Masurarea Cuadripolilor

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Tema de fata isi propune sa dezbata anumite probleme legate de transmiterea vocii la distanta, cu ajutorul aparatelor de telefonie digitala si anume: niveluri de transmisie, diagrame de nivel cat si metode de masurare a nivelurilor.
La inceputul secolului trecut, aparitia telefoniei cu fir a marcat o revolutie in domeniul electricitatii, fapt care la randul ei a dus la dezvoltarea intregii tehnologii a societatii omenesti. Astazi la inceput de mileniu III, aparitia sistemelor de comutatie si de transmisiuni digitale a deschis perspective considerabile pentru telecomunicatii si informatica, deoarece acestea pot realiza un transfer rapid si sigur de informatii diverse (voce, date, texte, imagini).
In prezent este acceptata ideea ca reteaua de telecomunicatii evolueaza de la ISDN- reteaua digitala cu integrarea serviciilor de banda ingusta - canale de 64 kbit/s, cu perspective de evolutie spre serviciile cu banda larga - 2448Mbit/s. Acest lucru este posibil daca se asigura digitalizarea comutatiei si a transmisiei, sincronizarea retelei, introducerea de racordare digitala si semnalizarii in interiorul retelei in interiorul retelei cu continut bogat de informatii de semnalizare.
O astfel de evolutie se inregistreaza in prezent si in reteaua de telecomunicatii din Romania prin introducerea unor sisteme de comutatie digitale de mare capacitate in centrele de tranzit si centralele terminale interconectate prin sisteme de transmisiuni digitale si cabluri de fibra optica. Se creeaza astfel o infrastructura necesara pentru integrarea serviciilor de telecomunicatii.
Reteaua de banda larga este destinata integrarii serviciilor care pot fi servicii de transmitere voce, date sau imagini, elementul comun fiind acela ca informatiile sunt transmise prin semnale digitale. Printr-o colaborare optima intre organismele de standardizare internationala, au fost eleborate standarde globale de mare importanta pentru dezvoltarea telecomunicatiilor, ca de exemplu: SDH, ATM, posta electronica, ISDN, retea inteligenta, telecomunicatii personale universale. Modul detransfer asincron (ATM), combina avantajele 
principiilor de comutatie de pachete si pachete de circuite. Informatiile sunt decupate in informatii de lungime fixa numite celule. Utilizarea acestor celule permite realizarea unui mod unic de comutatie. Prin utiizarea ISDN de banda larga bazate pe ATM cu o retea de transmisie realizata prin fibre optice se asigura abonatului accesul de la terminalul sau la orice tip de serviciu. Se apreciaza ca in viitorul apropiat vor avea loc modificari in reteaua de telecomunicatii.
Reteaua de telecomunicatii reprezinta ansamblul mijloacelor care asigura transmiterea la distanta a informatiilor intre doi utilizatori cu ajutorul semnalelor electrice. Informatiile pot fi de diferite tipuri: sunete, voce, imagini, texte, etc. In domeniul telecomunicatiilor sunt incluse: telefonia, radiocomunicatiile, radiotelefonia mobila, videotelefonia, televiziunea, teleinformatica. Cele mai importante inovatii in tehnologia comunicatiilor s-au produs in microelectronica, software si fibre optice. Acestea au influentat dezvoltarea retelei de telecomunicatii prin intermediul telefoniei digitale, a retelelor de date cu comutare de circuite si comutare de pachete, a retelei numerice cu integrarea serviciilor ISDN si a retelei de telefonie mobila celulara.
CAP I NIVELUL DE TRANSMISIE
1.1 GENERALITATI
Pentru studierea variatiei intensitatii semnalului telefonic sau a unui semnal de masura de-a lungul unei cai de transmisiune se folosesc asa numitele "unitati de transmisie" cu raport logaritmic. Aprecierea marimii semnalului in unitati de transmisie se face cu ajutorul nivelului. Astfel cu unitatile de transmisie cu raport logaritmic si cu notiunea de nivel se evalueaza raporturi de puteri, tensiuni sau curenti.
Dupa logaritmul utilizat se deosebesc doua sisteme de unitati de transmisie:
a) Sistemul natural cu unitatea fundamentala de transmisie Neperul (Np)
b) Sistemul zecimal cu unitatea fundamentala de transmisie Belul, care fiind prea mare se foloseste zecimea de Bel, respectiv decibelul (dB).
Motivul alegerii raportului logaritmic in determinarea cuadripolilor este faptul ca:
- urechea primeste o senzatie care este proportionala cu logaritmul intensitatii sonore
- deoarece numarul de elemente ce compun o linie de telecomunicatie este mare, calculul logaritmic este cel mai potrivit
- intr-o linie telefonica omogena, curentul si tensiunea se propaga dupa o lege experimentala. In acest caz logaritmul raportului dintre tensiunea sau curentul la inceputul liniei respectiv la capatul liniei este proportional cu lungimea liniei.
Unitatile de transmisie se folosesc pentru masurarea atenuarii sau amplificarii cuadripolilor, a unor proprieteti electroacustice, a gradului de adaptare intre doua impedante, a simetriei unui cuadripol, a ecarturilor de distorsiuni etc.
Nivelurile indica prin intermediul unitatilor de transmisie logaritmice, starea electrica comparativa intr-un punct al unui circuit de telecomunicatii.
Dupa marimea de referinta aleasa, nivelurile sunt de mai multe feluri:
- nivel absolut
- nivel relativ
- nivel de masura
Acestea pot fi la randul lor dupa utilizare:
- nivel absolut de putere
- nivel absolut de tensiune
- nivel relativ de putere
- nivel relativ de tensiune
1.2 UNITATI DE MASURA PENTRU NIVELUL DE TRANSMISIE
NEPER SI DECIBEL 
Unitatea de masura fundamentala pentru sistemele de unitati naturale de transmisie este 1Neper, care se determina ca fiind logaritmul natural al raportului dintre tensiuni si curenti, adica
1Np = lnU1/U2 = lnI1/I2
Pentru obtinerea unei valori univoce respectiv de putere, 1Neper poate fi dermenat ca o jumatate din logaritmul natural din raportul puterilor.
1Np = 1/2lnP1/P2
Coeficientul  1/2  nu are semnificatie fizica, servind doar la mentinerea valabilitatii demonstratiei:
In prezent Neperul nu mai are utilizare practica pentru sistemele zecimale, unitatea fundamentala fiind Belul cu submultiplul sau decibelul, care reprezinta adevarata unitate practica. Acest lucru s-a hotarat la sesiunea CCITT din 1972 ca decibelul sa devina unitate practica pentru telecomunicatii.
Astfel: 1dB = 20lgU1/U2 = 20lgI1/I2
Sau pentru raportul puterilor
1dB = 10lgP1/P2


Fisiere in arhiva (1):

  • Masurarea Cuadripolilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!