Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3231
Mărime: 1.73MB (arhivat)
Publicat de: Sonia H.
Puncte necesare: 8
Materie: Analiza calității energiei electrice

Cuprins

  1. 1. Calitatea energiei electrice 3
  2. 2. Metode de analiză a calitații energiei electrice 5
  3. 2.1. Transormata Fouriei discretă 5
  4. 2.2. Transformata Fourier de scurtă durată 6
  5. 2.3. Transformata wavelet discretă 7
  6. 2.4. Transformată Stockwell discretă 8
  7. 3. Întreruperi 9
  8. 3.1. Întreruperi de curent 9
  9. 3.2. Întreruperi de subtensiune, supratensiune 10
  10. 4. Monitorizarea moderna a calitatii energiei electrice 11
  11. 5. Standarde de calitate a energiei electrice 12
  12. 6. Soluții pentru imbunătățirea calității energiei electrice 13
  13. BIBLIOGRAFIE: 14

Extras din proiect

1. Calitatea energiei electrice

Calitatea energiei electrice se referă la asigurarea compatibilității între parametrii energiei electrice furnizată utilizatorilor finali și exigențele acestora impuse de susceptibilitatea la perturbații a receptoarelor acestuia. Având în vedere faptul că sistemul electroenergetic nu poate asigura aceste condiții ideale, la nivel internațional, sunt stabilite, pe baza unor analize economice, abaterile standard, astfel încât daunele induse la utilizatori să fie în limite acceptate.

În acest fel, indicatorii de calitate normați determină nivelul necesar de investiții atât la furnizorul de energie electrică cât și la utilizator, pentru a asigura compatibilitatea.

Menținerea tensiunii la barele de alimentare de amplitudine constantă, de formă sinusoidală și egală pe cele trei faze are o importanță deosebită pentru performanța utilizatorilor de energie electrică. Abaterile față de indicatorii ideali ai tensiunii de alimentare sunt datorate perturbațiilor generate, de cele mai multe ori, de către utilizatori (perturbatori), dar și de către sistemul electroenergetic. Cunoașterea acestor perturbații, a limitelor admise, a susceptibilității la perturbații a echipamentelor moderne, a soluțiilor de limitare, pentru menținerea în limitele acceptate a abaterilor, este una dintre obligațiile importante ale operatorilor de distribuție și de utilizare.

Calitatea, conform definiției formulate de Organizația Internațională de Standardizare - ISO (International Standard Organisation), reprezintă totalitatea caracteristicilor și a particularităților unui produs său serviciu, care concretizează aptitudinea de a răspunde la necesități potențiale sau exprimate ale utilizatorului.

Calitatea oricărui produs său serviciu este o noțiune complexă pentru conturarea căreia se impune luarea în considerație a unui număr mare și variat de factori. În același timp, noțiunea de calitate trebuie să sintetizeze acele caracteristici care, în raport cu specificul produsului său serviciului, au ponderi și semnificații distincte.

Energia electrică este probabil cea mai importantă materie primă utilizată astăzi în comerț și industrie. Este un produs cu un caracter deosebit deoarece trebuie să constituie un flux continuu - nu poate fi stocat în cantități mari și nu poate face subiectul unui control al calității înainte de a fi utilizat. Este - de fapt - rezumatul filozofiei “exact la timp” în care componentele sunt livrate unei linii de producție în punctul și la momentul în care se utilizează, de către un furnizor verificat și aprobat, fără cerințe de verificare a calității. Pentru că principiul “just in time” (JIT) să aibă succes este necesar să existe un control bun al specificației componentelor, o încredere absolută că furnizorul poate produce și furniza acest produs la timp, cunoașterea comportării generale a produslui și a limitelor sale.

Calitatea energiei electrice constituie o problemă complexă și controversată. Complexitatea acesteia rezultă din multitudinea de factori care o condiționează, din interdependența acestora, din lipsa unor metode și mijloace de obținere expeditivă și precisă a informațiilor referitoare la unele mărimi ce o caracterizează. Multe din aspectele pe care le comportă calitatea energiei electrice nu sunt astăzi suficient de fundamentate, definitivate și unanim acceptate.

Astfel, datorită faptului că energia electrică reprezintă o „marfă" calitatea ei poate fi încadrată într-un concept mai general, legat de activitatea de producere a energiei electrice și ca urmare a noțiunii de calitate, i se pot atribui peste o sută de definiții fără a se identifica printre acestea una unanim acceptată.

O altă încadrare a calități energiei electrice poate avea în vedere particularitațile activității de producere a energiei electrice față de celelalte producții ale economiei naționale și anume: continuitatea producției de energie, universalitatea energiei, interschimbabilitatea tipurilor de energie, particularitățile ce rezidă în procesul de transport și distribuție a energiei etc.

