Acționarea electrica reglabilă a sistemului de pompare

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
1. DOCUMENTAREA TEHNICA IN ACTIONAREA ELECTRICA A SISTEMELOR DE CANALIZARE
1.1 Elemente de teorie ale pompelor .. 3
1.2 Caracteristica generala a pompelor moderne clasice 3
1.3 Pompe cu turatie variabila . 4
2. PROIECTAREA ACTIONARII ELECTRICE A SISTEMULUI DE CANALIZARE
2.1 Alegerea pompei .. 5 
2.2 Calcularea puterii si alegerea motorului electric de actionare . 7 
2.3 Alegerea motorului electric .. 9 
2.4 Calcularea parametrilor a motorului electric ... 9
2.5 Metodica de calcul a parametrilor schemei echivalente ... 10
2.6 Alegerea convertorului static de frecventa 11
2.7 Calcularea caracteristicilor H= f(Q) ale pompei si magistralei 14
2.8 Calcularea caracteristicei statice de pornire a sistemului de pompare 16
2.9 Calculul caracteristicii statice ale actionarii .. 17
2.10 Eficienta energetica .. 19
3. PROIECTAREA SISTEMULUI DE COMANDA SI CONTROL
3.1. Actionarea motorului trifazat cu convertor static de frecventa ... 20 
3.2. Alegerea echipamentelor de comutatie si protectie 22
3.3. Alegerea traductorului de presiune . 22 
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
1.1 Elemente de teorie ale pompelor
Pompa este o masina care transforma energia mecanica primita de la o sursa de antrenare in energie hidraulica. Astfel, energia transmisa lichidului poate fi utilizata potrivit in diferite scopuri: alimentare cu apa, transport hidraulic, actionare hidraulica, canalizare etc. In general pompele sunt destinate transportului de lichide la distante si nivele diferite, utilizarea lor s-a impus aproape pretutindeni unde s-a ivit necesitatea unui astfel de transport. 
In industrie, pompele sunt utilizate nemijlocit in diverse procese tehnologice, vehiculind o mare varietate de lichide, sau in scopuri auxiliare pentru alimentare cu apa industrial sau potabila. In agricultura, pompele se utilizeaza in sistemele de irigatii si desecari, in sisemele de alimentare cu apa a localitatilor rurale, sau direct in procesul de productie prin atasarea lor la diverse masini agricole.
La momentul actual pompele au o larga utilizare in diferite ramuri ale industriei, ceea ce determina realizarea unei game largi de constructii de pompe. 
Pompele se clasifica dupa urmatoarele criterii principale: criteriul principiului de functionare; criteriul constructiv; criterii specifice.
Criteriul functional rezulta urmatoarele categorii de pompe: turbo-pompe, pompe volumice, pompe cu fluid motor, pompe electromagnetice si elevatoare hidraulice.
Criteriul constructiv sunt pompe centrifuge monoetajate si multietajate, pompe cu angrenaje, pompe cu piston, pompe cu membrane, pompe cu rotor excentric, pompe cu canal lateral etc. In limbajul folosit in practica curenta se intilnesc frecvent si alte clasificari, facute dupa criterii specifice, cum sunt: criteriul destinatiei pompei, criteriul pozitiei de functionare, criteriul materialului din care sunt confectionate partile udate de lichid si altele. Cel mai frecvent utilizate in industrie sunt pompele volumice si pompele centrifuge.
Pompele volumice (cu pistonase, cu palate culisante sau cu roti dintate) - destinate sistemelor de actionare hidraulice, functionind in cele mai multe cazuri cu ulei.
Pompele centrifuge- utilizate in special in retelele de alimentare cu apa dar si pentru vehicularea lichidelor in industria chimica, cea miniera sau metalurgica, dar si in irigare sau alimentare cu apa potabila. In vederea caracterizarii functionarii pompelor centrifuge, la alegerea unei pompe este necesar sa tinem cont de marimile care ne indica cantitatea de lichid care trece prin pompa, schimbul energetic care are loc in pompa precum si eficienta acestuia. Acesti indici sunt numiti parametri functionali, care sunt: debitul Q(t); inaltimea de pompare H [m]; puterea absorbita P0; puterea utila Pu; randamentul si turatia n. 
1.2 Caracteristica generala a pompelor moderne clasice
Pompele clasice aveau o executie separata a motorului, instalat pe o rama sau carcasa comuna in cazul debitelor mici si mijlocii, numita si consola, sau un fundament de beton in cazul debitelor mari. O astfel de constructie prevedea un arbore lung de cuplare a motorului la pompa si niste semicuplaje cu mase si gabarite mari, cu buloane axiale de insurubare. Aceste pompe aveau o constructie mai simpla in cazul unui racord axial de aspiratie si unui racord radial de refulare. Insa aceasta constructie complica foarte mult asamblarea schemelor hidraulice ale statiilor de pompare cu mai multe pompe si mareste spatiile acestor statii.
