Impactul Amenajarilor Hidroenergetice

Cuprins proiect Cum descarc?

Itroducere 3
Capitolul 1 Istoric al utilizarii energiei apelor 3
Capitolul 2 Energia hidraulica 4
Capitolul 3 Impactul amenajarilor hidroenergetice asupra mediului 7
3.1 Clasificarea efectelor amenajarilor hidroenergetice asupra mediului 7
3.2 Impactul functional al amenajarilor hidroenergetice 8
3.2.1. Impactul asupra regularizarii stocurilor de apa 9
3.2.2. Impactul asupra productiei de energie hidroelectrica 9
3.2.3. Impactul asupra ecosistemelor din zona lacului de acumulare 10
3.2.4. Impactul asupra teritoriului 15
3.2.5. Impactul asupra populatiei 16
Concluzii 18
Bibliografie 18


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Energia electrica nu se gaseste in natura decat in mica masura in trasnete, fulgere si nu poate fi captata pentru a fi utlizata in diverse procese, fiind produsa prin transformarea diferitelor forme de energie primara in centrale electrice.
Centrala electrica este un complex de instalatii in care se produce transformarea, prin intermediul energiei mecanice, a energiei primare a resurselor naturale in energie electrica.
Industria energetica a luat avant in a doua jumatate a secolului sl XIX lea, la inceput pe baza valorificarii energiei apelor (prima centrala electrica a fost o hidrocentrala) si a combustibililor minerali fosili (in termocentrale). Ulterior au aparut si centrale atomice, geotermale, termomarine, solare, eoliene, pe baza de biomasa etc. La ora actuala numai trei tipuri de centrale asigura circa 99% din intreaga productie mondiala: termocentrale, hidrocentrale si centrale nuclearoelectrice.
Capitolul 1 Istoric al utilizarii energiei apelor
Apa este o resursa vulnerabila, activitatea omului exercita o influenta directa, supunand-o unui puternic proces de degradare, cu consecinte nefaste asupra vietii si sanatatii oamenilor si a mediului.
Privita multa vreme ca un dar, apa devine din ce in ce mai mult una dintre problemele globale ale omenirii, factor de influenta a tuturor domeniilor vitale.
Ritmul ingrijorator de epuizare a acestei resurse constituie o problema de analiza si reflectie la scara nationala dar si la scara mondiala, pentru a carei solutionare se impune conjugarea eforturilor oamenilor de stiinta de pretutindeni si a factorilor politici de decizie.
Utilizarea apei in scopuri energetice este cunoscuta de mii de ani, la inceput fiind utilizata pentru macinarea cerealelor. In primele decenii ale revolutiei industriale, in Europa si America de Nord au fost construite mori de apa, pentru o varietate de scopuri, de la procesarea inului pana la tors si tesut, de la piua si pana la prelucrarea lemnului.
Efectele complexe ale energiei asupra dezvoltarii societatii si a mediului au stat la baza studiului continuu in acest sens. Astfel energia apelor avand ca scop producerea de energie electrica si servicii necesare functionarii SEN, se interfereaza in cadrul gospodaririi resursei naturale de apa cu colectarea, stocarea, furnizarea apei si atenuarea viiturilor pentru si asigurarea protectiei civile a localitatilor invecinate.
Puterea apei este cea mai importanta sursa de energie care nu implica bioxid de carbon, bioxid de sulf, protoxizi de azot sau orice alt tip de emisie toxica si nu produce nici un fel de reziduuri solide sau lichide.
Cea mai simpla legatura intre puterea apei si utilizarea cea mai importanta a acesteia cu cea mai mare influenta asupra dezvoltarii societatii poate fi ilustrata prin transformarea energiei hidraulice in energie electrica, 
Fig 1. transformarea energiei hidraulice in energie electrica
Centrala hidroelectrica se foloseste de o cadere naturala sau artificiala a unui rau si inglobeaza principalele avantaje in comparatie cu alte surse de energie, economisind la capitolul consum de carbune, combustibil sau lemn de foc, fiind de sine statatoare, fara necesitatea implicarii altor componente.
Amenajarile hidroenergetice (AHE) au cele mai reduse costuri de exploatare si cea mai mare durata de viata in comparatie cu alte tipuri de centrale electrice.
Capitolul 2 Energia hidraulica
Energia hidraulica reprezinta capacitatea unui sistem fizic (apa) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o stare data in alta stare (curgere). Datorita circuitului apei in natura intretinut de energia Soarelui, este considerata o forma de energie regenerabila
Figura 2. Energia hidraulica
Principalele forme sub care apare energia hidraulica sunt:
o Forma mecanica in care se disting: 
o energia cursurilor de apa, care reprezinta energia corespunzatoare volumului de apa ce se scurge intr-o anumita perioada (1 an) pe toate cursurile de apa ale planetei. Este forma de energie hidraulica cea mai larg valorificata;
o energia ghetarilor, determinata de masa mare a apei inglobate in ghetari;
o energia mareelor, determinata de miscarea de rotatie a globului terestru;
o energia precipitatiilor atmosferice;
o energia valurilor si a curentilor marini. 
o Forma chimica, ce se manifesta prin formarea solutiilor de saruri in apa, reactie care este insotita de degajarea de caldura. 
o Forma tehnica cuprinde: 
o folosirea diferentei de temperatura intre diferitele straturi de apa sau intre apa si aer; au fost realizate instalatii de mica putere, potentialul energetic fiind ridicat;
o energia termica a curentilor marini;
o energia starilor de tranzitie ale apei, energia de evaporare .


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Utilizarii Centraleleor Electrice de Mica Putere Asupra Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. TRISTIU Ion, Note de curs
2. DUMITRAN GABRIELA, Reabilitarea surselor naturale de apa, Curs universitar;
3. Sergiu Diaconu, Cursuri de apa - Amenajare, impact, reabilitare, Editura HGA, Bucuresti, 1999
4. BANCILA I., Amenajarea hidrotehnica, Editura Tehnica, Bucuresti, 1989; 
5. CHIRIAC V. s a, Lacuri de acumulare, Editura Ceres Bucuresti, 1976; 
6. GOGALNICEANU A., Bazele tehnice si economice ale hidroenergeticii, Editura


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!