Energia valurilor și a mareelor

Extras din proiect Cum descarc?

Importanta surselor de energie
De la inceputul dezvoltarii tehnologice, economice, sursele de energie cele mai primitive au fost cele obtinute din carbune si petrol. Insa acestea sunt epuizabile si arderea acestora produce mari cantitati de CO2. Efecte dezastruoase asupra mediului, suferite in urma acestora sunt mai mari decat orice activitate umana din istorie, acumularea de gaze nocive in atmosfera, au declansat procese (poate ireversibile), precum subtierea stratului de ozon, incalzirea globala etc.
De aceea populatia a fost in cautare de noi surse de energie; Se incearca folosirea energiei solare captata cu ajutorul panourilor solare, insa conversia energiei razelor solare in caldura sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% si acestea nu pot fi captate decat in timpul zilei, astfel energia trebuie sa fie stocata pentru a putea fi furnizata si pe timpul noptii.
O alta sursa este forta apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obtin mari cantitati de energie. Astfel, omul a imprumutat din energia solara, din cea a apei (hidraulica), a vintului (eoliana), ajungind sa imagineze in acest scop, cele mai interesante si ingenioase dispozitive si instalatii, cu care sa poata capta aceste energii naturale, pe care sa le poata apoi folosi in diferitele sale activitati practice, vitale.
Scenariile prezente si viitoare, privind dezvoltarea societatii trebuie prin urmare sa aiba in vedere cele trei deziderate importantante, cu stransa legatura intre ele si interconditionari reciproce: crestere economica -  consum de energie (de resurse) -  conservarea mediului.
Energia produsa de apa este cu siguranta, una dintre cele mai valoroase resurse regenerabile de energie si de asemenea ar putea fi considerata resursa de energie cea mai ignorata, pana nu demult. Energia mareelor regenerabila generata de ciclurile lunii; parcurile de energie bazate pe puterea valurilor au avantajul miscarii naturale repetitive a suprafatei apei, iar centralele hidroelectrice culeg energia cinetica produsa de gravitatie de la schimbarile ce au loc in diferite niveluri ale apei.
Dezvoltarea acestui sector emergent ne va ajuta sa ne indeplinim obiectivele in materie de energie regenerabila si reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si in acelasi timp ar putea sa impulsioneze cresterea economica prin intermediul inovarii cu posibilitatea sa creeze noi locuri de munca, de inalta calitate.
Uniunea Europeana sprijina deja dezvoltarea tehnologica prin programul sau de cercetare. In comunicarea ,,Cresterea albastra" din septembrie 2012.
Valorificarea potentialului economic al marilor si oceanelor in mod sustenabil reprezinta un element-cheie al politicii maritime a Uniunea Europeana. Sectorul energiei oceanice a fost evidentiat recent in "Strategia Comisiei privind cresterea albastra" ca fiind unul dintre cele cinci domenii in curs de dezvoltare din ,,economia albastra" care ar putea contribui la crearea de locuri de munca in zonele de coasta. Alte initiative ale Comisiei, privind tehnologiile si inovarea in domeniul energiei este "Planul de actiune pentru o strategie maritima in zona Oceanului Atlantic", unde s-a recunoscut importanta energiei oceanice si urmaresc sa incurajeze colaborarea in materie de cercetare si dezvoltare cu cooperarea transfrontaliera pentru stimularea dezvoltarii acestui domeniu.
Resursele de energie oceanica disponibile la scara mondiala depasesc atat nevoile de energie actuale, cat si cele viitoare estimate. Conform Uniunii Europene, litoralul oceanului Atlantic detine cel mai mare potential pentru dezvoltarea energiei oceanice, dar si bazinul Marii Mediterane si al Marii Baltice, precum si regiunile ultraperiferice au potential in acest domeniu. 
Exploatarea acestei resurse locale ar contribui la reducerea dependentei Uniunii Europene de combustibilii fosili pentru generarea de energie electrica si ar spori securitatea energetica. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru natiunile si regiunile insulare, in cazul carora energia oceanica ar putea contribui la independenta lor energetica si ar putea inlocui energia electrica generata, cu costuri foarte ridicate, pe baza de motorina.
Industria europeana ocupa in prezent o pozitie fruntasa pe piata mondiala a energiei oceanice. Acest lucru este demonstrat de faptul ca majoritatea dezvoltatorilor de tehnologie provin din Europa. Ne putem insa astepta la o concurenta sporita din partea Chinei, a Canadei si a altor tari industrializate. Carbon Trust din Marea Britanie estimeaza ca piata energiei valurilor si a mareelor ar putea atinge la nivel mondial pana la 535 de miliarde de euro intre 2010 si 2050.
Energia valurilor si a mareelor
Valurile sunt miscari ritmice ale particulelor de apa in jurul unui punct imaginar de echilibru. Sub aspect genetic, se cunosc: 
-  valuri eoliene,
-  mareice, 
-  anomobarice, 
-  navale,
-  stationare, 
-  gravitational libere, fortate de vant. 
Energia valurilor si in special a mareelor, una din energiile regenerabile inepuizabile, este dovedita prin fapul ca suprafata planetei in proportie de peste 70% este reprezentata de apa. Anglia este prima tara care incepe exploatarea serioasa a acestei forme de energie, instaland prima ferma de turbine mareice din lume, construita de SeaGen si amplasata in Strangford Lough, Irlanda de nord.
Fig. 1 Turbina de la SeaGen 
Ferma constituita din opt turbine mereice, care functioneaza aproximativ 20 de ore pe zi, producand 1.2 megawati putere, suficient pentru a alimenta 1000 de gospodarii. In plus, miscarea de rotatie a paletelor turbinelor fiind de doar 10-15 rotatii pe minut, nu ar trebui sa contribuie la uzura acestora sau sa puna in pericol fauna subacvatica din zona.


Fisiere în arhivă (1):

  • Energia valurilor si a mareelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!