Pompele centrifugale moderne se caracterizeaza printr-o varietate mult mai mare de tipuri si constructii mai avansate si performante, de aceea ele se clasifica dupa mai multe criterii. Dupa destinatia principala ele pot fi: de alimentare cu apa potabila sau apa calda, de circulatie a apei fierbinti in sistemele de incalzire, de evacuare a apelor murdare de canalizare, de conditionare a aerului, de drenaj, pentru utilizari industriale, speciale si casnice.
-  Dupa mediul de instalare -  pompe terestre si submersibile (cufundate in apa); 
-  Dupa modul constructiv de asamblare a motorului si pompei -  monobloc (pentru puteri si debite mici), cu carcasa comuna (standard -  pentru puteri mijlocii) si carcasa divizata (pentru puteri mari si debite pana la 10000m3/h):
-  Dupa presiunea -  pompe monoetajate de presiune joasa cu o singura roata si pompe multietajate de presiune inalta cu mai multe roti, conectate in serie;
-  Dupa modul de racire a rotorului -  cu rotor umed si rotor uscat;
-  Dupa numarul rotoarelor -  cu 1 rotor si cu 2 rotoare;
-  Dupa modul de variatie a vitezei de rotatie - cu viteza constanta, variabila in 2-3 trepte constante si lin variabila in diapazon mare (25-100 %);
-  Dupa modul de amplasare al flanselor de intrare /iesire -  cu aspiratie axiala / refulare radiala sau aspiratie / refulare intr-o linie dreapta (in-line). 
1.3 Pompe cu turatie variabila
Pompele submersibile reprezinta ansambluri special create pentru a putea circula apa si tocmai de aceea functionarea lor corecta devine un lucru imperios necesar. Totusi, producatorii au luat in calcul si ipoteza folosirii acestor produse si intr-o masura mai mare sau ca utilizare defectuoasa si tocmai de aceea s-a ajuns astazi la folosirea de pompe cu turatie variabila.
Aceste tipuri de pompe sunt special create pentru a preintampina anumite probleme legate de functionare. Avantajul major al acestor pompe cu turatie variabila consta in faptul ca ofera posibilitatea reglarii debitelor, astfel incat debitul obtinut sa poata fi constant. In acest fel se reduce considerabil posibilitatea ca pompa sa aiba de suferit din punct de vedere al suprasolicitarii, ea putand functiona fara probleme de-a lungul timpului. Un alt avantaj major al acestor pompe cu turatie variabila consta in faptul ca se reduce gradul de uzura al pompei, al motorului, si ca de asemenea sunt reduse si fluctuatiile datorate socurilor mecanice. Practic pompa functioneaza in mod continuu atata timp cat este in functiune, insa aceasta poate limita problemele electrice sau mecanice ce pot aparea in timpul functionarii normale a acesteia.
Tot in categoria avantaje a pompelor cu turatie variabila putem include si micsorarea consumurilor. Cu totii stim faptul ca echipamentele de mare putere au consumuri proportionale atunci cand vine vorba despre energie. In cazul acestor tipuri de pompe cu turatie variabila putem vorbi despre o reducere a consumurilor, despre o mentinere in limite normale a consumurilor, astfel incat valoarea investitiei sa se pozitioneze sub suma avantajelor acestui produs.
Protejarea duratei de viata a produsului, nivelul redus de zgomot si protectia componentelor si a motorului. Nivelul de mentenanta, costurile ce deriva din aceasta etapa, dar si personalul necesar pentru operarea pompei sunt si ele avantajoase, deoarece produsul nu este nicidecum unul pretentios.


Fisiere în arhivă (1):

  • Actionarea electrica reglabila a sistemului de pompare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://product-selection.grundfos.com/product-detail.product-detail.html?from_suid=155463011707409082625734325656&pumpsystemid=545434043&qcid=547844763 
2. https://cache.industry.siemens.com/dl/files/197/109749197/att_955119/v1/simotics-gp-sd-xp-dp-catalogue-d-81-1-en-2018.pdf [pag 138] 
3. https://www.se.com/ro/ro/product/ATV61WD11N4/variator-de-viteza-atv61---11-kw-15-cp---480-v---filtru-emc---ip54/?range=1422-altivar-61&node=166534989-variator-de-viteza 
4. https://www.se.com/ro/ro/product/A9K24325/intreruptor-miniatura---ik60n---3p---25-a---curba-c/ 
5. https://www.adelaida.ro/traductor-de-presiune-0-25-bar-4-20ma-1-4g-ecos25.0a.html 
6. Indrumar pentru lucrarea de an. Actionari electrice


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!