Aromatizanți în Produsele Farmaceutice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3394
Mărime: 1.71MB (arhivat)
Publicat de: Anda Petcu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere
  2. Un pic de legislaţie
  3. Un pic de istorie
  4. Definiţii
  5. Clasificarea aromelor
  6. Uleiurile volatile
  7. Substanţele aromatizante în medicamente
  8. Preparate farmaceutice în care sunt încorporaţi aromatizanţii
  9. Soluţii
  10. Siropuri
  11. Limonade
  12. Ape aromatice
  13. Poţiuni
  14. Tincturi
  15. Emulsii
  16. Suspensii
  17. Granule
  18. Comprimate
  19. Comprimate masticabile
  20. Comprimate sublinguale
  21. În încheiere
  22. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Aditivul este o substanţă auxiliară utilizată în cantităţi mici (câteva procente), la prepararea unui medicament, în scopul ameliorării proprietăţilor sau obţinerii unei noi calităţi:

- asigurarea stabilităţii fizice, chimice şi microbiologice

- modificarea proprietăţilor organoleptice: miros, gust, culoare (ex. coloranti, edulcoranţi, aromatizanţi, conservanţi etc).

Aditivii se clasifică în următoarele grupe precedaţi de prefixul E (dacă sunt aprobaţi de Comunitatea Europeană). In absenţa prefixului, numărul este provizoriu:

E100 ÷ E199 : coloranţi alimentari

E200 ÷ E299 : conservanţi

E300 ÷ E321 : antioxidanţi

E322 ÷ E495 : emulgatori şi stabilizanţi

500 ÷ 619 : gelifianţi, acizi, alcali etc

620 ÷ 637 : aromatizanţi

900 ÷ 927 : diverse.

Un pic de legislaţie

In 1970 Uniunea Europeană a decis ca fiecare aditiv autorizat să fie semnalat, pe etichete sau ambalaje, prin binecunoscutul cod E. Decizia a fost luată în ideea de a avea o legislaţie şi o reglementare foarte precise a aditivilor şi pentru a facilita informarea consumatorilor. De asemeni un aditiv trebuie să fie aprobat de Comitetul de experti FAO/WHO (Food & Agriculture Organization şi World Health Organization).

In legislaţia Uniunii Europene, cerinţele privind aditivii alimentari sunt specificate mai exact prin intermediul Directivelor:

- pentru îndulcitori: Directiva Parlamentului şi Consiliului European 94/35/EC din 30 iunie 1994

- pentru coloranţi: Directiva Parlamentului si Consiliului European 94/36/EC din 30 iunie 1994

- pentru alţi aditivi: Directiva Parlamentului si Consiliului European 95/2/EC din 20 februarie 1995.

Un pic de istorie

Numele lui Avicenna este legat de tehnica de obţinere a uleiurilor volatile prin antrenare cu vapori de apă. Hipocrate, celebru medic grec (460-375 îH), a consacrat numeroase studii îngrijirii pielii, recomandând băile şi masajele parfumate, precum şi folosirea substanţelor aromatice în tratarea diferitelor maladii.

In Franţa, şi nu numai, s-au făcut observaţii interesante pe tema aromaterapiei, plecându-se de la faptul că cei ce lucrau în producerea şi comercializarea parfumurilor erau posesorii unei curioase şi inexplicabile imunităţi împotriva diverselor flageluri de tipul ciumei, holerei şi variolei, imunitate care a fost pusă pe seama esenţelor volatile şi aromatice, ce intră în compoziţia parfumurilor. Aceasta a fost raţiunea recomandării de a arde frunze de ienupăr prin spitalele Parisului în cursul marii epidemii de variolă din 1870.

Aromaterapia a fost folosită din cele mai vechi timpuri cu rezultate miraculoase în tratarea unor afecţiuni şi este o ramură a fitoterapiei. Se bazează pe utilizarea în scopuri terapeutice a uleiurilor volatile, care se mai numesc uleiuri eterice sau uleiuri esenţiale şi este un exemplu de reevaluare ştiinţifică a unor practici milenare.

Preview document

Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 1
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 2
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 3
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 4
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 5
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 6
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 7
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 8
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 9
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 10
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 11
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 12
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 13
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 14
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 15
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 16
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 17
Aromatizanți în Produsele Farmaceutice - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Referat aromatizanti.doc
  • coperta referat aromatizanti.doc

Alții au mai descărcat și

Caiet de practică în farmacie

O caracteristică esenţială a profesiei de farmacist este promovarea excelenţei în exercitarea profesiei, pentru a aduce beneficii sănătăţii...

Osteoporoză și medicație

ARGUMENT Osteoporoza (denumirea vine din latina si inseamna "os poros"), este o boala a scheletului in care oasele isi pierd gradual densitatea si...

Forme Medicamentoase Moi

Unguentele sunt preparate farmaceutice semisolide, destinate aplicarii pe piele sau pe mucoase , in scop terapeutic sau de protectie. In functie...

Afinul

Afinul =Vaccinium myrtillus= Increngatura: Angiospermatophyta Clasa: Dicotiledonate Ordinul: Ericales Familia: Ericaceae Gen si specie:...

Antiepilepticele

Istoric Se apreciaza ca o importanta parte din populatia globului(0,3-0,6%) sufera de epilepsie, fiind dependenta de utilizarea medicatiei...

Preparate Antituberculoase

INTRODUCERE Tuberculoza, sau TBC (abreviere pentru „bacilul de tubercul”) este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de...

Mierea de Albine

Mierea (in latină ‘melem’) este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de către albine si depozitat în...

Alcaloizii Vinca

Informatii generale. Alcaloizii Vinca sunt un grup de substante narcotice ce sunt produse de planta Brebenoc - Catharanthus roseus (de asemeni...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de obținere a vanilinei

TEMA DE PROIECTARE Să se proiecteze o instalaţie de obţinerea vanilinei cu o capacitate de 30t/an. Instalaţia lucrează 330 zile/an. Memoriu...

Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice

În sezonul rece al anului, cu frig, ceată şi umezeala cea mai frecventă afecţiune maladivă care domină viaţa, la o mare parte a populaţiei, o...

Tehnologia uleiului eteric din scorțișoară și folosirea lui ca materie primă la obținerea unei creme de față pentru ten uscat

1. INTRODUCERE Denumirea latină şi alte denumiri ale scorţişoarei: Cinnamomum aromaticum Nees (sin. C. cassia) C.zeilanicum, Garc şi Bl (sin. C....

Aroma de Lămâie

1. Descriere Lămâia, fructul arborelui Citrus limon, face parte, alături de alte citrice (portocale sau grapefruit) din familia Rutaceae. Datorită...

Uleiul Volatil de Lămâie

1. INTRODUCERE 1.1. Origine și descriere Lămâia, fructul arborelui Citrus limon, face parte, alături de alte citrice (portocale sau grapefruit)...

Uleiul Volatil de Portocale

1. Istoric Portocalul (Citrus sinensis) este un arbore din Familia Rustaceae. Portocalul este cunoscut cu mult înaintea Antichităţii . El a fost...

Menta - mentha piperita

Capitolul I INTRODUCERE Mentha piperita este o specie hibrida care s-a fonnat prin diverse încrucisari ale mai multor specii de Mentha, în...

Produse Fitoterapeutice Hofigal, despre SC Hofigal Export-Import SA

1. CUNOSTINTE GENERALE DESPRE RECOLTAREA PLANTELOR MEDICINALE 1. 1. IMPORTANTA RECOLTARII PLANTELOR MEDICINALE Plantele sunt neintrecute izvoare...

Ai nevoie de altceva?