Automatizarea Pompelor de Racire intr-o Hidrocentrala

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
Cap.1 Consideratii teoretice privind actionarea motoarelor asincrone prin
convertizoare de frecventa pag.3
1.1 Conditii tehnice ce se impun la reparatia echipamentelor de pornire pag.5
1.2 Rezultate scontate pag.6
1.3 Consideratii generale privind functionarea economica a motoarelor 
asincrone de actionare a pompelor de apa pag.7
Cap. 2 Schema electrica de forta a instalatiei electrice de actionare a 
motoarelor aisncrone de antrenare a pompelor apa racire pag.21
Cap.3 Dimensionarea schemei de comanda pentru actionarea motoarelor 
asincrone de antrenare a pompelor apa racire pag.27
3.1 Implementarea automatului programabil in schema de comanda pag.28
3.1.1 Consideratii generale pag.28
3.1.2 Parti componente pag.32
3.1.3 Optiuni de extensie pag.33
3.1.4 Procesarea valorilor analogice pag.35
3.2 Documentatia de executie dulapuri electrice pag.42
3.2.1 Dulapul de alimentare generala D1 pag.43
3.2.2 Dulapul convertizorului de frecventa D2 pag.43
3.2.3 Dulapul de alimentare motoare D3 pag.44
Planse pag.46


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Consideratii teoretice privind actionarea motoarelor asincrone prin convertizoare de frecventa
In cadrul proiectului privind reparatia echipamentelor de pornire pompe apa racire la CHE Retezat, se are in vedere in primul rand o evaluare a starii actuale a echipamentelor de pornire urmand ca pe baza constatarilor la fata locului sa se elaboreze o documentatie tehnica care sa cuprinda toate lucrarile ce se impun pentru aducerea instalatiei ce asigura pornirea motoarelor electrice de antrenare a pompelor intr-o stare care sa asigure alimentarea cu apa de racire a hidroagregatului din CHE Retezat.
Avand in vedere importanta majora pe care o are centrala hidroelectrica Retezat in cadrul sistemului electroenergetic national, se impune ca functionarea hidroagregatelor sa aiba loc in conditii de siguranta sporita astfel incat probabilitatea de aparitie a unor defecte in timpul exploatarii lor sa fie practic nula.
Apa de racire a hidroagregatelor din CHE Retezat este asigurata prin intermediul a trei electropompe, dintre care doar una functioneaza in regim de baza, celelalte fiind in regim de pompe de rezerva.
Electropompele ce asigura apa de racire a celor doua hidroagregate din CHE Retezat au fost montate in perioada de punere in functie a centralei 1985-1986.
Avand in vedere importanta acestor pompe, prin proiect s-a prevazut o pompa functionand in regim de baza, capabila sa asigure debitul necesar pentru apa de racire, iar celelalte doua pompe fiind de rezerva.
De-a lungul celor 25 de ani de exploatare, s-au constatat multe avarii in special la instalatiile de pornire a motoarelor asincrone si acesta datorita regimului greu de functionare a motorului, in timpul procesului procesului pornire directa la retea. Regimul asincron de pornire directa la retea este insotit de valori foarte mari ale curentului de pornire asociat cu importante caderi de tensiune pe cablurile de alimentare, fapt ce conduce la prelungirea duratei de pornire a motorului.
Pompele ce asigura apa de racire sunt antrenate de motoare asincrone, acestea avand urmatoarele caracteristici:
- Tipul motorului MIB2-315M90-4
- Puterea nominala P = 200kW
- Tensiunea nominala Un = 380V
- Curentul nominal In = 368A
- Factorul de putere cos?n = 0,88
- Turatia nominala n = 1481rpm
- Conexiunea ?
- Greutatea totala 1360kg
Datorita faptului ca alimentarea motorului se face din statia de 0,4kV, printr-un cablu de aluminiu de lungime mare, caderea de tensiune pe cablul respectiv atinge valori insemnate. Tinand cont de faptul ca valoarea curentului de pornire este Ip = 5?In rezulta ca in timpul regimului tranzitoriu de pornire directa la retea, motorul asincron absoarbe din retea un curent foarte mare.
Ip = 5?368 = 1830A
Durata procesului de pornire fiind mare, tp = 7-8 secunde, motoarele electrice sunt solicitate atat din punct de vedre electric cat si din punct de vedere termic ca urmare a acestui fapt, de-a lungul timpului au aparut frecvente, defectiuni atat la motoarele electrice cat si la echipamentele de pornire aferente. 
De remarcat este faptul ca interventiile in vederea repararii motoarelor, pe langa faptul ca sunt dificile, sunt si de lunga durata, timp in care exista riscul de compromitere a conditiilor de functionare a hidroagregatelor, cu consecinte negative din punct de vedere financiar.
In acelasi timp, regimul electromagnetic ce caracterizeaza procesul de pornire determina in foarte mare masura uzura si a echipamentului de pornire directa la retea a motorului asincron. Uzura devine si mai pronuntata in conditiile in care in timpul regimului prelungit de pornire in asincron are loc deconectarea prin protectie termica sau de suprasarcina a motorului respectiv,
Orice intrerupere in sarcina, la un curent de aproximativ 5?In conduce la arderea contactelor principale ale contactorului de pornire directa la retea a motorului sincron.
Intru-cat contactoarele de putere mare, sunt foarte scumpe, orice interventie este insotita de cheltuieli foarte mari.
In conditiile in care circuitele de forta ale echipamentelor de pornire prezinta un grad pronuntat de uzura, exista riscul unor avarii de proportie care pot conduce la importante daune materiale sau uneori pot prezenta un real pericol pentru personalul de exploatare.
1.1 Conditii tehnice ce se impun la reparatia echipamentelor de pornire
Avand in vedere scopul care trebuie sa-l indeplineasca aceste echipamente, se impune, ca in urma reparatiei, aceste echipamente sa asigure urmatoarele:
- pornirea in conditii de siguranta a motoarelor asincrone pentru antrenarea pompelor ce asigura apa de racire a hidroagregatelor
- diminuarea solicitarilor termice din bobinajul statoric al motorului sincron prin optimizarea procesului de pornire
- reducerea curentului de pornire in timpul regimului de scurtcircuit asincron, in scopul diminuarii solicitarilor electromagnetice din motoarele asincrone


Fisiere in arhiva (1):

  • Automatizarea Pompelor de Racire intr-o Hidrocentrala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!