Surse speciale de energie regenerabilă în vederea captării energiei valurilor

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In acest proiect voi prezenta sursele regenerabile speciale din punct de vedere a captarii energiei valurilor.
Energia valurilor isi are originea in energia solara care, prin incalzirea diferentiata a solului si a apei, produce miscari ale maselor de aer. Urmare a acestui proces se nasc impulsuri de presiune la suprafata libera a marilor si oceanelor creandu-se valurile.
Valurile sunt cauzate atat de vant (valuri calatoare) cat si de evenimente deosebite (valuri singulare) cum sunt cutremurele sau alunecarile de teren ori urmare a combinarii miscarilor apei in urma furtunilor (valuri de hula) si efectul capilaritatii.
Miscarea valurilor se produce atat la suprafata apei cat si in adancime. In larg (unde particulele de apa se deplaseaza pe traiectorii inchise) valul reprezinta o miscare a apei fara transport de masa. La contactul cu corpurile fixe (fata de Pamant) are loc si transport de masa (plajele, diguri, nave).
Potentialul energiei valurilor in Romania
Primele estimari ale potentialului energetic brut al valurilor Marii Negre s-au facut de catre INMH (1973). Din prelucrarea datelor masuratorilor de valuri, rezulta ca pe coasta romaneasca a Marii Negre, de-a lungul izobatei de 10 m adancime, exista un disponibil brut de energie hidraulica a valurilor, evaluat in medie la circa 27.000 kWh pe an si pe metrul liniar de front de tarm.In zona de larg a litoralului romanesc al Marii Negre (la platformele de explorare si extractie petroliera) s-au masurat in cei 20 de ani de activitate (1976-1995), valuri de vant cu inaltimi de pana la 10,8 m si cu perioade medii de pana la 10 secunde.Puterea maxima a valurilor atinge valoarea de 170 KW pe metru liniar de tarm, la valuri cu inaltimea de 7 m. 
Fig. 1 Frecventa valurilor si directiile de propagare pentru Constanta
Din totalul valurilor ce apar in zona costiera a litoralului romanesc 76% sunt de vant si 24% de amortizare (hula care scade in perioada calda la 19%). Montarea marii se face in 0-5 ore iar amortizarea in 24 ore.
Fig. 2 Indicele de Senzitivitate Costiera pe tarmul romanesc
Pentru o regiune a Romaniei cum este Dobrogea, saraca in resurse energetice, valorificarea potentialului energetic al valurilor Marii Negre reprezinta un interes deosebit.
Observatiile arata ca sub actiunea distructiva a valurilor Marii Negre si a influentei negative a factorilor din bazinul hidrografic al Dunarii, se pierd anual prin eroziune circa 48 hectare din teritoriul Dobrogei, intre granita cu Ucraina si Capul Midia (lungime circa 120 Km).


Fisiere în arhivă (1):

  • Surse speciale de energie regenerabila in vederea captarii energiei valurilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!