Managementul ariile marine protejate de la litoralul românesc al Mării Negre

Extras din proiect Cum descarc?

Siturile Natura 2000 sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt conservarea, mentinerea si, acolo unde este cazul, readucerea intr-o stare de conservare favorabila a speciilor de pasari si a habitatelor specifice, desemnate pentru protectia speciilor de pasari migratoare salbatice, mai ales a celor prevazute in anexele nr. 3 si 4 A la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.
In mare, obiectivele planului de management vizeaza asigurarea unui stari favorabile de conservare a speciilor de interes conservativ comunitar, gestionarea durabila a resurselor naturale si conservarea peisajului actual prin mentinerea si incurajarea activitatilor antropice traditionale.
Informatii Generale
Situl Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagra se invecineaza cu teritoriul administrativ a doua judete, si anume: Constanta si Tulcea.
Situl Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagra se pozitioneaza de-a lungul tarmului Marii Negre cu unele intreruperi in zonele cu desfasurare de activitati economice, industriale si de transport, asa cum se prezinta in anexa nr. 1 la Planul de management.
Astfel intinderea Sitului Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagra este spre est de linia de demarcare a tarmului in largul Marii Negre pana la izobata de 22 de metri. Valoarea de suprapunere a sitului Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagra cu UAT-urile din zona este 0, dar exista o serie de localitati limitrofe acestuia in partea vestica si anume:
- in judetul Constanta: 12 localitati - comuna Limanu, municipiul Mangalia, comuna Costinesti, comuna 23 August, comuna Tuzla, Eforie, comuna Agigea, municipiul Constanta, Navodari, comuna Corbu, comuna Istria, comuna Mihai Viteazu;
- in judetul Tulcea: 4 localitati - comuna Jurilovca, comuna Murighiol, Sulina, comuna Sfantu Gheorghe.
Coordonatele sitului ROSPA0076 Marea Neagra sunt: N 44?39'23" si E 29?12'28". Conform bazei de date Corine Land Cover produsa pentru anul 2006, tipul de utilizare a terenului din cadrul sitului Natura 2000, ROSPA0076 Marea Neagra, este unul singur, respectiv CLC 523 Zone marine, insule maritime.
Avand in vedere suprapunerea Sitului Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagra cu reteaua de SCI-uri marine: ROSCI0269 Vama Veche - 2 Mai, ROSCI0094 Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia, ROSCI0197 Plaja submersa Eforie Nord - Eforie Sud, ROSCI0273 Zona marina de la Capul Tuzla, ROSCI0237 Structurile submarine metanogene de la Sfantu Gheorghe, ROSCI0066 Rezervatia Biosferei Delta Dunarii - zona marina, ROSCI0281 Cap Aurora si respectiv ROSC10293 Costinesti - 23 August, in procesul de elaborare a Planului de Management pentru situl Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagra au fost consultati custozii acestor situri in vederea armonizarii problematicii comune tuturor acestor arii naturale protejate de interes comunitar.
Precizam ca pentru Situl Natura 2000 ROSCI0197 Plaja submersa Eforie Nord - Eforie Sud s-a realizat un plan de management separat de acesta prin proiectul Management integrat al retelei de situri marine Natura 2000 -SCI de la litoralul romanesc.
Caracterizarea geologica si influenta geologiei asupra speciilor si habitatelor 
Bazinul Marii Negre se subdivide, din punct de vedere morfotectonic si morfostructural in doua provincii: centrala si marginala. Siturile analizate se suprapune peste provincia marginala cu o structura, tectonica si morfogeneza complexa.
Bazinul Marii Negre, numit si Bazinul Euxinic, se afla in partea sudica a placii litosferice eurasiatice in apropierea contactului cu placile litosferice africana si arabica. Aici au avut loc procese geotectonice de formare a platformelor, muntilor si bazinelor de sedimentare intr-o succesiune din care a rezultat structura, tectonica si relieful actuale.
Cercetarile magnetice, gravitationale si datele rezultate din analizele seismo-acustice au dovedit ca, din punct de vedere geologic si geofizic, bazinul Marii Negre se dezvolta atat pe crusta continentala, cat si pe crusta oceanica.
Bazinul Marii Negre este un bazin tectonic alcatuit din doua compartimente, vestic si estic, separate de creasta Andrusov cu aspect de horst.
Intreaga regiune se suprapune unui fundament dezvoltat pe crusta oceanica si pe crusta continentala distribuite neuniform in profilul transversal vest-est al bazinului.
Situl Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagra se suprapune crustei continentale situata pe marginile bazinului vestic. Aceasta se caracterizeaza prin coborarea discontinuitatii Moho 12 pana la aproximativ 35 km adancime, prin ingrosarea stratului bazaltic care ajunge la 15-18 km si prin extinderea larga a stratului granitic acoperit cu alte tipuri de sedimente consolidate.
Bazinul Marii Negre poate fi divizat in patru zone fiziografice: platforma continentala care ocupa 29,9% din suprafata totala, abruptul 27,3%, bazinul de adancime 30,6% si campia abisala 12,2%.
Toata zona de coasta a Marii Negre cu o lungime de 244 km, de la golful Musura pana la Vama Veche se gaseste, din punct de vedere fiziografic in zona de platforma continentala.
Zona litorala romaneasca cuprinsa intre Golful Musura si Sfantul Gheorghe se caracterizeza prin tarmuri in general joase, putin crestate, cu plaje nisipoase care se continua cu platforma continentala. Sudul litoralului este un tarm mai inalt, insotit pe alocuri de faleze abrupte supuse abraziunii. Platforma continentala din dreptul litoralului romanesc, se adanceste treptat spre est, cu o panta generala de 1,4-2,2?, ajungand in zona nordica la latimi de aproape 200 km, de doua ori mai extinsa decat zona sudica de 100 km


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul ariile marine protejate de la litoralul romanesc al Marii Negre.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!