Pentru energie electrică situația este similară: trebuie să fie cunoscută siguranța în alimentare și trebuie înțeleasă capacitatea de revenire a procesului la perturbații. Desigur, în realitate, electricitatea este diferită de orice alt produs - ea este generată departe de punctul de consum, rețeaua este alimentată de un ansamblu de multe generatoare și ajunge la punctul de consum prin mai multe transformatoare și mulți kilometri de linie aeriană și posibil prin rețea de cabluri subterane. După privatizarea industriei, aceste rețele vor fi achiziționate și vor deveniproprietate privată, managementul și mentenanța fiind realizate de un număr oarecare de organizații. Sarcina de a asigura calitatea energiei livrate în punctul de consum nu este una ușoară - și nu există nici o cale ca energia electrică ce nu respectă standardele să fie retrasă din lanțul de alimentare sau refuzată de către consumator.

Calitatea energiei electrice, spre deosebire de alte sectoare de activitate, depinde nu numai de furnizor, ci și de toți consumatorii racordați la aceeași rețea de alimentare; unii dintre aceștia pot determina influențe perturbatorii în rețeaua furnizorului, care să afecteze funcționarea altor consumatori, racordați la aceeași rețea; în consecință, consumatorii, care contribuie la alterarea calității energiei electrice peste valorile admise, trebuie să adopte măsuri pentru încadrarea perturbațiilor produse în limitele alocate sau să accepte posibilitatea deconectării sale.

Fără îndoială, calitatea energiei electrice trebuie privită în contextul relației dintre furnizorul și consumatorul (beneficiarul) de energie electrică sub influența perturbaților. Aceste perturbații se pot datora furnizorului, consumatorului dar pot proveni și din surse (cauze) exterioare și existența lor impune analiza, urmărirea și luarea de măsuri în vederea asigurării calității energiei electrice.

Bibliografie

[1] https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/45/024/45024023.pdf

[2] https://www.dranetz.com/wp-content/uploads/2014/02/powerquality-measurements-interpretation-analysis-1.pdf

[3] https://www.researchgate.net/publication/235988163_Methods_of_Power_Quality_Analysis

[4] https://www.iskra.eu/f/img/File/Iskra-power-quality-service.pdf

[5]http://www.bharathuniv.ac.in/page_images/pdf/courseware_eee/Notes/CE3/BEE044%20PQ.pdf

[6] https://www.studiecd.dk/cahiers_techniques/Power_Quality.pdf

[7]http://www.researchgate.net/publication/330735989_Power_Quality_Issues_Current_Harmonic

[8] https://www.bchydro.com/powersmart/business/technologies-equipment/harmonics.html

Preview document

Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 1
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 2
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 3
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 4
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 5
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 6
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 7
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 8
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 9
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 10
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 11
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 12
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 13
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 14
Sisteme de monitorizare a calității energiei electrice - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Sisteme de monitorizare a calitatii energiei electrice.docx

Alții au mai descărcat și

Reglarea Automată a Nivelului

Elemente Arcuitoare Generalitati: Folosirea elementelor arcuitoare în constructia produselor electrotehnice este legata de principiul de...

Automat de Sortat Mere-ASDN

Proiect A.S.D.N. Tema: Realizarea unui automat de sortat mere dupa diametru (diametre între 5,5 si 6 cm si între 7,5 si 8 cm) precum si dupa...

Sistemul de iluminat de siguranță

ARGUMENT Iluminat normal se refera la instalatiile utilizate zilnic,in conditii normale. Iluminatul de siguranta trebuie sa asigure evacuarea...

Voltmetre verificatoare și înregistratoare

1. Domeniu de aplicare Norma se refera la verificarea/etalonarea voltmetrelor indicatoare si inregistratoare,destinate masurarilor de tensiuni...

Te-ar putea interesa și

Monitorizarea Energiei Electrice Regenerabile

Capitolul I.Noţiuni generale privind generarea energiei electrice din resurse neconvenţionale 1.1.Studiul actual şi de perspectivă în producerea...

Îmbunătățirea calității energiei electrice într-un punct comun de cuplare a surselor de energie electrică neconvențională la sistemul de distribuție a energiei electrice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE. ASPECTE GENERALE PRIVIND CALITATEA ENERGIEI ELECTRICE. Tema acestui proiect este actuală și pune în evidență efectele...

Creșterea eficienței funcționarii a sistemelor de alimentare cu energie electrică prin căile de monitorizare a calității energiei electrice

INTRODUCERE Descrierea generală a lucrării Actualitatea lucrării. Fabricația modernă necesită o alimentare cu energie electrică cât mai...

Managementul performanței în cadrul companiei Comtec

1.Prezentarea organizatiei COMTEC 2000 INC SRL are ca principala activitate importul si distributia de echipamente de joasa tensiune, materiale...

Studiul măsurătorilor unui sistem de monitorizare a calității energiei electrice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE Calitatea energiei electrice este unul dintre obiectivele importante ale operatorilor de distribuție și de transport a...

Calitatea Energiei Electrice

1. Reglementări referitoare la calitatea energiei electrice Reglementările referitoare la calitatea energiei electrice au scopul de a preciza...

Proiecte Strategice în Învățământul Superior

Motto: “Cum arată şcoala astăzi, aşa va arăta ţara mâine” Introducere Aderarea României la Uniunea Europeană constituie o prioritate politică...

Evoluția sistemelor energetice spre rețele electrice inteligente

Rezumat. Electricitatea a devenit universala în lumea modernă de astăzi. Acest lucru s-a realizat prin continua dezvoltare a sistemelor electice...

Ai nevoie de altceva?