Dezvoltarea unui nanocompozit pe bază de Chitosa-TiO2 pentru creme solare multifuncționale

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere ... 3
2. Partea experimentala 5
3. Rezultate .i caracteristici nanocompozit ... 6
3.1. Caracterizarea nanocompozitului .. 6
3.2. Competen.ele nanocompozitului .. 8
4. Concluzii . 9
5. Bibliografie 10


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Nanoparticulele reprezinta o clasa de particule cu dimensiuni intre 1 .i 100 nm. S-a observat ca un material brut ar trebui sa aiba proprieta.i fizice constant indiferent de marime, dar la scala nano mici schimbari in dimensiune .i forma pot afecta semnificativ proprieta.ile nanoparticulelor. De aceea sunt necesare sinteze precise in care sunt produse probe cu distribu.ie stransa a proprieta.ilor pentru a realiza func.ii specifice.
Desemenea absorb.ia radia.ilor solare este mult mai eficienta in cazul materialelor compuse din nanoparticule .i cu cat este mai mica nanoparticula cu atat mai multe radia.ii solare vor fi absorbite.
Expunerea indelungata la radia.iile UV din razele solare pot cauza serioase probleme pentru piele .i chiar pot duce la arsuri solare sau la cancer de piele. In general cremele de soare se impart in doua categorii in func.ie de proprieta.ile de protec.ie pe care le ofera: creme cu protec.ie fizica .i creme cu protec.ie chimica.
Cremele ce ofera protec.ie fizica impotriva radia.iilor solare
Aceste creme au efect imediat dupa aplicare pe piele .i ofera protec.ie maxima. Crema trebuie aplicata .i distribuita pe toate par.ile corpului pentru a i.i face efectul .i in mod normal lasa urme albe pe piele. Astfel cercetatorii au urmarit sa creeze un nou gen de crema care nu mai lasa urme albe pe piele .i ofera aceea.i protec.ie impotriva radia.iilor UV.
https://news.fidelityhouse.eu/salute/creme-solari-alcuni-consigli-per-proteggersi-dal-sole-42587.html
Figura - 1. Creme solare cu protec.ie fizica
Cremele ce ofera protec.ie chimica impotriva radia.iilor solare
Cremele solare cu protec.ie chimica pot rezolva aceasta problema a urmelor albe de pe corp. Acest tip de creme filtreaza .i absorb radia.iile UV .i le transforma in caldura care este eliberata prin piele. De aceea trebuie aplicata cu 20 de minute inainte de expunerea la soare, deoarece absorb.ia compozi.iei necesita timp.
In cremele cu protec.ie chimica componenta nanometrica cea mai des intalnita .i care func.ioneaza ca filtru pentru radia.iile UV este fie oxidul de titan ( TiO2 ), fie oxidul de zinc ( ZnO2 ). Pe de alta parte oxidul de titan .i de zinc poate elibera specii de oxigen reactiv ( ROS ) in piele, sub forma de radical hidroxil, care pot cauza irita.ia .esutului, mancarimi .i ro.eaza [1].
https://www.gravidanzaonline.it/lista/creme-solari-in-gravidanza
Figura - 2. Creme solare cu rotec.ie chimica
Chitosanul
Chitosanul este o polizaharida lineara, un polimer natural care se extrage din carapacea crustaceelor sau din peretele celular al fungilor. Industrial, este obtinut prin deacetilarea chitinei -  substanta rezultata in urma procesului de tratare a carapacelor de crustacee, conform Figurii 3 [2].
Chitosanul este un compus care nu irita sau provoaca mancarimi pielii .i deasemenea are proprieta.i antibacteriene.
Prin urmare, un obiectiv al .tiin.ei este acela de a ob.ine creme pentru protec.ie solara ce con.ine un nanocompozit format din chitosan .i oxid de titan care nu produce irita.ii ale pielii la aplicare .i care, totodata, sa aiba proprieta.i antibacteriene.


Fisiere în arhivă (1):

  • Dezvoltarea unui nanocompozit pe baza de Chitosa-TiO2 pentru creme solare multifunctionale.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] Petrick J., Ibadurrohman M., Slamet, 2020, "Development of Chitosan/TiO2 Nanocomposite for Multifunctional Sunscreen Application" ;
[2] Lucrare de laborator "Biopolimeri si biocompozite II", 2020, Universitatea Politehnica Bucuresti-Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor .


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!