Calculul Scurtcircuitelor Simetrice si Nesimetrice intr-un Sistem Electroenergetic

Cuprins proiect Cum descarc?

Sarcina lucrarii de curs 3
Introducere 5
1. CALCULUL SCURTCIRCUITULUI TRIFAZAT 6
1.1. Intocmirea schemei echivalente 6
1.2. Calculul reactantelor in unitati relative 7
1.3. Transfigurarea schemei echivalente 9
1.4. Determinarea curentului supratranzitoriu si a curentului de soc 13
2. CALCULUL SCURTCIRCUITULUI BIFAZAT CU PUNERE LA 
PAMANT 16
2.1. Intocmirea si transfigurarea schemelor echivalente pentru diferite 
succesiunii 16
2.1.1. Intocmirea si transfigurarea schemei echivalente de succesiune directa 16
2.1.2. Intocmirea si transfigurarea schemei echivalente de succesiune inversa 20
2.1.3. Intocmirea si transfigurarea schemei echivalente de succesiune 
homopolara 23
2.2. Determinarea reactantelor de calcul 26
2.3. Determinarea componentelor periodice a curentului in locul de 
scurtcircuit 27
2.4. Contruirea diagramelor fazoriale ale curentilor si tensiunilor in locul de scurtcircuit 28
2.5. Contruirea diagramelor fazoriale ale curentilor si tensiunilor la bornele 
generatorului G2 31
Concluzii 37
Bibliografie 38


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
In practica de functionare a sistemelor electroenergetice si sistemelor de alimentare cu energie electrica a intreprindelor au loc diferite perturbatii ale regimului(varierea sarcinii, conectarea si deconectarea surselor si a sarcinilor,scurtcircuite,ruperea conductoarelor liniilor electrice, efectuarea testarilor s.a), care duc la aparitia proceselor tranzitorii.
Scurtcircuitul (s.c.) prezinta un contact accidental sau intentionat al conductoarelor diferitor faze intre ele, sau la pamint, care provoaca o micsorare brusca a impedantei circuitului electric si o sporire a intensitatii curentului in el.
Scurtcircuitul poate aparea in urma deteriorarii izolatiei conductoarelor. Cauzele acestei deteriorari pot fi diverse: imbatrinirea si deterioraea mecanica izolatiei; prezenta unor obiecte conductoare LEA; ruperea conductoarelor si caderea lor pe pamint;lovituri ale trasnetului in LEA; etc.
In urma unui s.c. traditional apare arcul electric care duce la varierea impendantei circuitului ceea ce complica calculele, de aceea contactul de s.c. se considera metalic, adica in punctul de s.c. nu apare arcul electric.
In retelele electrice (RE) trifazate se pot produce s.c. trifazate, bifazate, bifazate cu punere la pamant si monofazate.ultimele doua pot avea loc numai in cazul neutrului pus la pamant. In cazul s.c trifazat toate fazele retelei electrice se gasesc in aceleasi conditii, de aceea acest tip de scurtcircuit se mai numeste - simetric. In alte cazuri de s.c, fazele RE se gasesc in conditii diferite, din care motiv diagramele fazoriale ale curentilor si tensiunilor se deformeaza. Aceste tipuri de s.c. sunt numite -- nesimetrice.
In rezultatul s.c. in fazele avariate apar curenti de valori foarte mari in comparatie cu cei nominali (ajungind la valori de zeci si sute de kA). Trecerea curentilor de s.c. duce la o majorare a pierderilor de energie electrica in conductoare si contacte, fapt ce produce supraincalzirea lor. Incalzirea poate accelera procesul de imbatrinire si distrugere a izolatiei, poate duce la sudarea si arderea contactelor, la pierderea rezistentei mecanice a barelor si conductoarelor. Conductoarele si aparatele electrice trebuie sa suporte efectele incalzirii provocate de curentii de s.c.
In prezenta curentilor de valori mari apar forte electrodinamice(forta Laplace) care poate deteriora izolatia ceea ce duce la defectarea aparatelor electrice.Aparatele trebuie sa fie calculate in asa fel, incit sa reziste si sub actiunea fortelor electrodinam provocate de curentii de s.c. -- adica trebuie sa fie stabile electrodinamic. 
Scurcircuitul mai este insotit de scaderea valorilor tensiunilor in noduri RE, indeosebi in apropierea locului de avarie. Micsorarea brusca a tensiunii la s.c. poate duce la incalcarea stabilitatii in functionarea paralela a generatoarelor si la avarie in sistemul energetic, cu mari prejudicii. 
Pentru asigurarea stabilitatii functionarii SEE si prevenirea distrugerilor provocate de scurtcircuite este necesara deconectarea rapida a portiunii avariate. La masurile ce limiteaza pericolul extinderii avariilor se refera: alegerea corecta a aparatajului dupa conditiile de s.c.; folosirea reactoarelor; proiectarea rationala a schemei retelei; etc.
Insa deconectarea circuitului electric se efectuiaza cu o mica intirziere(0,04-0,06s). Aceasta se datoreaza timpului necesar de reactionare a dispozitivelor de protectie, a intreruptorului, stingerea arcului electric Deci este necesar ca circuitul electric sa poata rezista factorilor negativi aparuti. Din acest motiv este necesar de a efectua unele calcule cu ajutorul carora se va putea diminua efectele distrugatoare a curentilor de s.c. 
1. CALCULUL SCURTCIRCUITULUI TRIFAZAT
1.1 Intocmirea schemei echivalente.
Vom intocmi schema echivalenta, pentru calculul s.c. trifazat, folosindu-ne de schema de calcul data in sarcina lucrarii de curs.
Deoarece schemele de calcul contin transformatoare, in aceste scheme exista circuite cuplate magnetic. Pentru simplificarea calculelor este rational de a inlocui aceste circuite printr-o schema echivalenta cu legaturi galvanice intre elemente. In schema echivalenta toate elementele schemei de calcul se introduc cu reactantele respective, iar generatoarele, motoarele si sarcina generalizata - si cu T.E.M. Intocmirea schemei echivalente consta in raportarea reactantelor si T.E.M. ale elementelor situate la diferite trepte de transformare la una si aceeasi treapta considerata de baza


Fisiere in arhiva (7):

 • Calculul Scurtcircuitelor Simetrice si Nesimetrice intr-un Sistem Electroenergetic
  • Diagrama fazoriala a curentilor de sc in p sc.vsd
  • Diagrama fazoriala a curentilor de sc la bornele gener2.vsd
  • Diagrama fazoriala a tensiunilor in p de sc.vsd
  • Diagrama fazoriala a tensiunilor la born gener2.vsd
  • Foaie de titlu.doc
  • proiect_var 1_4.doc
  • PTem Var1_4.xmcd

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!