Proiectarea unui dispozitiv rotativ pentru îndreptarea și diamantarea discurilor abrazive

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Maşini unelte şi operaţii de prelucrare la maşini unelte
Maşinile unelte sunt folosite la prelucrarea metalelor prin aşchiere. Termenul tehnic de maşină unealtă defineşte o maşină de lucru care realizează un proces tehnologic de prelucrare prin aşchiere. Ca urmare, maşina unealtă este o maşină de lucru utilizată pentru generarea suprafeţelor prin aşchiere, în anumite condiţii de precizie dimensională, calitatea suprafeţei şi productivitate. Condiţiile de precizie dimensională şi calitate a suprafeţei conduc la maşini unelte constructiv diferite, chiar dacă suprafeţele generate sunt identice ca formă.
Varietatea mare a formelor şi dimensiunilor pieselor folosite în construcţia de maşini, aparate, utilaje şi instalaţii tehnologice, precum şi diversitatea de materiale din care acestea sunt confecţionate, condiţiile impuse privind precizia dimensională şi calitatea suprafeţelor prelucrate prin aşchiere, cât şi volumul de piese identice care se cer confecţionate într-o anumită perioadă de timp, a reclamat proiectarea şi realizarea unei mari diversităţi de maşini unelte. Astfel, actualmente în lume industria specializată în construcţia de maşini unelte produce o paletă largă de maşini diferind între ele prin scop, capacitate de aşchiere, precizie, mărime, grad de automatizare, etc.
Performanţele impuse maşinilor unelte sunt într-o dinamica permanenta, schimbându-se calitativ şi cantitativ în fiecare an.
Principalele criterii de performanţă de care trebuie ţinut cont la maşini unelte sunt capacitatea de producţie, siguranţa şi simplitatea exploatării, precizia de prelucrare, dependabilitatea în fabricaţie şi întreţinere, costurile de producţie, atât la fabricaţia maşinii cât şi în exploatare, cantitatea de material încorporata şi estetica maşinii.
În funcţionarea maşinilor unelte distingem două mişcări caracteristice:
- o mişcare principală, care poate fi circulară sau rectilinie şi se caracterizează prin viteza de aşchiere
-. o mişcare de avans care este realizată prin deplasarea continuă sau intermitentă a piesei sau a sculei.
Maşinile unelte pot fi clasificate astfel:
după felul mişcării principale 
- maşini unelte cu mişcare principală circulară (strunguri, maşini de găurit, maşini de frezat, maşini de filetat, etc.)
- maşini unelte cu mişcare principală rectilinie (maşini de rabotat, maşini de mortezat, etc.)
după felul mişcării de avans 
- maşini unelte cu avans continuu (strunguri)
- maşini unelte cu avans intermitent
(maşini de rabotat, maşini de mortezat, şepinguri, etc.)
După natura suprafeţei de prelucrat (plană, cilindrică sau curbă) distingem:
maşini pentru prelucrarea suprafeţelor plane (maşini de frezat, şepinguri, raboteze, morteze, maşini de rectificat plan)
maşini pentru prelucrarea suprafeţe rotunde (strunguri, maşini de rectificat rotund)
maşini pentru prelucrat găuri (maşini de găurit, maşini de rectificat interior)
maşini pentru prelucrat filet (maşini de frezat şi rectificat filet)
maşini pentru tăiat roţi dinţate (maşini de frezat, maşini de rabotat speciale, etc.)
maşini pentru prelucrarea suprafeţelor curbe (maşini de copiat prin strunjire).
În funcţie de criteriile tehnologice distingem următoarele tipuri de maşini unelte:
maşini unelte universale, folosite în general la producţia individuala maşini unelte de mare productivitate, caracterizându-se prin micşorarea universalităţii lor, prin mărirea rigidităţii şi micşorarea numărului de trepte de viteză maşini unelte monooperaţie, care execută o anumită operaţie la o anumită categorie de piese de diferite mărimi
maşini unelte specializate, care execută anumite operaţii pentru prelucrarea anumitor piese
maşini unelte speciale, care sunt proiectate şi executate în mod special pentru executarea unei anumite operaţii la o anumită piesă.
Maşinile unelte pot avea acţionari diferite cum ar fi:
acţionarea pe grupe: acţionarea pe grupe a doua sau mai multe maşini unelte se realizează cu ajutorul unor transmisii prin curele acţionate în majoritatea cazurilor prin motoare electrice trifazate (de obicei motoare asincrone); acţionarea pe grupe este recomandată la acţionarea maşinilor unelte care necesita puteri mici de 1 kW. Acest tip de acţionare este rar folosită deoarece prezintă o serie de dezavantaje cum ar fi consum de energie mărit, întreţinerea curelelor şi a transmisiilor este costisitoare.
acţionarea individuala: este utilizată pe scară largă prezentând avantaje cum ar fi: consumul de energie pentru acţionarea maşinii unelte este proporţional cu timpul cât aceasta lucrează, realizează independenţa maşinilor între ele şi uşurează instalarea sau mutarea lor.
În prezent în industria specializată în construcţia de maşini unelte se produc o varietate largă de maşini unelte diferind între ele prin scop, capacitate de aşchiere, precizie, mărime, performanţe.
CAPITOLUL I
1. STADIUL ACTUAL AL TEMEI
1.1 MASINA DE RECTIFICAT UNIVERSAL
-VARIANTA NORMALA- RE-RU 100
Masinile de rectificat rotund universal RU si exterior RE se executa dupa LICENTA FORTUNA (Germania). Sunt destinate prelucrarii prin rectificare a suprafetelor de revolutie (cilindrice, conice, profilate) exterioare si interioare si a suprafetelor plane frontale.
Se pot exploata in regim de lucru manual sau semiautomat cu oprire automata la o cota prereglata.


Fisiere în arhivă (1):

  • Proiectarea unui Dispozitiv Rotativ pentru Indreptarea si Diamantarea Discurilor Abrazive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!