala cu pulsatia curentului alternativ trifazat, adica se poate scrie (aceasta in cazul p=1).
In constructia masinilor electrice se urmareste ca infasurarile sa formeze, in intrefier, campuri magnetice cu o distributie spatiala a inductiei cat mai apropiata de o functie sinusoidala. In acest scop se utilizeaza infasurari cu mai multe bobine pe faza (mai multe crestaturi pe pol si faza). In fig. 1.3a) si b) se arata modul de realizare a unei infasurari monofazate cu trei crestaturi pe pol si faza. Infasurarea cu p=1 se obtine asezand si celelate doua infasurari monofazate decasate in spatiu astfel incat axele polilor sa formeze unghiuri de 1200.
In cazul cand infasurarea se construieste pentru mai multe perechi de poli, asezarea celor trei faze se face in asa fel incat defazajul de 1200 (grade electrice) sa corespunda la 1200/p.(grade geometrice). De exemplu, pentru o infasurare cu p=2 si cu q=2 crestaturi pe pol si faza statorul trebuie sa aiba crestaturi si defazajul intre infasurari trebuie sa fie 120/2=600 (grade geometrice). Reprezentarea schematica este data in fig.1.4, unde se poate vedea ca defazajul intre doua faze alaturate este de patru crestaturi, adica de 600 geometrice (unghiul corespunzator unei crestaturi estede 360/24=150).


Fisiere in arhiva (1):

  • Masini Electrice Asincrone.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!